Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2015

το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, το συμπέρασμα των αποτελεσμάτων της μελέτης του Πανεπιστημίου της Κρήτης

Σαφέστερος από κάθε άλλη φορά, ως προς την ανάγκη απομάκρυνσης του ναυαγίου του Sea Diamond από την καλντέρα της Σαντορίνης, εμφανίστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Γιδαράκος στην πρόσφατη (2.2) παρουσίαση της ολοκληρωμένης πλέον μελέτης  σχετικά με την ύπαρξη τοξικών αποβλήτων στο ναυάγιο του Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα που χρίζει αντιμετώπισης, αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου.

Το παρόν του στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, μιας και η εκδήλωση οργανώθηκε από πλευράς Π.Ν.Α. ως ανάδοχου φορέα της μελέτης που αρχικά ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων.

Στο θέμα του ναυαγίου του Sea diamond ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε πως η Περιφέρεια είναι πάντοτε ενημερωμένη για κάθε εξέλιξη που το αφορά, καθώς και πως οι πολίτες μπορούν να την θεωρούν σύμμαχό τους στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του ναυαγίου.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Π.Ν.Α. για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του δρόμου αεροδρομίου Οίας, κάνοντας σύντομη αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται και καθησυχάζοντας παράλληλα τους κατοίκους της περιοχής, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Π.Ν.Α. για την εύρεση λύσης στο θέμα της επιδότησης της μεταφοράς μαθητών σχολείων της Σαντορίνης από το ΚΤΕΛ Θήρας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα κ. Συρμαλένιος αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της θετικής απόφασης της ανάθεσης της μελέτης από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων στην ομάδα του κ. Γιδαράκου, ενημέρωσε για την πρόσφατη απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου της Κομισιόν (Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στο θέμα του ναυαγίου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συριζα κ. Παπαδημούλη, είπε πως «καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της ανέλκυσης». 

Παράλληλα ο κ. Συρμαλένιος ενημέρωσε πως εκκρεμεί η κύρωση από πλευράς Ελλάδας της διεθνούς διάσκεψης του Ναϊρόμπι, η οποία επιτάσσει την ανάληψη της ευθύνης και της χρηματοδότησης της ανέλκυσης των ναυαγίων από τον πλοιοκτήτη.

Τέλος ανέφερε πως όπως και από την θέση της αντιπολίτευσης, ομοίως και από κυβερνητικής πλευράς σήμερα, θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος αποτελεί πολιτική επιλογή, στην οποία, όπως ανέφερε, ευελπιστούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το σύνολο της μελέτης που εκπόνησε ο ομάδα του κ. Γιδαράκου από πλευράς του Πανεπιστημίου της Κρήτης, στην οποία περιλαμβάνονταν σειρά στοιχείων, μετρήσεων και δεικτών που πραγματοποιήθηκαν, συγκεντρώθηκαν και εξετάστηκαν αντίστοιχα κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, και αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο επιβαρύνει, και αναμένεται και στο μέλλον σε μεγαλύτερο βαθμό, να απειλήσει το περιβάλλον.