Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Οι εκδηλώσεις των σχολείων της Σαντορίνης με την λήξη της σχολικής χρονιάς 2009 -2010.

Tο κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης  "Santorini Times".

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς και το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης Σαντορίνης για τις πληροφορίες και το υλικό που μας έδωσαν.

οι 2 πρώτες φωτογραφίες είναι απο την εκδήλωση του Γυμνασίου των Φηρών στο Μπελλώνειο για την παρουσίαση της Περιβαλλοντικής τους εργασίας.

οι επόμενες 3 φωτογραφίες απο την παρουσίαση του έργου "ο επιθεωρητής έρχεται" που παρουσίασαν και στην Σαντορίνη στην εστία του Πύργου οι καθηγητές του Γυμνασίου της Σικίνου.
οι επόμενες 6 φωτογραφίες απο τις αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Γυμνασίου του Εμπορείου.


Το Γενικό Λύκειο Θήρας και το Γυμνάσιο των Φηρών μας ενημέρωσαν για τις σημαντικότερες Πολιτιστικές - Περιβαλλοντικές δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν τα προγράμματα, Στις 10-11 Μαΐου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας παρουσίασαν την θεατρική παράσταση "Το βασίλειο μου για μια νότα" στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα παραμύθι για μικρούς μεγάλους. Μία ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα μαγικό δάσος αναζητώντας την Ουράνια Μελωδία που θα φέρει την Ευτυχία... Για την παράσταση εργάστηκε μία ομάδα 10 μαθητών του Γενικού Λυκείου, του Γυμνασίου, και μία μικρή μαθήτρια από το Δημοτικό Εμπορείου. Την σκηνοθεσία –και την συγγραφή έργου έκανε η εκπαιδευτικός Κολοβού Μαρία, την διδασκαλία οι : Κολοβού Μαρία - Λυγνός Λουκάς, σκηνικά Στέφα Ζωρζέτ, κοστούμια Σιγάλα Κατερίνα, μουσική Ρούσσος Γιώργος, στίχοι τραγουδιών Ρούσσος Γιώργος - Κολοβού Μαρία, Φωτισμός Λυγνός Λουκάς.

Στις 11και 12 Μαΐου η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Θήρας πραγματοποίησε την παρουσίαση της φετινής εργασίας μας με θέμα "Αειφόρος Ανάπτυξη της Σαντορίνης - Σενάρια για το μέλλον" Μία ομάδα 35 συνολικά μαθητών από το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο εργάστηκε όλο το χρόνο και με συναντήσεις σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, συζήτησε και οργάνωσε υλικό από όλη τη Σαντορίνη. Επισκέφθηκε χώρους και περπάτησε μονοπάτια του νησιού ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τα προβλήματα του νησιού μας.

Μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν την σχολκή χρονιά 2009-2010 είναι οι εξής, -Ενημέρωση από τον κ. Πέτρο Οικονόμου για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα -Ξενάγηση στον παραδοσιακό αμπελώνα και οινοποιείο του κ. Πάρη Σιγάλα -Συζήτηση με τον κ. Γιώργο Χάλαρη, πρόεδρο της κοινότητας Οίας - Θηρασίας, τον κο Λαμπράκη, τον κο Κουμιτζέλη και την κα Γιαννούση, φορείς της κοινότητας της Οίας, για τον τρόπο διαχείρισης της Κοινότητας τους. -Παρουσίαση από τον μαθητή Σωτήρη Κοπατσάρη του φαινομένου του θερμοκηπίου και της εξοικονόμησης ενέργειας. -Ξενάγηση από τον δήμαρχο Άγγελο Ρούσσο στο χώρο της ΧΑΔΑ -Ανακάλυψη 2 μονοπατιών του νησιού και πρωινό περπάτημα στον Σκάρο και στο μονοπάτι Ημεροβίγλι-Οία. -Επισκεφθήκαμε έναν χωρο του Δήμου στον Καρτεράδο όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα του νησιού και τα γαϊδουράκια μεγάλης ηλικίας. Η ομάδα πραγματοποίησε δενδροφύτευση, και καθαρισμό του άλσους με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Σιγάλα, γεωπόνου του δήμου , που και φέτος ήταν ένα μεγάλο στήριγμα για μας .

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιβαλλοντική Ομάδα οργάνωσε την «Ωρα της Γης» στις 27 Μαρτίου στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους μαθητές φορείς και κάτοικοι του νησιού. Στην εκδήλωση ακούστηκαν παραδοσιακές μουσικές και όργανα του νησιού και οι συμμετέχοντες περπάτησαν στα σκοτεινά σοκάκια των φηρών υπό το φως των κεριών.

-Συμμετοχή στη διαμαρτυρία για την μαύρη επέτειο των τριών ετών από τη βύθιση του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, στο λιμάνι του Αθηνιού, τη Δευτέρα του Πάσχα 5/4. Η ομάδα ειχε ήδη παρακολουθήσει και είχε ενημερωθεί από την ομιλια που έγινε στο Μπελλώνειο από την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρητης.

- Καθαρισμός παραλίας. Η ομάδα ξεκίνησε από την Περίσα και έφτασε μεχρι τη Βλυχαδα μαζευοντας δεκαδες σακούλες σκουπιδιών. - Σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στην καλντέρα με το Νήσος Θηρασία και θαυμάσαμε από κοντά το υπέροχο φυσικό δώρο που μας έχει χαρίσει στο νησί μας η φύση και αναλογιστήκαμε πόσο τυχεροί είμαστε που μένουμε σε αυτό το νησί. Αξίζει τον κόπο να το προστατεύουμε και να μην αφήσουμε οι αλόγιστες ενέργειες των ενηλίκων να χαλάσουν την σπάνια ομορφια του τόπου μας. Τέλος η ομάδα μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ακράτα. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν και οργάνωσαν τις παραπάνω δραστηριότητες είναι: Από το Γενικό Λύκειο Θήρας: Πεδιαδίτη Καλλιόπη και Λυγνός Λουκάς και απο Γυμνάσιο Θήρας: Ρικάκη Καρολίνα και Σαμαράς Νικόλαος.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου των Φηρών στην σελίδα του σχολείου στο facebook έχουν ανεβάσει πλήρες φωτογραφικό αρχείο από τις δραστηριότητές τους. Αξίζει να το δείτε.




Το Γυμνάσιο της Μεσαριάς μας ενημέρωσε για τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο το σχολικό έτος 2009 – 2010.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Αρμάος, στα πλαίσια προγραμμάτων του Βρετανικού Συμβουλίου διοργανώθηκε πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα «Πώς μπορούμε να σώσουμε τα δάση». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 20 μαθητές του σχολείου από τους οποίους βραβεύτηκε με έπαινο για το ζωγραφικό του έργο ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου Γεώργιος Μοραγλής. Επίσης το σχολείο συμμετείχε στο 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ποίησης – Διηγήματος» που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Πετρούπολης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 18 μαθητές της Α τάξης και βραβευτήκαν οι: Βαμβακούση Ευγενία, Μάϊνα Ιακωβίνα και Ντερβίση Ελένη. Ενώ, στα πλαίσια του προγράμματος «Aegean – κοντά στους νέους «η Γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε για μία ημέρα στις 22/4/2010 το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όλες οι μετακινήσεις (Αεροπλάνο – Πούλμαν) καθώς και η ξενάγηση στο μουσείο ήταν προσφορά της Aegean. Στην εκδρομή συμμετείχαν 46 μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές.





Το Γυμνάσιο του Εμπορείου μας ενημέρωσε ότι με το τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 12-13 Μαΐου μαθητικοί αθλητικοί αγώνες, σε Χάντμπολ, βόλλευ και σκυταλοδρομία σε ότι αφορά τα ομαδικά αθλήματα, και σε ά: Ενόργανη γυμναστική, αγώνες δρόμου-ταχύτητας-αντοχής, σκάκι, πινγκ-πονγκ, άλμα σε μήκος και άλμα σε ύψος σε ότι αφορά τα ατομικά αθλήματα. Στους αγώνες συμμετείχε η πλειοψηφία των μαθητών, 110 από τα 147 παιδιά.
Στους πρώτους νικητές δόθηκαν μετάλλια κα σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα.

Επίσης το Γυμνάσιο του Εμπορείου στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων διοργάνωσε «έκθεση καλλιτεχνικών» ζωγραφικής, κατασκευών και φωτογραφίας την οποία θαύμασαν οι γονείς που την είδαν και θα παραμείνει επισκέψιμη για όσους ενδιαφέρονται μέχρι το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές.





Αξίζει να αναφερθούμε και σε μια απο τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν απο τους καθηγητές του Γυμνασίου της Σικίνου με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζων Πρίσλεϋ στην Εστία του Πύργου, μετά απο την επιτυχία που είχε η παράσταση στην Σίκινο και την παρότρυνση να «ανέβει» και στην Σαντορίνη.
Μιλώντας για την πρωτοβουλία τους οι εκπαιδευτικοί της Σικίνου μας είπαν οτι «μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαμε καμία σχέση με το θέατρο αλλά έπειτα από παρότρυνση του συναδέλφου και σκηνοθέτη μας Σπύρου Κατσαραπίδη, βρεθήκαμε να αναζητάμε ένα θεατρικό έργο για να ανεβάσουμε θέλοντας να κάνουμε κάτι συνεργατικό, δημιουργικό και φυσικά να περάσουμε καλά». «Ο επιθεωρητής έρχεται» μας κέρδισε αμέσως με τους διαχρονικούς αλλά ταυτόχρονα και τόσο επίκαιρους προβληματισμούς του. Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1945 από τον Τζων Πρίσλεϋ ενώ σύμφωνα με τη γνώμη των δραματολόγων όλου του κόσμου είναι το καλύτερο έργο του και ένα από τα πιο πολυανεβασμένα έργα των τελευταίων 70 ετών. Το θέμα του είναι η «ευθύνη» και η «ανευθυνότητα» των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Όλο το έργο, που η δράση του εκτυλίσσεται μέσα στα χρονικά όρια που διαρκεί η παράσταση, παίζεται στο σαλόνι των Μπέρλινγκς στο Μπράμλεϋ, μια βιομηχανική πόλη στο Βόρειο Μίτλαντ, ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1912.
Την σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Σπύρος Κατσαραπίδης ενω τους ρόλους ενσάρκωσαν οι : Άρθουρ Μπέρλινγκ: Κώστας Μπιμπής, Σύμπιλ Μπέρλινγκ: Μαρίνα Χορτάτου, Έρικ Μπέρλινγκ: Θάνος Παπαγιαννόπουλος, Σήλα Μπέρλινγκ: Χαρίκλεια Λιάκου, Τζέραλντ Κροφτ: Πάνος Καλημέρης, Επιθεωρητής Γκούλ: Αλέξης Μπρες, Έντνα : Αθηνά Βλάσση (Στην παράσταση της εστίας Πύργου: Πηνελόπη Βασιλειάδου) Τον σχεδιασμό της αφίσας την σύνθεση και εκτέλεση μουσικής έκανε η Στέλλα Γιαννακοπούλου.
Το Γυμνάσιο της Σικίνου υλοποίησε επίσης 2 προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης.





Τέλος, το ΕΠΑΛ πραγματοποίησε την Τρίτη 11 Μαΐου την παρουσίαση των Περιβαλλοντικών του ομάδων στο κτίριο του σχολείου στον Καρτεράδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση στις εκπαιδευτικές αίθουσες και στους εργαστηριακούς χώρους του σχολείου.
Όπως μας είπαν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο, οι επαγγελματικοί τομείς που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές είναι 8 και οι ειδικότητες στις οποίες οδηγούν 11, ενώ εκείνοι στο σύνολό τους είναι 49 και καλύπτουν τις ανάγκες 300 μαθητών. Από τις πιο όμορφες δραστηριότητες έχουν γίνει στο σχολείο είναι ο κήπος που έχουν φτιάξει οι μαθητές με την βοήθεια του καθηγητή τους, όπου έχουν φυτέψει σπόρους με τα περισσότερα είδη που καλλιεργούνται στο νησί. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος "γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος" του χρόνου ελπίζουμε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και θερμοκήπιο.

Το ΕΠΑΛ είναι επαγγελματικό Λύκειο, που παρέχει στους μαθητές την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γενικής παιδείας και στα δύο τελευταία έτη να επιλέξουν ειδικότητα. Το σχολείο τα δύο τελευταία χρόνια στεγάζεται στην Μεσαριά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί από τη Νομαρχία Κυκλάδων και να ξεκινήσει η κατασκευή νέου κτηρίου για την στέγασή του, στον Πύργο.