Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2015

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ – ενημέρωση από το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός που προκαλεί στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργαστεί.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Για να θεωρηθεί ένα συμβάν εργατικό ατύχημα θα πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:
.       Το συμβάν να είναι βίαιο.
.       Το συμβάν να έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή επʼ αφορμή αυτής (π.χ. μεταφορά εργαζομένων στον τόπο εργασίας).
.       Να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, δηλαδή σύνδεσμος μεταξύ του επισυμβάντος γεγονότος και της εργασίας.
.       Η πρόκληση του βίαιου συμβάντος να μην οφείλεται σε πρόθεση του εργαζομένου.
.       Το συμβάν να προκαλεί αδυναμία του εργαζομένου για εργασία πέραν των τριών (3) ημερών.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΙΚΑ
Σύμφωνα με το ΙΚΑ,  ατύχημα θεωρείται η σωματική ή διανοητική βλάβη που επέρχεται από βίαιο, εξωτερικό και αιφνίδιο συμβάν και η οποία προκλήθηκε παρά τη θέληση του ασφαλισμένου. Εκτός εργασίας ατύχημα θεωρείται κάθε άλλο ατύχημα (βίαιο, εξωτερικό και αιφνίδιο συμβάν).
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Η αναγγελία του εργατικού ατυχήματος στο ΙΚΑ πρέπει να γίνεται μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα που αυτό θα συμβεί.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ
Στις περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος,  δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις για την επιδότηση του εργαζομένου, αρκεί η ασφάλιση κατά την ημέρα του ατυχήματος, ενώ στις περιπτώσεις των εκτός εργασίας ατυχημάτων είναι αρκετή η συμπλήρωση του μισού μόνο αριθμού ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση των αντίστοιχων παροχών της ασφάλισης. Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τις αποδοχές των τριάντα (30) τελευταίων ημερών που έχει ο εργαζόμενος στο προηγούμενο έτος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Η επαγγελματική ασθένεια εξομοιώνεται από την άποψη των συνεπειών και της παρεχόμενης ασφαλιστικής προστασίας με το εργατικό ατύχημα. Από τον νόμο προβλέπονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας όταν αυτή οφείλεται σε ατύχημα (εργατικό ή εκτός εργασίας), καθώς επίσης και σε επαγγελματική ασθένεια.


Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2014/09/Asfalistika-zhthmata-toy-ergatikou-atyxhmatos.pdf  ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306. email: syrosinediktio@inegsee.gr