Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

Με ανακοίνωσή της η ΕΝΩΣΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.ΚΥ.Τ.)
μας ενημερώνει για τα πεπραγμένα της πρόσφατης 13η Συνάντησης -Ημερίδας στη Θηρασία και στην Οία που συνδιοργανώθηκε με την Κοινότητα Οίας –Θηρασίας

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΚΥΤ,

Με τη συμμετοχή Κυκλαδιτών δημοσιογράφων από διάφορα νησιά πραγματοποιήθηκε η 13η Έκτακτη Συνάντηση – Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου στη Θηρασία και στην Οία, από τις 20 μέχρι και τις 23 Μαϊου.
Θέμα της Ημερίδας ήταν: « Το σχέδιο ¨ Κ α λ λ ι κ ρ ά τ η ς ¨ και η εφαρμογή του », με ομιλητές τους κ. Λάζαρο Θεόφιλο, Αντινομάρχη Κυκλάδων, Στέφανο Λέπουρα, Έπαρχο Κέας και Κύθνου, Θεόδωρο – Γεράσιμο Μαγγανιώτη, Πρόεδρο Κοινότητας Κιμώλου και Γεώργιο Χάλαρη, Πρόεδρο Κοινότητας Οίας – Θηρασίας.

Οι Σύνεδροι μεταφέρθηκαν με πλοιάριο από το Αμμούδι της Οίας στη Ρίβα της Θηρασίας και με το τοπικό λεωφορείο μεταφέρθηκαν στο χωριό Μανωλάς, όπου παρακολούθησαν τη λειτουργία στον εορτάζοντα ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Επιφανίου.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Θηρασίας πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος των εργασιών της Ημερίδας, την έναρξη των οποίων κήρυξε ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος. Το χαιρετισμό του μη δυνηθέντα να παρευρεθεί Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημητρίου Μπάϊλα μετέφερε ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Θεόφιλος. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Οίας - Θηρασίας κ. Γεώργιο Χάλαρη για τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη Θηρασία, τα προβλήματα και τις προσπάθειες επίλυσής τους (ατμοπλοϊκή συγκοινωνία, ύδρευση, υπογείωση καλωδίων δικτύου ηλεκτροδότησης, κ.ά.). Στη συνέχεια γευμάτισαν σε παραθαλάσσιο εστιατόριο στη Ρίβα και επέστρεψαν στη Οία.

Η Ημερίδα συνεχίσθηκε το απόγευμα της 21ης Μαΐου στο Πανηγυρόσπιτο του ναού Αγίου Γεωργίου, στην Οία, όπου έγινε ανάπτυξη των εισηγήσεων από τους προαναφερθέντες ομιλητές και υποβλήθηκαν ερωτήσεις, σχετικές με τον «Καλλικράτη» στις Κυκλάδες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του. Την Ημερίδα παρακολούθησαν Νομαρχιακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Ποίημα του γνωστού Σιφνιού λογοτέχνη, λαογράφου και εκπαιδευτικού κ. Αντώνη Τρούλλου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην Ημερίδα, απαγγέλθηκε από τον κ. Γεώργιο Πούλιο.

Οι Σύνεδροι πραγματοποίησαν στις 22 Μαΐου ολοήμερη εκδρομή στη Θήρα (Περιήγηση – Επισκέψεις στα Φηρά: Έκθεση αντιγράφων Τοιχογραφιών – Καθολική Συνοικία – Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό). Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο νότιο μέρος της Θήρας ( Οινοποιείο SantoWines – Κόκκινη Παραλία Ακρωτηρίου – Βλυχάδα – Περίσσα, όπου και γευμάτισαν – Οινοποιείο Μπουτάρη, όπου παρακολούθησαν το συγκλονιστικό ηχόραμα και διήλθαν από τον Πύργο).
Η γνωριμία με τα νησιά του συμπλέγματος της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε με περίπλου στην Καλντέρα με πλοιάριο, που διέθεσε δωρεάν η Ένωση Λεμβούχων Θήρας, με τη μεσολάβηση του Λιμενάρχη κ. Μάκη Βασαλάκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι Σύνεδροι παρακολούθησαν τον πανηγυρικό εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος, στο παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης, όπου τους δεξιώθηκε ο Ιδρυτής του και Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Εμμανουήλ Λιγνός και γεύθηκαν τη νοστιμότατη «πανήγυρη» (φάβα με ελιές, τοματοκεφτέδες, άλλα εδέσματα και μελιτίνια).

Οι Σύνεδροι αναχώρησαν με τις καλλίτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στην Οία, τη Θήρα και το μικρό νησί της Θηρασίας, όπου διαπίστωσαν τα προβλήματα των κατοίκων της από την απομόνωσή τους και τις προσπάθειες επίλυσής τους.

Την ευθύνη οργάνωσης της Συνάντησης – Ημερίδας είχαν από την Κοινότητα Οίας η κ. Φλώρα Αναπλιώτη, από την Κοινωφελή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας η κ. Θεοδώρα Μπάμπα και από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου η Γραμματέας κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου.