Παρασκευή, Αυγούστου 31, 2007

περισσότερες και καλύτερες απο κάθε άλλη χρονιά οι φετινές εκδηλώσεις στη Σαντορίνη

Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες που διοργανώθηκαν τόσο από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Θήρας όσο και από πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους αλλά και ιδιώτες.
Διαφορετικό σε ότι αφορά την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν το φετινό καλοκαίρι, μιας και από την μια οι εκδηλώσεις ήταν καθημερινές ενώ δεν έλλειψαν οι ανακατατάξεις σε πρόσωπα. Με τον Χαράλαμπο Δαρζέντα να αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΕΠΟΤΑΘ, τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη και την Ειρήνη Μπελλώνια την διεύθυνση του Μπελλώνιου Πολιτιστικού Κέντρου.

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΟΤΑΘ, και πέρα από την καθιερωμένη μεγάλη συναυλία των Ηφαιστείων, η πολιτική της να προσανατολιστεί σε πολλές και μικρού μεγέθους εκδηλώσεις καθώς και να συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συλλόγους, κρίθηκε ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη. Η Δημοτική Επιχείρηση κατά την διάρκεια του τρίμηνου πολιτιστικού της προγράμματος συνεργάστηκε με: το παράρτημα Θήρας του Εθνικού Ωδείου, το Διεθνές χορευτικό σχήμα της Σταματίνας Ξιάρχου, τις χορο-ομάδες της Κέλλυς Πατσιλινάκου, τον Σύλλογο Ποντίων Σαντορίνης «Οι Ακρίτες», τον Σύλλογο Κρητών Θήρας «Το Αρκάδι», την θεατρική ομάδα «Ε.Θ.Ο.Σ. Ενάλιον» του Δημήτρη Μπέλλου, τη θεατρική ομάδα « Πασπαρτού» που παρουσίασε την παράσταση «με ένα καράβι φορτηγό» καθώς και με τον Ναυτικό Όμιλο Σαντορίνης διοργανώνοντας τον πρώτο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο από την Περίσσα στην Βλυχάδα.
Η πλέον όμως σημαντική πρωτοβουλία της ΔΕΠΟΤΑΘ ήταν να διοργανώσει σε συνεργασία με τα δώδεκα οινοποιεία της Σαντορίνης την πρώτη «Γιορτή Κρασιού» που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Καμαρίου, διήρκησε τρεις ημέρες και πλαισιώθηκε από τις συναυλίες με τους Ματθαίο Γιαννούλη & Λευτέρη Βαζαίο, Λίτσα Βάλβη και Στέλιο Μπικάκη. Η συγκεκριμένη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, επισκεπτών αλλά και επαγγελματιών της εστίασης, ενώ ικανοποίησε τους οινοποιούς που συμμετείχαν. Σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων στην διοργάνωση, «η πρώτη γιορτή κρασιού στην Σαντορίνη πήγε πολύ καλά, μας γεμίζει αισιοδοξία, εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας και στο εξής θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει θεσμό»
Σε ότι αφορά την κεντρική συναυλία των «Ηφαιστείων» η ΔΕΠΟΤΑΘ κάλεσε και φιλοξένησε στην Σαντορίνη την Χάρι Αλεξίου σε μια συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο που πραγματοποιήθηκε στην Santo Wines και συγκέντρωσε περισσότερους από 3,5 χιλιάδες θεατές.
Όμως, πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες τραγούδησαν φέτος στην Σαντορίνη, κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά, όπως ο Αντώνης Ρέμος σε μια συναυλία στην Santo Wines με πολύ καλή διοργάνωση, πολύ κέφι που κατενθουσίασε και ικανοποίησε το κοινό της. Συναυλίες πραγματοποίησαν επίσης ο Γιάννης Κότσιρας στο χώρο της Santo Wines στην και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο δημοτικό σχολείο των Φηρών.
Μια από τις σημαντικότερες και πιο συμπαθητικές συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν αυτή του Ross Daly που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Θήρας στο Σινέ Καμάρι. Ο Ross Daly επέστρεψε στην Σαντορίνη ύστερα από αρκετά χρόνια και μάγεψε με τις μοναδικές μουσικές το κοινό του.


Ανανεωμένο και «υπό νέα διεύθυνση» ήταν το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Γκύζη που επιβραβεύτηκε με την πολύ καλή ανταπόκριση των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Οι έξι συναυλίες του Μεγάρου, «η μαγεία του Astor piazzolla και των Αργεντίνικων tangos» η «διαδρομή στο Ελληνικό τραγούδι» τα «20 τραγούδια του Ελληνικού Λαού» το «ρεσιτάλ κλασικής μουσικής» η «συναυλία Κρητικής μουσικής, τσι μουσικής η μέθη» και η «συναυλία Vassilakis jazz quartet»
καθώς και οι δυό εκθέσεις, χαρακτικής με τον τίτλο «η Σαντορίνη μέσα από Χαρακτικά Ελλήνων Καλλιτεχνών» και ζωγραφικής με τον τίτλο «η Κρήτη του έρωντα» ικανοποίησαν κάθε μια με τον δικό της τρόπο το κοινό τους.

7 με 23 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 29ο διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Σαντορίνης υπο την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αθηνάς Καποδίστρια και την στήριξη του Δήμου Θήρας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παρουσιαστούν έξι συναυλίες:
την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου βραδιά τζάζ με τον Στράτο Βουγά,
την Κυριακή 9 του μήνα πιανιστικό ντουέτο με τους Μάρκο Σολλίνι και Σαλβατόρε Μπαρμπατάνο, την Παρασκευή 14.9 κουαρτέτο με φλάουτο και πιάνο από το συγκρότημα Μαρτινού της Πράγας, την Κυριακή 16.9 ρεσιτάλ πιάνου με τον Κλαούντιο Μαρτίνεθ- Μενερ, την Παρασκευή 21.9 έργα για κλαρινέτο και πιάνο με τον Σπύρο Μουρίκη και στις 23.9 το φεστιβάλ θα κλείσει με αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας για την 30η επέτειο από τον θάνατό της, με συναυλία των Μαρίας Σουγκλάκου και Έλενας Μαραγκού .