Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σας ενημερώνει: σε ποιες περιπτώσεις δικαιούται ο ασφαλισμένος ατομικό βιβλιάριο υγείας

Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται η πραγματοποίηση 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο.

Διευκρινίζεται ότι όταν ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το 15μηνο δεν υπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες από την ημερομηνία προσέλευσης του ασφαλισμένου, γίνεται όμως αναδρομή σε περίοδο μέχρι 12 μηνών προγενέστερα και, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει εντός της περιόδου αυτής 100 ημερομίσθια, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για περίοδο 15 ημερολογιακών μηνών από τον μήνα που πραγματοποίησε το πρώτο από τα 100 ημερομίσθια. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται τα τελευταία έτη για την κάλυψη παροχών υγείας από το ΙΚΑ είναι 50 ημέρες (ένσημα) αντί για 100. Αυτό ισχύει και για την περίοδο 1/3/2015-29/2/2016.

Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων λαμβάνονται υπόψη και οι ημέρες επιδότησης τακτικής ανεργίας, καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ, όπως και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος.

Οι ίδιες προϋποθέσεις απαιτούνται και για την ανανέωση της ισχύος του ατομικού βιβλιαρίου υγείας. Ατομικό βιβλιάριο υγείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και οι ασφαλισμένοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος.

Σημειώνεται ότι για τους εργαζομένους σε οικοδομοτεχνικά έργα, στις 100 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβάνεται και η προσαύξηση 20% και οι ημέρες άδειας.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ατομικού βιβλιαρίου υγείας:
1. Φωτογραφία πρόσφατη
2. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
3. Βεβαίωση διαγραφής από τον προηγούμενο φορέα ασφάλισης ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο
4. Προσκόμιση άδειας παραμονής για υπηκόους τρίτων χωρών ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτες της ΕΕ


 Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.