Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2010

Εκδήλωση με θέμα το Περιβάλλον διοργανώθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Πασοκ Κρίτωνα Αρσένη και αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την προστασία του «περιβάλλοντος».


Η εκδήλωση έτυχε αρκετής δημοσιότητας, με τον Τύπο να αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου που μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη υποτηρίζοντας οτι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την οικονομία.

Αυτην την εκδήλωση διάλεξαν μέλη της Επιτροπής Πολιτών για το Sea Diamond προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παραμονή του πλοίου στον βυθο της Καλντέρας. Για τον λόγο αυτό ταξίδεψαν στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση πολιτικούς, να τους ενημερώσουν για το θέμα αλλά και να τους πιέσουν για την επίλυσή του, που σύμφωνα με την επιτροπή δεν είναι άλλη από την απομάκρυνση του πλοίου.

Για το Sea Diamond ειπώθηκε οτι,

Από την ενημέρωση που έχουμε από μέλη της επιτροπής μάθαμε ότι το θέμα συζητήθηκε για 15 περίπου λεπτά, ενώ από πλευράς των εκπροσώπων του νησιού έγινε σαφές ότι η ανέλκυση του πλοίου είναι απαραίτητη για την εξάλειψη κάθε κινδύνου που μπορεί να προκύψει στο μέλλον με μια ενδεχόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος. .

Ο έπαρχος Θήρας ενημέρωσε τους ομιλητές ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες ώστε να μπορεί να γίνει η ανέλκυση, όπως η απάντληση των καυσίμων και οι μελέτες σχετικά με την θέση και τα χαρακτηριστικά του πλοίου , λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριες και διεθνείς εταιρίες που εγγράφως έχουν δηλώσει ότι δύνανται να προβούν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς την συγκεκριμένη εργασία., παραπέμποντας στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας το οποίο έχει αυτές τις προτάσεις.

Στην απάντησή του ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι δεν είναι λεπτομερώς ενημερωμένος σχετικά με την υπόθεση, έδειξε μάλιστα να εκπλήσσετε από το γεγονός ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την ανέλκυση του σκάφους, ενώ υποσχέθηκε ότι το προσεχές διάστημα τ θα συζητήσει αναλυτικά το θέμα με την αρμόδια υπουργό Οικονομικών κ. Κατσέλη.

Θετικός και υπέρμαχος στο θέμα της ανέλκυσης εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής κ. Αρσένης ο οποίος υποσχέθηκε να το προωθήσει στους αρμόδιους στην Ε.Ε. για περαιτέρω διερεύνηση ενώ είπε ότι θα διερευνήσει το κατά πόσο και πώς μπορεί να συμβάλει η Ε.Ε. στην οριστική επίλυσή του, ενώ ευχήθηκε στην Επιτροπή Πολιτών καλή κατάληξη στον έντιμο, όπως είπε, αγώνα που δίνει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο κ. Σπύρος Καβαλλάρης μέλος της Επιτροπής Πολιτών, στην εκδήλωση στην Αθήνα συμμετείχαν ο έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος, ο πρόεδρος της κοινότητας της Οίας – Θηρασσιάς Γιώργος Χάλαρης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ζώρζος και ο μέχρι πρότεινος δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Αντώνης Καντζέλης.

Κατά τα άλλα, στην εκδήλωση η Κυβέρνηση έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί και μία διέξοδο για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είπε είναι γνωστό ότι πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις πλήν όμως όπως είπε, το όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγάλο.