Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Στα δικά μας,
αυτή όπως και αρκετές επόμενες αναρτήσεις.

Κυκλοφόρησε και είναι … πολύχρωμο! Πρόκειται για την κυκλοφορία πριν από λίγες ημέρες του λευκώματος «Άνωθεν – Σαντορίνη» από τις εκδόσεις Μίλητος. Η κυκλοφορία του βιβλίου για την Σαντορίνη εντάσσετε στο πλαίσιο των εκδόσεων λευκωμάτων για περιοχές της Ελλάδας που έχουν φωτογραφηθεί «άνωθεν» από ελικόπτερο.
Σε ότι αφορά την έκδοση για την Σαντορίνη, στο λεύκωμα παρουσιάζονται περιοχές οι οποίες αποτυπώνονται στο χαρτί για πρώτη φορά μιας και η πρόσβαση σε αυτές με άλλο μέσο εκτός του εναέριου είναι αδύνατη. Ενώ, εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν αποδοθεί τα χρώματα του τοπίου αλλά και των οικιών του, ιδίως τα κόκκινα και τα «γκρενά» της λάβας καθώς επίσης και τα «μαύρα», οι αποχρώσεις του μαύρου του ηφαιστείου και της καμένης πέτρας.

Από το προλογικό σημείωμα της έκδοσης μεταφέρουμε τα εξής,

EMMANOYHΛ ΛΙΓΝΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ- Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ
Ένα λεύκωμα, με εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες και κείμενα πολλών γνωστών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, κ.ά.

Από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, στη σειρά ΑΝΩΘΕΝ, κυκλοφόρησε το καλαίσθητο λεύκωμα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, με επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων και σχόλια φωτογραφιών του Εμμανουήλ Λιγνού, διευθυντή της εφημερίδας « Θηραϊκά Νέα», και φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, που όλες έχουν ληφθεί από ελικόπτερο.

Τις θαυμάσιες φωτογραφίες από όλη τη Σαντορίνη, που δημοσιεύονται στις 240 σελίδες του εντυπωσιακού λευκώματος, συνοδεύουν κείμενα, που ανθολόγησε ο γνωστός Θηραίος νομικός και δημοσιογράφος Μανώλης Λιγνός, των : Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ηλία Βενέζη, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μάριου Πλωρίτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Πάρι Πρέκα, Αθηνάς Ταρσούλη, Νίκου και Μυρσίνης Σαντοριναίου, Γιάννη Σφακιανάκη, Αντώνη Κονταράτου, Γουλιελμίας Συρίγου – Μονιούδη, και των : Βασίλη Αλεξάκη, Ντιάνας Αντωνακάτου, Γιώργου Ανωμερίτη, Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Καδιώς Κολύμβα, Σάββα Κονταράτου, Ιωάννου Κουμανούδη, Αλεξάνδρας Λειβαδίτου, Γιολάντας Πατεράκη, Δημήτρη Περετζή, Βάλσαμου Πιτσικάλη, κ.ά.
Ο γνωστός Εκδότης Νίκος Χαϊδεμένος, εραστής της Σαντορίνης και ιδιαίτερα της Οίας, φρόντισε προσωπικά το λεύκωμα και οι εκλεκτοί Συνεργάτες του με την τέχνη τους απόδωσαν την χρωματική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης.
Συντελεστές: Εκδότης: Νίκος Χαιδεμένος. Επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων, σχόλια φωτογραφιών: Εμμανουήλ Λιγνός, Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος, Αγγλική Μετάφραση: Βασιλική Λάϊνα – Ρήγου. Πιλότος: Χρίστος Νικολόπουλος. Σχεδιασμός, σελιδοποίηση: Χριστίνα Τζουγανάτου. Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Αλεξάνδρου, Γιάννης Δουσμάνης, Αθηνά Γυπαράκη. Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραμανίδου. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Τροία Εκδοτική. Copyright: Εκδόσεις Μίλητος – Αθήνα 2010.

Εισαγωγικό κείμενο Εμμανουήλ Λιγνού από το λεύκωμα:

« ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ» ( Εκδόσεις Μίλητος)
Π η γ ή ε μ π ν ε ύ σ ε ω ν , η  Σ α ν τ ο ρ ί ν η

Η Σαντορίνη δεν έχει εμπνεύσει μόνο ποιητές και πεζογράφους, που με τα ποιήματά τους (Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, κ.ά.) και τα πεζά τους (Ηλίας Βενέζης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Καραντώνης, Τάσος Αθανασιάδης, Αθηνά Ταρσούλη, κ.ά.) περιγράφουν το συγκλονιστικό αυτό τόπο, αλλά και ζωγράφους, που με το χρωστήρα τους και τα χαράγματά τους, απέδωσαν τα χρώματα της γης και τις συνθέσεις της λαϊκής αρχιτεκτονικής ( Νίκος Xατζηκυριάκος – Γκίκας, Πάρις Πρέκας, Παναγιώτης Γράββαλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ντιάνα Αντωνακάτου, Μάρκος Βενιός, Ζωή Αλαφούζου, Χριστόφορος Ασιμής, Άννα Μενδρινού κ.ά.), ακόμη και διάσημοι αρχιτέκτονες έχουν θαυμάσει και επαινέσει τα δημιουργήματά των μαστόρων του νησιού ( Λε Κορμπυζιέ, κ.α.).

Το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών της Σαντορίνης ευτύχησε να έχει φωτογραφηθεί από παλιά.
Έτσι, στα 1895-1905, φωτογράφοι συνόδευσαν τον ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας Γερμανό Αρχαιολόγο Βαρώνο Χίλλερ φον Γκαίρτρινγκεν και αποθανάτισαν, όχι μόνο την αποκαλυπτόμενη αρχαία πόλη, αλλά και πολλά τοπία της Θήρας ( Φηρά, Καμάρι, Περίσσα, Οία κ. ά.).
Η γνωστή φωτογράφος Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου – Σεραϊδάρη), στα συχνά ταξίδια της για διακοπές στη Σαντορίνη με το διεισδυτικό φακό της, μας άφησε τοπία και ανθρώπους. Οι φωτογραφίες της διάσωσαν στο χρόνο την προσεισμική Σαντορίνη.
Ο μέτοικος στο νησί επαγγελματίας φωτογράφος Γεώργιος Ιωακειμίδης κατέγραψε, με τις γυάλινες πλάκες, τοπία πριν το σεισμό του 1956 και τις εκρήξεις του Ηφαιστείου το 1925 και το 1949 – 50.
Ο Robert A. Mc Cabe στο λεύκωμά του, « ΕΛΛΑΔΑ – Τα χρόνια της Αθωότητας (1954 – 1965)», αφιερώνει το εξώφυλλο και πολλές σελίδες του στη Σαντορίνη, με φωτογραφίες «εποχής».
Ο Σπύρος Μελετζής, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Νίκος Κοντός, ο Γιάννης Σκουρογιάννης και άλλοι με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους «έπαιξαν» με το φως και τη σκιά στα τοπία του νησιού.
Ο Δημήτρης Ταλιάνης με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του, που δημοσιεύτηκαν στα λευκώματα « ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και η θάλασσα ¨ έτεκε γην¨ » ( 1998 ) και «ΟΙΑ» ( 2006).
Ο Γιώργος Μέης με τα λευκώματα, τις αφίσσες και τις φωτογραφίες του, με τις νέες τεχνικές, δίνει άλλες διαστάσεις στα τοπία της Σαντορίνης.
Ο Alexandre και η Emilie κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο του 2008 το λεύκωμα: « ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ σ τ ι γ μ έ ς».

Το λεύκωμα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ παρουσιάζει το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών: Θήρα, Θηρασία, Ασπρονήσι, Ηφαίστεια (Παλιά και Νέα Καμένη), φωτογραφημένων από τον ουρανό. Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που θα απολαύσετε φυλλομετρώντας το λεύκωμα της σειράς ΑΝΩΘΕΝ, των καλαίσθητων εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ, που φρόντισε προσωπικά ο « εραστής» της Σαντορίνης, και ιδιαίτερα της Οίας, διευθυντής τους Νίκος Χαϊδεμένος.