Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα

Η κατάργηση της προβλεπόμενης ρύθμισης του ν. 4316/2014, που  αφορούσε την ένταξη από εφέτος των ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων και των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ειδικά κτήρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης 0,5 τοις χιλίοις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ όπως ισχύει στα ξενοδοχεία, αναμένεται να επιβαρύνει περεταίρω τους ιδιοκτήτες τους.

Η άρση της ρύθμισης με τον μνημονιακό νόμο 4336/2015, αποτελεί ένα από τα 38 προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η τριετής συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει υπάρξει ένα για τα οποία πραγματοποιούνται συζητήσεις στο ενδεχόμενο εξευρεσης αντισταθμιστικών και ισοδύναμων μέτρων, οπότε, ως εκ τούτου η εφαρμογή του θεωρείται βέβαιη.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Επιπλωμένων Δωματίων και  Διαμερισμάτων Κωνσταντίνος Μπρεντάνος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε πως ο κλάδος των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, πρέπει να αντιμετωπισθεί στο εξής με μεγαλύτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον από την πλευρά των κυβερνώντων, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.


Και συμπληρώνει «για να συνεχίσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναπληρώνουν το κενό που άφησε το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων άλλων μορφών στην ελληνική περιφέρεια, χρειάζονται την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και όχι τον οικονομικό ακρωτηριασμό που τους επιβάλουν ανάλογες αποφάσεις.