Τρίτη, Αυγούστου 28, 2007

Επιστολή με θέμα το Ναυάγιο του Sea Diamond έστειλε στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Θήρας Άγγελος Ρουσσος, σύμφωνα με την οποία,


Κύριε Υπουργέ
Εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες η Σαντορίνη, αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις και απειλές για το μέλλον της. Παρά το γεγονός, ότι το ναυάγιο του «Sea Diamond» είναι ένα δυσβάστακτο φορτίο για τις πλάτες ενός μικρού περιφερειακού Δήμου, τολμώ να πω ότι σε συνεργασία με το ΥΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, το αντιμετωπίσαμε με επάρκεια. Χωρίς να διογκώσουμε αδικαιολόγητα το θέμα, αλλά και χωρίς να υποβαθμίσουμε την απειλή, τα χειριστήκαμε από κοινού με βασικό γνώμονα την άρση των άμεσων συνεπειών και αδιαπραγμάτευτο τελικό στόχο την οριστική αποτροπή κάθε πιθανής μελλοντικής επίπτωσης.

Είναι θετικό το γεγονός, ότι η Πολιτεία, η Δικαιοσύνη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έλαβαν όλα τα ενδεδειγμένα διοικητικά και ποινικά μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος. Η καθημερινή και σωρευτική επιβολή προστίμων, η άσκηση διώξεων και συνεχείς πιέσεις για απορρύπανση των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος –ενόψει μάλιστα και της θερινής περιόδου- απέδωσαν ορατά αποτελέσματα. Θα ήταν όμως εντελώς λάθος, αν αρκεστούμε στα άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Όσο το ναυαγισμένο σκάφος παραμένει στο βυθό της Καλντέρας Η Σαντορίνη θα ζει έναν εφιάλτη. Ακόμα και αν καταπολεμήσαμε τα πρώτα συμπτώματα, η αρρώστια παραμένει και η απειλή για την πρόκληση ανυπολόγιστης καταστροφής σε ένα νησί που αποτελεί το δυναμικότερο «Brand Name» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι υπαρκτή και συνεχής. Ήρθε η ώρα κύριε Υπουργέ, να περάσουμε στο επόμενο και δυσκολότερο στάδιο. Όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ανυποχώρητες στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό δεν αφορά μονάχα το πρακτικό μέρος της αποτροπής των κινδύνων. Κυρίως αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους ότι η προσήλωσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θεωρητική επιλογή, αλλά διακηρυγμένος στόχος και καθημερινή πρακτική.

Κύριε υπουργέ
Σκοπός της επιστολής μου είναι να εκφράσω την ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων του νησιού. Το ναυαγισμένο πλοίο αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή, που όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει. Επιτρέψτε μου να σας τονίσω ότι λόγω της γνώσης του νησιού μου, αλλά και της πρότερης -επί δεκαετίες- επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως αξιωματικός- μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού γνωρίζω πως η κατάσταση στο βυθό γίνεται καθημερινά και πιο επικίνδυνη. Το σκάφος βρίσκεται κυριολεκτικά στο μοναδικό μικρό πλάτωμα ενός βυθού που είναι εξαιρετικά επικλινής. Ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα, μία μικρή σεισμική δόνηση ή ακόμα και η συνεχής μετάθεση του βάρους πάνω στο ασταθές σημείο προσάραξης, μπορούν να το οδηγήσουν σε πολύ μεγάλα βάθη που θα καταστήσουν οποιαδήποτε σκέψη ανέλκυσης, απαγορευτική. Κάθε μέρα που περνάει το ναυαγισμένο κουφάρι, είναι έτοιμο να διολισθήσει στον αχανή βυθό.

Είναι ανάγκη τώρα, η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ασκήσουν αποφασιστική πίεση, ώστε να σχεδιαστεί και εκτελεστεί σύντομα η επιχείρηση ανέλκυσης. Σε διαφορετική περίπτωση, το πλήγμα στο περιβάλλον, την εικόνα του νησιού και το γόητρο της χώρας θα είναι βαρύτατο. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή για χάσιμο και όσο η εταιρεία θα συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της και θα εξακολουθεί να μην καταθέτει σχέδιο απάντλησης και ανέλκυσης ο εφιάλτης μεγαλώνει και η ανησυχία των κατοίκων αυξάνεται. Πρέπει κύριε Υπουργέ να συγκαλέσετε μια συνάντηση προκειμένου να προγραμματίσουμε από κοινού τις επόμενες άμεσες ενέργειές μας και να μελετήσουμε, ακόμα και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου, το έργο της ανέλκυσης να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί προτού γίνει εντελώς αδύνατο.