Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2015

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ανακοίνωση από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ του παραρτήματος Σύρου, σχετικά με τα ισχύοντα σε ότι αφορά τον θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης, αναφέρονται τα εξής :

Ο Θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης προσανατολίζεται  στο  να  δώσει  τη δυνατότητα σε πρόσωπα που έχουν διατελέσει ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α.  ή σε συγχωνευθέντα με αυτό Ταμεία και τα οποία για διαφόρους λόγους δεν παρέχουν εξαρτημένη  εργασία  ή  παρόλο  που παρέχουν τέτοιου είδους εργασία για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. ή άλλου Οργανισμού κύριας ασφάλισης μισθωτών, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους καταβάλλοντας την αντίστοιχη εισφορά (εργατική και εργοδοτική) εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Παλαιοί ασφαλισμένοι
Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των παλαιών ασφαλισμένων, οι εν λόγω ασφαλισμένοι απαιτείται, να πληρούν τις κατωτέρω θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις: α) Διακοπή ασφάλισης. β) Πραγματοποίηση ορισμένου αριθμού ημερών εργασίας. γ) Μη ύπαρξη συντάξιμης αναπηρίας. δ) Υποβολή αίτησης.

Νέοι ασφαλισμένοι
Προκειμένου για ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από 1.1.1993 και μετά,   παρέχεται  η  δυνατότητα  να συνεχίσουν την ασφάλιση τους προαιρετικά, με ορισμένες προϋποθέσεις και κυρίως: α) να έχουν πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση 1.500 ημέρες εργασίας τουλάχιστον από τις οποίες 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν από την υποβολή της αίτησης πενταετίας και β) να μην υπάγονται στην ασφάλιση άλλου φορέα κυρίας ασφάλισης.

Μακροχρόνια Άνεργοι
Οι μακροχρόνια άνεργοι ασφαλισμένοι  του  Ι.Κ.Α.,   οι  οποίοι υπολείπονται μέχρι πέντε (5) χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη Γήρατος, μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους, με καταβολή των εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Το μέτρο αυτό αφορά τους ασφαλισμένους α) του ΙΚΑ και β) των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών,  οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο Ι.Κ.Α.

Ασφαλισμένοι ενταχθέντων στο Ι.Κ.Α. Ασφαλιστικών Οργανισμών
Οι ασφαλισμένοι σε Φορείς ή Κλάδους  κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του ν. 3655/2008 μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ'  οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισης τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 41  του Α.Ν. 1846/1951, όπως εκάστοτε ισχύει (δηλ. της νομοθεσίας του Ι.Κ.Α.).

Αυτασφάλιση
Με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 1902/1990 έχει συσταθεί στο Ι.Κ.Α. «Ειδικός Λογαριασμός» προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση, με τον τίτλο «Λογαριασμός Αυτασφάλισης». Δικαίωμα υπαγωγής στο «Λογαριασμό Αυτασφάλισης» του ΙΚΑ έχουν οι Έλληνες ή ομογενείς οι διαμένοντες στην Ελλάδα, εφόσον δεν ασφαλίζονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στον κλάδο συντάξεων του Ι.Κ.Α. ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή δεν παρέχουν εργασία λογιζόμενη ως συντάξιμη στο Δημόσιο ή δεν έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού με άλλες διατάξεις ή δεν είναι ήδη συνταξιούχοι φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι χορηγούν σύνταξη σε υποκατάσταση κύριας ασφάλισης.


Αυτασφάλιση Απολυομένων
Σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο χρονικό διάστημα από 15.7.2010 μέχρι και 31.12.2012, εργαζόμενου ηλικίας 55 έως 64 ετών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας ή ασφάλιση 15 ετών, εφόσον παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα της αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός εξήντα (60) ημερών από την καταγγελία της σύμβασης.


Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon / ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.