Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο  είχε την Τετάρτη η  διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, το προσεχές διάστημα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, που αφορούν τον αστικό εξοπλισμό  σε επτά νησιά,  Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αμοργό και Μήλο. Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου, τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και ο εξοπλισμός παραλιών.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν για το κάθε νησί ξεχωριστά, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014 πριν την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου αμοιβαία είχε συμφωνηθεί η αναγκαιότητα της υλοποίησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Είναι η πρώτη φορά που διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών, ως εκ τούτου, το ΤΕΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας ως εξαιρετικά σημαντική. 


Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ) θα συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.