Κυριακή, Αυγούστου 23, 2015

ολοκληρώνεται ο φετινός τρύγος – καλύτερες από κάθε προηγούμενη χρονιά οι τιμές των σταφυλιών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο φετινός τρύγος στην δημοφιλή για τις ποιότητές της οινοπαραγωγό Σαντορίνη. Η φετινή διαδικασία της συγκομιδής ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές μετά τις 15 Αυγούστου, όπως δηλαδή αποτελεί κανόνα, με τις μικρές καθυστερήσεις στην φετινή διαδικασία να οφείλονται στις μεταβολές του καιρού, και ιδίως στο «αργοπορημένο» καλοκαίρι αλλά και στις κακοκαιρίες που έπληξαν την παραγωγή την Άνοιξη.

Σύμφωνα με παραγωγούς του νησιού, οι ζημιές φέτος μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετές, κάτι που αποδεικνύουν άλλωστε και οι ανάλογες δηλώσεις για αποζημιώσεις στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με την παραγωγή να είναι μικρότερη και σε αρκετές περιπτώσεις να γίνεται λόγος για απώλειες στο 1/3 της συνήθους παραγωγής – απόδοσης των αμπελώνων, γεγονός όμως που αντισταθμίζεται από τις πολύ καλές φετινές ποιότητες που έδωσαν τα αμπέλια του νησιού, σύμφωνα με τους οινοποιούς.

Οι φετινές τιμές στους παραγωγούς ξεκινούν από το 1,5 -2 ευρώ το κιλό για το ασύρτικο που είναι και η μεγαλύτερη ποικιλία και φθάνουν στα 2,5 ευρώ για τα μαύρα σταφύλια. Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι φετινές τιμές είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών, γεγονός στο οποίο συντελεί η αυξημένη ζήτηση των κρασιών των Σαντορινιών οινοποιείων.


Ένα ακόμη θετικό του φετινού τρύγου, ο ήπιος καιρός και οι μέτριες για την εποχή θερμοκρασίες που συντρόφεψαν τους παραγωγούς στην συγκομιδή τους.