Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2015

επιβάλλεται φόρος στο κρασί - εκδόθηκε η υπουργική απόφαση – 15 σέντ στα 750ml η επιβάρυνση

Από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του νόμου στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων ορίζει ότι από την 1/1/2016 επιβάλλεται φόρος 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού, που μεταφράζεται σε 15 λεπτά ανά φιάλη των 750 ml.

Από την επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο περίπου 55 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το άλλο ισοδύναμο είναι η επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών στη στήλη κάθε τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑ, το οποίο επίσης αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στο τσίπουρο που παράγεται από μικρούς ποτοποιούς στην Ελλάδα αφήνει ο κοινοτικός Επίτροπος Pierre Moscovici σε απάντηση που έδωσε μετά από ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.