Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2015

θετικές οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για το 2015 – συγκρατημένος και συγκροτημένος ενθουσιασμός από τις ξενοδοχειακές ενώσεις που θέτουν ως στόχο την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, κάτι που όπως αναφέρουν εξασφαλίζει η ποιότητα

Θετικές και αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών Επιχειρήσεων για το καλοκαίρι του 2015, με την .. αριθμητική προσέγγιση των διεθνών επισκεπτών της Ελλάδας να φτάνει στα 25 εκατομμύρια και τα έσοδα από τον τουρισμό να διαμορφώνονται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του φορέα.

Σε ότι αφορά τις αφίξεις, σε αυτές υπολογίζονται και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων παρά το γεγονός ότι δεν διανυκτερεύουν σε καταλύματα της χώρας.

Οι αεροπορικές αφίξεις προϋπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2014, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα πτήσεων πολλών νέων –σε ότι αφορά την συνεργασία τους με την Ελλάδα- αεροπορικών εταιριών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, «ο ΣΕΤΕ συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο Υπουργείο για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου. Βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι, σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Σημαντική επίσης προϋπόθεση αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών, πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην τόνωση τόσο των αστικών περιοχών, όσο και των νησιών, των τουριστικών προορισμών και της περιφέρειας γενικότερα. Είναι ο κλάδος που δίνει ώθηση στο μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων. Απαιτείται η συνεργασία όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του τουρισμού, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ώστε να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών».

Στην ανάγκη βελτίωσης, από την άλλη πλευρά, των απόλυτων οικονομικών μεγεθών εστιάζουν πολλές ξενοδοχειακές ενώσεις στην χώρα, οι οποίες κάνουν λόγο για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ποιότητας των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η Ελλάδα μοιάζει να κερδίζει το στοίχημα της αριθμητικής αύξησης των επισκεπτών της, με την πρόκληση που ήδη αντιμετωπίζει να είναι αυτή της αύξησης των δεικτών κέρδους ανά δωμάτιο / διανυκτέρευση, οι οποίοι κατατάσσουν την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η βελτίωση αυτών των δεικτών δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ποιότητας, το αντίθετο μάλιστα, κρίνοντας παράλληλα ότι σημαντικός παράγοντας στην συνολική αναβάθμιση του τουρισμού, είναι η Πολιτεία ευθύνη της οποίας είναι η δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.