Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

Αν θέλεις να ακούσεις σοβαρές και ψύχραιμες απόψεις σχετικά με τα προβλήματα και αιτήματα του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, ακούς περιφερειακά ραδιόφωνα.

Τουλάχιστο σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω όποτε δεν καλύπτομαι από τα Πανελλαδικής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης που αποσπασματικά φιλοξενούν τέτοιες φωνές, από την άλλη δεν ξέρεις πως θα τις αντιμετωπίσουν -εξ αιτίας της ασφάλειας που τους δημιουργεί η απόστασή τους από την εν λόγω βιομηχανία- ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ασχολούνται με ζητήματα της κεντρικής πολιτική επικαιρότητας ή και του κουτσομπολιού. Όταν πάντως θέλω να ακούσω ψύχραιμες φωνές από τον χώρο του τουρισμού επιλέγω την περιφέρεια.
Διότι, αν στην Αθήνα αυτήν την εποχή προβάλλεται η κόντρα μεταξύ των «καταστηματαρχών του Πειραιά» και των «εργαζόμενων του λιμανιού» και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που προκαλεί γέλια (παιδιά, σκόπιμα το κάνετε;) παρουσιάζοντας τα μαλλιοτραβήγματα καθώς και τις «ψιλές» που πέφτουν στις μεταξύ τους «συμπλοκές» (οι μεν πάνε με ανθοδέσμες!... άλλο «καλό» ή κουλό! κι αυτό…) και οι δε που σκαρφαλώνουν πάνω στα καραβόσκοινα και τα παλαμάρια αρνούμενοι να κατέβουν κάτω (χαρίζοντας εντυπωσιακά πλάνα στους καμέραμεν…)
στην Περιφέρεια οι συζητήσεις είναι πιο σοβαρές. Και επί της ουσίας. Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στο «κέντρο», η «επαρχία» συζητά -σοβαρά- το ενδεχόμενο άρσης του καμποτάζ, πράγμα που μεταξύ άλλων (στο ενδεχόμενο «μερικής» ή «ειδικής» εφαρμογής του) θα σημαίνει ότι τα κρουαζιερόπλοια τα οποία «περνούν» από την Ελλάδα θα μπορούν στο εξής να «μένουν» σε αυτήν δίνοντας την δυνατότητα στον κόσμο τους όχι μόνο να επισκέπτεται για λίγες ώρες προορισμούς στην χώρα, αλλά να διανυκτερευει σε αυτούς.

Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση έχει πολλές διαστάσεις για όλους τους εμπλεκομένους στον χώρο αρχής γενομένης από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια ανάλογα κι από την σημαία την οποία φέρουν. Το τελευταίο διάστημα πάντως φαίνεται ότι η απόφασης της άρσης της εν λόγω ρύθμισης ικανοποιεί τους περισσότερους.

Πληκτρολογώντας την φράση, μπορείτε να διαβάσετε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα στον Τύπο, μετά και την κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα. Εδώ ένα χαρακτηριστικό ,αλλά λίγο παλιό κείμενο, ενώ τα πιο πρόσφατα:

ελληνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου
 
υπο αίρεση
 
 17 στους 18 λένε ναι
 
 την συναίνεση της ΠΝΟ
 
πληθαίνουν οι υπέρ φωνές
 
άρση ζητούν οι φορείς του τουρισμού