Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2015

ανακοίνωση της κοµµατικής Οργάνωσης Σαντορίνης του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Τον τελευταίο χρόνο ζούµε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Βγαίνουν ανακοινώσεις, γίνονται εκλογές και δηµοψηφίσµατα, παίρνονται αποφάσεις και τελικά ο λαός βρίσκεται πάλι χειροπόδαρα δεµένος και δεσµευµένος σε καινούργια βάσανα (βλέπε 3ο µνηµόνιο).

Παρουσιάζεται το άσπρο-µαύρο στην προσπάθεια να παρουσιαστεί και «αριστερό» έργο της Συν-Κυβέρνησης. Παρά όµως τα προγράµµατα, τις υποσχέσεις και τις συνθηκολογήσεις «µε ψηλά το κεφάλι», ο εργαζόµενος λαός βρίσκεται διαρκώς µπροστά σε εκβιαστικά διλλήµατα του είδους : Μπρος γκρεµός και πίσω ρέµα.

Η Συν-Κυβέρνηση δεν µπορεί πια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και– εκ των υστέρων και αφού τα έχει ψηφίσει ΟΛΑ - σηκώνει τα χέρια ψηλά και ρίχνει τις ευθύνες για τα δικά της µέτρα στους σκληρούς δανειστές (!) που η ίδια έχει διαλέξει για µοναδικούς της συνοµιλητές.
Στο θέµα του Νοσοκοµείου της Σαντορίνης, δεν θα επιτρέψουµε να παιχτεί η ίδια φαρσοκωµωδία. Ως ΚΚΕ έχουµε ξεκάθαρη θέση και έγκαιρα χτυπάµε το καµπανάκι κινδύνου στο θηραϊκό λαό για την κατάσταση που προετοιµάζεται.

Πριν από µερικές ηµέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν µεταξύ άλλων ότι στις 14/12/2015 στο πολυνοµοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραµµα» της Κυβέρνησης (που αποσύρθηκε άρον- άρον) «περιλαµβάνεται και η ίδρυση του νοσοκοµείου της Σαντορίνης µε δηµόσιο χαρακτήρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή στον προϋπολογισµό της ΑΕΜΥ περιλαµβάνεται επιπλέον ποσό 5 εκατοµµυρίων ευρώ, αποκλειστικά για τη λειτουργία του νοσοκοµείου». Την είδηση δηµοσίευσαν µε πανηγυρικό πνεύµα, όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα µέσα ενηµέρωσης των Κυκλάδων και της Σαντορίνης ειδικότερα.

Ως κοµµατική οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη, έχουµε καθήκον να ενηµερώσουµε το θηραϊκό λαό για ό,τι κρύβεται πίσω από την αισιοδοξία και τον ενθουσιασµό. Τη στιγµή που κλείνουν νοσοκοµειακές µονάδες, υπο-χρηµατοδοτούνται µεγάλα νοσοκοµεία και παραµένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας, τους ενδιαφέρει πράγµατι το Νοσοκοµείο της Σαντορίνης και γιατί;;; Τι προβλέπει λοιπόν το πολυνοµοσχέδιο :

1. Το Νοσοκοµείο της Σαντορίνης είναι το πρώτο µεγάλο πείραµα «αριστερής» επιχειρηµατικότητας στο χώρο της Υγείας. Η λειτουργία του προβλέπεται να γίνει «υπό την οργανωτική, οικονοµική, επιστηµονική, λειτουργική διαχείριση της Ανώνυµης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ». Να ξέρουν οι Σαντορινιοί ότι η ΑΕΜΥ είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, αποτελεί ∆ΕΚΟ (Ν. 3293/2004), έχει υπό την ευθύνη της δύο µικρές µονάδες υγείας και ως ∆ΕΚΟ µπορεί εύκολα και γρήγορα να πουληθεί σε ιδιώτες (όπως η ∆ΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥ∆ΑΠ κλπ).
2. Η µοναδική δηµόσια µονάδα πρωτοβάθµιας υγείας στο νησί, το Κέντρο Υγείας Θήρας, κλείνει και το προσωπικό µεταφέρεται σε ένα ιδιωτικού καθεστώτος νοσηλευτικό ίδρυµα µε ακαθόριστες συνθήκες εργασίας και ασαφή εργασιακά δικαιώµατα.
3. Η χρηµατοδότηση του Νοσοκοµείου θα γίνεται από την επιχειρηµατική του δράση, δηλαδή «από νοσήλια και εισπράξεις από τις ιατρικές πράξεις, έσοδα από εξωτερικά ιατρεία και άλλες δοµές του νοσοκοµείου, εκµετάλλευση, ενοικίαση κυλικείου και άλλων χώρων του νοσοκοµείου, δράσεις ιατρικού τουρισµού και κάθε είδους συµβάσεις µε δηµόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.». Από πότε, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα νοσοκοµεία έχουν επιχειρηµατική δράση;;;
4. Το κράτος θα δίνει µια «εισφορά προς την ΑΕΜΥ ΑΕ», που «µπορεί να αναπροσαρµόζεται ανάλογα µε τις οικονοµικές συγκυρίες». ∆ηλαδή, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι συγκυρίες είναι «δύσκολες» και το κράτος δεν µπορεί (ή δεν θέλει) να συνεισφέρει, το Νοσοκοµείο θα αυξάνει τις τιµές των υπηρεσιών του;;;
5. Προβλέπεται ακόµα ότι το Νοσοκοµείο, για να καλύπτει τα έξοδά του, µπορεί να συνάπτει συµβάσεις µε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, τουριστικά πρακτορεία, τουριστικούς οργανισµούς) που «έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του Νοσοκοµείου και την αύξηση των ίδιων πόρων του (...) µε αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηµατοδότησης». Θα δέχεται ή όχι τους ασφαλισµένους του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ∆ηµοσίου, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα περιθάλπει µόνο αυτούς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση;;;
6. Και αν πάει τόσο καλά ως επιχείρηση, όπως και οι άλλες µονάδες υγείας θα «συνεισφέρουν» στο κράτος (!), αφού «τυχόν πλεόνασµα των εσόδων του νοσοκοµείου θα διατίθεται στο Ελληνικό ∆ηµόσιο για σκοπούς του Υπουργείου Υγείας». Οι ασθενείς θα χρηµατοδοτούν το Υπουργείο Υγείας και όχι ο Κρατικός Προϋπολογισµός που καταρτίζεται από τα χρήµατα των ελλήνων φορολογούµενων πολιτών;;;
7. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα προσλαµβάνονται και θα πληρώνονται από την ΑΕΜΥ και όχι από το Υπουργείο Υγείας. Θα είναι µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου (4, 8, 12 µήνες;) και όχι µόνιµοι στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας. Ποιοι γιατροί, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθουν µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και άθλιους µισθούς σύµφωνα και µε το 3ο µνηµόνιο;;;
Φτάνει πια!

Το συγκεκριµένο ιδιοκτησιακό και λειτουργικό καθεστώς, υπηρετεί αποκλειστικά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «βιώσιµα, αποδοτικά συστήµατα Υγείας» µε αυτοδιοικούµενες µονάδες και απόλυτη προσαρµογή στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Προσπαθούν από χρόνια όλες οι κυβερνήσεις – και η σηµερινή - να το κάνουν πράξη µε κάθε τρόπο και µε κάθε κόστος. ∆εν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που δείχνουν µεγαλοεπιχειρηµατίες του τουρισµού για το Νοσοκοµείο της Σαντορίνης.

Η λειτουργία του Νοσοκοµείου Σαντορίνης προβλέπεται να γίνει µε τέτοιο τρόπο που καµιά σχέση δεν έχει µε την απαίτηση για δηµόσια δωρεάν Υγεία για τους κατοίκους του νησιού και για την εξασφάλιση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων σε αυτό.

Το Νοσοκοµείο Σαντορίνης φτιάχτηκε µε χρήµατα του ελληνικού λαού.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ µε αποκλειστικά δηµόσιο χαρακτήρα και χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό, µε µόνιµο επιστηµονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλο το λαό.

Καµιά επιχειρηµατική δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Αποκλειστικά δηµόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια.

22/12/2015

Κοµµατική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ