Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

4ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής κουζίνας "Νίκος Τσελεμεντές" - Σίφνος

Για την πραγματοποίηση του 4ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας που διοργανώθηκε με επιτυχία στις 2, 3, και 4 Σεπτεμβρίου στην Σίφνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Μήλου, μας ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκδότης της εφημερίδας Θηραικά Νέα κ. Μανόλης Λιγνός.



Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε,
Το φεστιβάλ ονομάζεται «Νικόλαος Τσελεμεντές» προς τιμήν του αρχιμάγειρα και εκσυγχρονιστή της ελληνικής κουζίνας που καταγόταν από τη Σίφνο και συνέδεσε το όνομά του με τον οδηγό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, μάγειρες και μαγείρισσες από 12 νησιά των Κυκλάδων θα «έστρωσαν» τραπέζι με τοπικά φαγητά και γλυκίσματα για όλους τους επισκέπτες και παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής τους, ενώ την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ έγινε, ενώπιον επιτροπής, διαγωνισμός μαγειρικής.

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Στενό του Αρτεμώνα, όπου προβάλλονταν παραδοσιακά προϊόντα, να ξεναγηθούν στην έκθεση λαογραφικού υλικού που λειτουργεί στο χωριό, να επισκεφτούν την έκθεση με τα Νέα Αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου καθώς και την έκθεση με παλιές φωτογραφίες της Σίφνου από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο, να διασκεδάσουν με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το φεστιβάλ.

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της κυκλαδικής κουζίνας, η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των νησιών, η προβολή των κοινών χαρακτηριστικών των Κυκλάδων και του ενιαίου τους χαρακτήρα.
Το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε από το Δήμο Σίφνου, φορείς και συλλόγους από τη Σίφνο και όλα τα συμμετέχοντα νησιά.

Μεγάλος Χορηγός του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ήταν η εταιρία Ventouris Sea Lines.
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Μαρία Ναδάλη στα τηλέφωνα 2284033950 - 6947610783


Άλλωστε, σύμφωνα και με τα όσα γνωρίζουμε και προβάλλουν για την φιλοξενία και την κουζίνα τους οι Σιφνιοί, είναι φιλόξενοι, εύθυμοι και καλοσυνάτοι και διατηρούν τις παραδόσεις και την παραδοσιακή μαγειρική τους. Οι Σιφνιοί είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες και κατ' επέκταση καλοί μάγειρες. Οι μοναδικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας κάνουν τη Σίφνο να ξεχωρίζει!

Δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων όπως ο Νίκος Τσελεμεντές και ο «Μάρκος». Η κουζίνα της είναι γευστικότατη με παραδοσιακά εδέσματα όπως: οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η κυριακάτικη παραδοσιακή ρεβιθάδα που ψήνεται από το βράδυ του Σαββάτου όλη τη νύχτα στο φούρνο με ξύλα, η καπαροσαλάτα, το ψητό κρέας στο μαστέλο κ.ά.
Ένα από μυστικά της κουζίνας της: Το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη κατασκευασμένα από τους τοπικούς αγγειοπλάστες! Επίσης, τα ντόπια τυριά, η μυζήθρα, η μανούρα και η χλωρομανούρα ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους ενώ εξαίσια είναι και τα γλυκά -πόσο μάλλον τα σπιτικά- όπως η τα βουτήματα, τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα μπουρέκια, οι κουραμπιέδες, το παστέλι, τα λουκούμια, οι κουλούρες κ.ά. Ένα από τα μυστικά των γλυκών: Βασικό συστατικό στα περισσότερα, είναι το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι!

Από τα νησιά των Κυκλάδων στο φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» συμμετείχαν οι

ΣΥΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ «Ο Ποσειδών»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΗΣ «Η Πανάχραντος»

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΩΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

ΜΥΚΟΝΟΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΚΟΝΟΎ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΑΝΩΜΕΡΙΤΙΣΣΕΣ»

ΠΑΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΕΡΙΦΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ «Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»

ΚΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΑΣ «Η ΜΕΛΙΤΗ»

ΚΥΘΝΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΥΟΠΙΔΑΣ

ΝΑΞΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΤΣΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ -ΨΑΡΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ –
ΨΑΡΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ (υπό την αιγίδα)
2Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΜ. Α. ΛΙΓΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ SANTO WINES

ΑΜΟΡΓΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΜΗΛΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ ΤΡΙΟΒΑΣΑΛΟΥ

ΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ

ΚΡΗΤΗ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ