Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Στην τοπική μας επικαιρότητα - Ανακοινώσεις


Aκολουθούν οι σημαντικότερες ανακοινώσεις και δελτία Τύπου που έχουμε λάβει τις τελευταίες ημέρες, ελαφρώς «μαζεμένα» όπως σημειώνουμε πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να εστιάζουμε στα πλέον ενδιαφέροντα σημεία τους.



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: Τι κρύβεται πίσω από την κοπή των μοναδικών δένδρων της παραλίας «Πρασιές» στην Ανάφη; κατέθεσαν οι βουλευτές του Συριζα Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Πριν από λίγες ημέρες μπουλντόζες έκοψαν τα μοναδικά 20 περίπου αρμυρίκια στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, αφήνοντάς την εντελώς άδενδρη. Αυτό καταγγέλλεται από Αναφιώτες και σταθερούς εδώ και χρόνια επισκέπτες του νησιού. Αυτό προκύπτει και από δημοσίευμα (26.04.2010) του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΔΡΟΜΟΣ», που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό με την παραλία πριν και αμέσως μετά την κοπή των δένδρων. Τέλος, ο Κοινοτάρχης Ανάφης προέβη σε καταγγελία προς την Αγροφυλακή για την κοπή των δένδρων και ζήτησε την υποβολή μήνυσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί έγκλημα για την περιοχή.

Το ανησυχητικό είναι ότι - σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες και το δημοσίευμα - η εκρίζωση των δέντρων αυτών διαπράχθηκε με εντολή του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Καλαμιώτισσας και ηγούμενου της Μονής Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, στην οποία διοικητικά υπάγεται η Καλαμιώτισσα. Η Μονή στις Πρασιές βρίσκεται πλησίον της παραλίας και φέρεται ως ιδιοκτήτρια 4.400 στρεμμάτων της περιοχής, η οποία σημειωτέον έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από την οδηγία Natura.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φαίνεται να αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειών, προκειμένου η Μονή να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει υποδομές εκκλησιαστικού και «ησυχαστικού» τουρισμού με ξενώνες, γήπεδα και εστιατόρια.
Ένα όμως από τα σπουδαιότερα ζητήματα που έχει ανακύψει εδώ και δύο περίπου χρόνια και έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, είναι η σωρεία παραβάσεων εις βάρος του υποκείμενου και παρακείμενου της ιδιοκτησίας της Μονής αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοπό της. Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα καταγγέλθηκε η πλακόστρωση και κατάχωση του αρχαιολογικού αυτού χώρου, ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο της Μονής, καθώς εκεί ακριβώς -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- πρόκειται να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής παραμένει εγκαταλειμμένος στη φθορά του χρόνου, ενώ ακριβώς δίπλα του δημιουργούνται δωμάτια για την υποδοχή τουριστών στο μοναστήρι.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί

Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ για τις καταγγελλόμενες ενέργειες της Μονής Καλαμιώτισσας και του ηγουμένου της στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, σχετικά με την πλακόστρωση και κατάχωση αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο της Μονής και την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαίου ναού Απόλλωνα Αιγλίτη που βρίσκεται στον περίβολό της;

Έχον εκδοθεί άδειες ανέγερσης ξενώνων κλπ. για την υποδοχή τουριστών και εάν ναι με ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Προτίθενται να ελέγξουν τους υπεύθυνους προς κάθε κατεύθυνση τόσο για την κοπή των δένδρων της παραλίας όσο και για τις ενδεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις;



Ανακοίνωση σχετικά με την τοποθέτησή του στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο (29/4/2010) για τον «Καλλικράτη» μας έστειλε ο επικεφαλής της ΣυνΚυκλαδικής Πρωτοβουλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Εμείς, παρουσιάζουμε το κείμενο ενώ σας υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε αναρτήσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΣυνΚυκλαδικής σχετικά με τον νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης που προβλέπονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Σχετικά με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” ο κ. Συρμαλένιος αφού άκουσε τις τοποθετήσεις του Νομάρχη και στη συνέχεια του βουλευτή κ. Π. Ρήγα, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Πράγματι ο “Καλλικράτης” είναι μια μεγάλη θεσμική μεταβολή στο διοικητικό σύστημα της χώρας. Το ζητούμενο όμως είναι, αν αυτή η μεταβολή θα λειτουργήσει υπέρ της Αποκέντρωσης με Αυτοδιοίκηση ή θα είναι στη λογική της αποσυγκέντρωσης του κράτους, μεταφέροντας τη λογική της διοίκησης στην αυτοδιοίκηση. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για το δεύτερο, αφού λείπουν ή δεν προωθούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η πρόβλεψη για αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η σύσταση των 7 Γενικών Διοικήσεων, που κρατάνε μια σειρά αρμοδιότητες των σημερινών κρατικών περιφερειών

Η μη υλοποίηση μιας μεγάλης δημοσιονομικής-φορολογικής μεταρρύθμισης, με την οποία θα προωθείται η απευθείας απόδοση μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, με κριτήρια αναπτυξιακά, κοινωνικά, πληθυσμιακά κλπ.

Επιπλέον η διατήρηση των εσωτερικών συγκεντρωτικών δομών είτε στους Δήμους, είτε στις Περιφερειακές Αυτοδιοκήσεις, χωρίς αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και υπηρεσιών στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο (δημοτικές, τοπικές κοινότητες), δείχνουν την υποβάθμιση της λογικής του αυτο-διοίκητου.
Σοβαρό ζήτημα που γίνεται εξοργιστικό είναι η απόρριψη κάθε σκέψης για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, που δείχνει τη λογική του εσαεί ελέγχου της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα του δικομματισμού.


Aντιπολίτευση με νόημα….
Ο βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας κ. Βρούτσης με ανακοίνωσή του σχετικά με τα μέτρα που συνοδεύουν την ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι,
«Η καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, η καταστροφική διαχείριση του δανεισμού της χώρας, η βραδύτητα των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών οδήγησαν την κυβέρνηση εσπευσμένα και χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης στο Μηχανισμό Στήριξης και στα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που αυτός προβλέπει.

Μετά τη δραματική αυτή εξέλιξη:
Το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται.
Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα υποχωρούν.
Οι συνταξιούχοι βλέπουν το όνειρο της αξιοπρεπούς διαβίωσης να γίνεται εφιάλτης.
Οι παλικαρισμοί του Υπουργού Εργασίας στη Βουλή για τη δήθεν υπεράσπιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αποδείχθηκαν μια επικοινωνιακής σκοπιμότητας σκιαμαχία. Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα κατάργησής τους από το ΔΝΤ.
Η πολύμηνη διαβούλευση για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, μαζί με τις αντίστοιχες ρητορείες των Υπουργών, αποδεικνύονται εμπαιγμός αν δεν ήταν σχεδιασμός παραπλάνησης.
Όταν ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, φαίνεται εννοούσε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση του ορίου των απολύσεων. Όταν δεσμευόταν για “Δομικές Αλλαγές” στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, είναι βέβαιο ότι είχε κατά νου ένα μηχανισμό μείωσης των συντάξεων. Λίγη σημασία έχει πλέον να μιλά κανείς για “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση”.

Το πακέτο των σκληρών μέτρων που, ήδη, έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει κάποια δημοσιονομικά οφέλη, δεν εγγυάται όμως την αναγκαία Αναπτυξιακή Προοπτική και δεν εξασφαλίζει τη στοιχειώδη Κοινωνική Συνοχή.
Από τη Συμφωνία “Σωτηρίας” της χώρας μας, λείπει η Ελπίδα, απουσιάζει η Εμπιστοσύνη, περισσεύουν τα επώδυνα και αρνητικά μέτρα για τους πολλούς.

Πρώτο μέλημα της Ν.Δ. από σήμερα, είναι η στήριξη των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η προώθηση των προτάσεών μας για ανάπτυξη, τόνωση της αγοράς, στήριξη της απασχόλησης, αντιμετώπιση της ανεργίας. Η πίεση για επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, που καθυστερούν δραματικά επί επτά μήνες.



Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιεχόμενο του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση,
«Μέχρι τώρα, «επιτυχίες» του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ήταν οι διαρροές και οι αντιφατικές δηλώσεις για νέα μέτρα, που γέμισαν ανησυχία και αβεβαιότητα τους ασφαλισμένους και τους οδήγησαν στην πρόωρη έξοδο από την εργασία, κάτω από το φόβο για τα χειρότερα.

Επίσης, «επιτυχία» ήταν η μείωση όλων των συντάξεων, ακόμη και των πολύ χαμηλών.

Σήμερα, οι δήθεν νέες «επιτυχίες»:
Περιέχουν δομικές αλλαγές, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση.
Αλλοιώνουν ουσιαστικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Μειώνουν περαιτέρω τις συντάξεις, με την επαναφορά ενός νέου τύπου Λ.Α.Φ.Κ.Α.
Αυξάνουν τα χρόνια εργασίας και μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Βαπτίζουν ως οργανωτική ανασυγκρότηση τη μετατροπή των 5 Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 3.

Η βαθειά οικονομική κρίση και οι συνακόλουθες προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαιτούν:
Εξορθολογισμό των δαπανών, κυρίως των κλάδων Υγείας.
Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α., με ασφάλεια, ρευστότητα, διαφάνεια και αποδοτικότητα.
Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής.
Δομικές αλλαγές, που θα πρέπει να είναι δίκαιες (και όχι να προβλέπουν θυσίες μονομερώς από την πλευρά των εργαζομένων). Κυρίως, όμως, να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες και τεκμηρίωση.

Όσοι περίμεναν μια μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, δίκαιη για τους πολλούς, αποτελεσματική για τη βιωσιμότητα του συστήματος και συνεπή προς τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απογοητεύονται.


Την ομιλία που πραγματοποίησε στους φοιτητές του Παν/μίου Αιγαίου στη Ρόδο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ με θέμα “Ημέρα της Ευρώπης, Ελλάδα και Ε.Ε., Η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ.” μας έστειλε ο π. ΓΓ ΠΝΑ κ. Κόκκινος.

Στην ομιλία του, στο ιδιαίτερα επίκαιρο αυτό θέμα λόγω των ραγδαίων εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών εξελίξεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι,

Σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μετατοπίσει τις ευθύνες που της αναλογούν –εκτός όλων των άλλων- στην Ε.Ε.. Η πρόσφατη απόφαση του ECOFIN να δημιουργήσει Ευρωπαϊκό Μηχανισμό απέναντι στους κερδοσκόπους και να στηρίξει την Ισπανία και την Τουρκία αποδεικνύει την λανθασμένη, επιπόλαια και εθνικά επιζήμια επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να «παραδώσουν» τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Nομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.)

Οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της κυβέρνησης απαξίωσαν τα εθνικά επιχειρήματα και ουσιαστικά απομόνωσαν τη χώρα. Οι ευρωπαίοι εταίροι κατάλαβαν ότι τους τελευταίους έξι (6) μήνες είχαν απέναντί τους συνομιλητές μια κυβέρνηση χωρίς συγκεκριμένες θέσεις, που καθυστερούσε να λάβει αποφάσεις και δεν είχε συναίσθηση της κατάστασης και των ευθυνών της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν στηρίξει τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σεπτέμβριο του 2009 ο δανεισμός της χώρας πραγματοποιούνταν με 4% επιτόκιο και τα spreads είχαν 130 μονάδα βάσης. Έξι (6) μήνες μετά η Ελλάδα δανείζεται με διπλάσιο επιτόκιο και τα spreads δεκαπενταπλασιάστηκαν.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. αποδεικνύεται -εκτός των άλλων- εθνικά επιπόλαιη και επικίνδυνη. Μια ματιά στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Βραζιλία και την Αργεντινή που πέρασαν από τη «μέγγενη» του Δ.Ν.Τ. επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μου. Τα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδόν κάθε εβδομάδα ανακοινώνει ο κος Παπανδρέου, δυστυχώς για τον λαό μας, είναι μόνο η αρχή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις 17 Μαΐου συνεδρίασε η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) για την εξέταση θεμάτων Ιδιωτικών Επενδύσεων που αφορούν στο Νομό Κυκλάδων

Ειδικότερα, εξετάστηκαν αιτήματα, Υπαγωγών νέων Επενδύσεων, Ολοκληρώσεων Επενδύσεων, Ενάρξεων Παραγωγικής Λειτουργίας Επιχειρήσεων και ανακλήσεων Επενδύσεων, όπως αναλυτικά τα στοιχεία τους αναφέρονται στον παρακάτω Πίνακα Θεμάτων της 108ης Συνεδρίασης.