Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2007

Για όσους αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν (μεγάλη κουβέντα, μεγάλη υπόθεση…) υπάρχει και ο ΑΝΙΜΑ, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης της άγριας ζωής. (δεν είναι κι άσχημη ιδέα να την βγάλουμε τριήμερα στην Πελοπόννησο!)
Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση και την αναδημοσιεύουμε,


Η οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή του οικοσυστήματος, είναι βαθιά.
H ΑΝΙΜΑ και δεκάδες εθελοντές και οργανώσεις από την Ελλάδα και τους τόπους της καταστροφής έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να συμβάλλουν, με όσες δυνάμεις έχουν, στην προσπάθεια παρέμβασης στις καμένες περιοχές.
Στο σταθμό Α Βοηθειών μας έχουν μεταφερθεί ως τώρα μισοκαμένες χελώνες, δύο μπούφοι, γερακίνες, μικρόπουλα.Οι νοσηλευτές μας έχουν συνεργαστεί με το δασαρχείο Πάρνηθας για την περίθαλψη δύο ελαφιών.
Προσπαθούμε να τα περιθάλψουμε και ελπίζουμε να μην είναι ότι απέμεινε.
Επίσης από χθες βρίσκονται στην Ελλάδα δύο Αυστριακοί επιστήμονες, μέλη του περιβαλλοντικού οργανισμού Vier pfoten, που μαζί με μέλη του Συλλόγου μας, αυτή τη στιγμή επισκέπτονται το νομό Ηλείας προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μείζον πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι η αδυναμία να βρουν τροφή για όσα ζώα γλίτωσαν, από την καταστροφή.
Μάλιστα στο χωριό Ξυλοκέρι ήταν συγκινητική η προσπάθεια των κατοίκων να ταΐσουν τα κοπάδια τους με τα υπολείμματα ενός καμένου εργοστασίου ντομάτας.
Στον λόφο δίπλα στη Μονή Φραγκοπηδήματος κυνηγοί εντόπισαν ζωντανούς τρεις λαγούς και πέντε πέρδικες, στους οποίους έβαλαν τροφή και νερό προκειμένου να επιβιώσουν.
Μπροστά στη μεγάλη καταστροφή του οικοσυστήματος η διάσωση ακόμη και ελάχιστων ζωντανών ζώων και πουλιών είναι σημαντική, καθώς ο φόβος οι περιοχές αυτές να αποψιλωθούν από τις μορφές ζωής που συντελούν στην ανάπτυξη του τόπου είναι άμεσος.Για το λόγο αυτόν η μη άσκηση θήρας στις γειτονικές με τις καμένες περιοχές είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει άμεσα για την ταλαιπωρημένη πανίδα.
Η αποστολή των Αυστριακών αύριο θα επισκεφθεί την Ανδρίτσαινα με στόχο να εκτιμήσουν την κατάσταση και να μπορέσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες, να κινητοποιηθούμε με συγκεκριμένες ενέργειες.
Ταυτόχρονα η ΑΝΙΜΑ προτείνει, στους δεκάδες πολίτες που επικοινωνούν μαζί μας και ρωτούν με ποιο τρόπο να βοηθήσουν να:
Εγγραφούν εθελοντές ή συνδρομητές σε κάποια από τις οικολογικές κινήσεις που βρίσκεται κοντά τους.
Η συμμετοχή τους να είναι διαρκής με όποιον τρόπο μπορούν και όχι στιγμιαία.
Σε περίπτωση που βρουν κάποιο ζώο ή πουλί που χρειάζεται περίθαλψη, να έρχονται αμέσως σε επαφή μια κάποιο από τα δίκτυα περιβαλλοντικής προστασίας.
Όσοι έχουν τη δυνατότητα, να ενημερώνουν γραπτώς για τις ιδιότητες και τις δυνατότητες που έχουν να βοηθήσουν ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η προσφορά τους.
Η μέρα για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε κομμάτι της φύσης, με άμεση σχέση αλληλεπίδρασης, είναι τώρα.
Φύση και άνθρωποι, κατοικίδια και άγρια ζώα, μαζί θα επιβιώσουμε ,αλλιώς μαζί θα χαθούμε.


ΑΝΙΜΑ
Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
Έδρα: Γαστούνης 8, 104 42 Αθήνα
Γραφείο και Σταθμός Α’ Βοηθειών: Μενελάου 134, Καλλιθέα 176 76
Τηλ: 210 95 100 75, 6972664675
e-mail: wildlifecare@gmail.com
www.wild-anima.gr