Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2015

ανακοίνωση της ομάδας γυναικών Σαντορίνης μέλους της Οµοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για τους πρόσφυγες

Η Οµοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει την αµέριστη συµπαράσταση και αλληλεγγύη της στους χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες που κατατρεγµένοι από τον ιµπεριαλιστικό πόλεµο και τη φτώχεια φτάνουν στην Ελλάδα.

Ανάµεσα σ’ αυτούς εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες µε τα µωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε µέσα στα δουλεµπορικά σαπιοκάραβα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι αυτές και τα παιδιά τους.

Καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς µέτρα προστασίας και µέριµνας, τη στιγµή που διατρέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους και από τα κυκλώµατα δουλεµπορίας και σωµατεµπορίας.

Οι ανύπαρκτες στοιχειώδης υποδοµές στα σηµεία εισόδου και εξόδου τους από τη χώρα (νησιά του Αιγαίου, Ειδοµένη κα) κάνουν ανυπόφορες τις συνθήκες παραµονής τους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τις εγκύους, τα βρέφη και τα παιδιά, οι οποίες αγωνιούν για να εξασφαλίσουν ένα κοµµάτι ψωµί. 

Είναι απαράδεκτο να µην υπάρχουν κλειστά ντους, τουαλέτες, µέσα ατοµικής υγιεινής για την αξιοπρεπή διαβίωση και εξασφάλιση της ατοµικής υγιεινής ιδιαίτερα των γυναικών, των βρεφών και των παιδιών, κατάλληλες υποδοµές για τον ύπνο, το θηλασµό, τη φροντίδα των παιδιών. Να βρίσκονται απροστάτευτες, οι ίδιες και οι οικογένειές τους, για ώρες στον ήλιο, στα µπουρίνια, να κοιµούνται ακόµα και στους δρόµους εξαντληµένες, αφού έχουν διανύσει δεκάδες χιλιόµετρα.
Οι τοπικές κοινωνίες, παρά την έµπρακτη συµπαράσταση που δείχνουν, είναι αδύνατον να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα που δηµιουργούνται εν µέσω του καλοκαιριού.

Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ανάµεσα σ’ αυτές και της κυβέρνησης της Ελλάδας, περισσεύει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στο δρόµο της προσφυγιάς και της µετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτοί ευθύνονται για τις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις και τις πολεµικές συρράξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, για την εκµετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (βλέπε λαθρεµπόριο πετρελαίου). ∆ικό τους δηµιούργηµα είναι οι «τζιχαντιστές».

Η ελληνική κυβέρνηση όχι µόνο συµµετέχει ενεργά στα ιµπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και εναρµονίζεται πλήρως µε την αντι-µεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, µε τον κανονισµό του ∆ουβλίνου και τη συµφωνία Σένγκεν, και καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβληµα των αυξηµένων µεταναστευτικών ροών µε αποσπασµατικές και προσωρινές ενέργειες, αναντίστοιχες µε τις ανάγκες των χιλιάδων οικογενειών προσφύγων και µεταναστών.

Τη στιγµή που συνεχίζεται το «µπαλάκι» των ευθυνών µεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης, είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που δείχνουν γυναίκες, οικογένειες που προσφέρουν από το υστέρηµά τους ότι µπορούν για τις άµεσες ανάγκες επιβίωσης των προσφύγων.

Καλούµε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που ανησυχούν για το µέλλον των παιδιών τους να εκφράσουν έµπρακτα και µε πολύµορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, αποµονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, τα φαινόµενα εκµετάλλευσης εις βάρος των ξεριζωµένων.

Απαιτούµε και ∆ιεκδικούµε:

 Αξιοπρεπή διαµονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστηµα χρειαστεί, µέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισµού τους, µε ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νοµική βοήθεια, διερµηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται.

Απαραίτητη παρουσία γυναικών γιατρών και γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες µετανάστριες έχουν ανάγκη.

 Γι αυτό πρέπει να δηµιουργηθούν άµεσα υποδοµές στα νησιά του Αιγαίου και ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Ανάπτυξη επαρκών υποδοµών στα σηµεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα (τουαλέτες, ντους), µε όλα τα απαραίτητα είδη για την ατοµική υγιεινή και για την καθαριότητα των χώρων, ένδυση και υπόδηση για όσους τα χρειάζονται.

 Παροχή από το κράτος επαρκούς και κατάλληλης σίτισης και εµφιαλωµένο πόσιµο νερό παίρνοντας υπ’ όψη και τις ιδιαίτερες ανάγκες των βρεφών, παιδιών (π.χ. γάλα, χυµοί κλπ.), εγκύων, χρόνιων ασθενών.

 Ειδική µέριµνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, µητέρες και παιδιά, θύµατα κυκλωµάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Να προσληφθεί άµεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, µε γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.

Να καταργηθούν οι Κανονισµοί ∆ουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άµεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και µετανάστες που έχουν προορισµό άλλα κράτη - µέλη της ΕΕ.

Οι χρόνιοι πάσχοντες, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες και οι οικογένειές τους ή οι συνοδοί τους να προωθούνται στα σύνορα κατά προτεραιότητα και µε τρόπο που να διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Καµία εµπλοκή της Ελλάδας στα ιµπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Οµάδα Γυναικών Σαντορίνης, µέλος της ΟΓΕ