Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

συνεδρίαση τοπικού Συμβουλίου Έξω Γωνιάς της 30-10-2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινότητας της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης,

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡΙΘ. 3/2014
 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

ΘΕΜΑ 1ο        Ανάγκες του χωριού κατά τα χειμερινά δρομολόγια ΚΤΕΛ 2014-2015.
Ο Πρόεδρος, αφού κήρυξε την έναρξη συνεδριάσεως του Τοπικού Συμβουλίου, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε:
Από 2-9-2014 έχουμε ενημερώσει το Δήμο για τη μη ικανοποιητική εξυπηρέτηση με στάσεις των λεωφορείων του ΚΤΕΛ στο εσωτερικό του χωριού μας. Ο Δήμος, συνηγορώντας απέστειλε το έγγραφό μας στο ΚΤΕΛ καθώς επίσης και το από 17-10-2014 έγγραφο με το οποίο ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της Κοινότητάς μας. Ζητήθηκε δε να αναγράφονται στο πρόγραμμα οι στάσεις των λεωφορείων και να εξετασθεί το ενδεχόμενο ώστε πρωινό δρομολόγιο από Καμάρι να διέρχεται από ΄Εξω Γωνιά – Πύργο για την εξυπηρέτηση των μαθητών που φοιτούν στο ΕΠΑΛ. Επειδή ωστόσο δεν βλέπαμε κάποια ανταπόκριση από το ΚΤΕΛ, με το αριθ. 18/18-10-2014 έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Μεταφορών της Περιφέρειας, από το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε να αποσαφηνισθεί και η αρμοδιότητα καθορισμού της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος της λεωφορειακής γραμμής για την Έξω Γωνιά καθώς και της συγκρότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου επιβολής κυρώσεων σε φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου. 
Ήδη, ο Δήμος, με το αριθ. 15959/27-10-2014 έγγραφο ζήτησε από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες να γνωρίσουν άμεσα τις ανάγκες για τα χειμερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ κατά την περίοδο από 1-11-2014 έως 31-5-2015.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να γνωστοποιηθεί ότι για την κάλυψη έως 31-5-2015 των αναγκών της περιοχής μας πρέπει να εκτελούνται τα εξής δρομολόγια:
…………………………………………………………………………………………………………….
Για την εξυπηρέτηση εξάλλου όσων μαθητών του ΕΠΑΛ διαμένουν στο χωριό μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αντίστοιχο πρόβλημα έχει και η Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς, κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση ενός δρομολογίου το πρωί από το Καμάρι προς το ΕΠΑΛ με στάση αυτού στον Άγιο Χαράλαμπο. Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για την επιστροφή των μαθητών στα χωριά τους με τη λήξη των μαθημάτων. 

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου και των παρισταμένων επί των εξής πρωτοβουλιών του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα έγγραφα τα οποία απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες:
α. Αριθ. 20/20-10-2014 προς τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ «Τοποθέτηση γραμματοθυρίδων».
β. Αριθ. 27/23-10-2014 προς τον κ. Δήμαρχο «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις» και
γ. Αριθ. 29/26-10-2014 προς το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού «Οδική πρόσβαση στο Πτωχοκομείο Θήρας».
Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά την ανάγνωση των ως άνω εγγράφων, υιοθετεί ομόφωνα τις ως άνω πρωτοβουλίες.

ΘΕΜΑ 3ο  Καθρέπτες οδικής κυκλοφορίας.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι μέχρι σήμερα, κάτοικοι του χωριού έχουν επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης στρογγυλού καθρέπτη οδικής κυκλοφορίας στα εξής σημεία:
-  αντικατάσταση αυτού που βρίσκεται στην έξοδο από τον εσωτερικό δρόμο του χωριού στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τον Πύργο στο ύψος της παλαιάς κάναβας του ΨΥΛΟΥ (υπάρχει μόνο η βάση).
- εγκατάσταση νέου που να δείχνει τα αυτοκίνητα που έρχονται από Μεσαριά προς Καμάρι στους ανερχόμενους στο δρόμο που έρχεται από τον οικισμό «περιβόλια» έναντι της γεώτρησης.
- εγκατάσταση νέου που να δείχνει τα αυτοκίνητα που έρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις επί του σημερινού δρόμου προς το  Πτωχοκομείο μετά το σπίτι Καραμολέγκου (πρώην αρχοντικού Αλαφούζου) καθώς και άλλου στη στροφή που βρίσκεται το σπίτι Σαλίβερου.
Μετά από διαλογική συζήτηση, εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος για τη διαβίβαση αιτήματος στο Δήμο.
  
ΘΕΜΑ 4ο    Σταθεροποίηση κάδων απορριμμάτων.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί τα εξής αιτήματα:
α. Να μετακινηθεί ο κάδος απορριμμάτων στη στροφή Γεωργίου Ρούσσου και Αρτεμίου Μάινα περίπου 60 μ. πιο πάνω στην ίδια πλευρά του δρόμου ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Η θέση αυτή όμως είναι βραχώδης και η διάνοιξη εσοχής (χώρου παραμονής) θα πρέπει να γίνει από το συνεργείο του Δήμου.
β. Χρειάζεται να μετακινηθούν οι κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή του Αγίου Ελεήμονα κάτω από το υπάρχον στην περιοχή  ελαιόδενδρο για να μην παρασύρονται από ισχυρούς ανέμους και να κατασκευασθεί προστατευτικό τοιχίο. Ο Σύμβουλος κ. Ρούσσος Παναγιώτης αναλαμβάνει την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου στη νέα θέση για να μην παρασύρονται από ανέμους. 
Το Συμβούλιο, μετά διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα να ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου στην πρώτη περίπτωση και να γίνει αποδεκτή η προσφορά του Συμβούλου κ. Παναγιώτη Ρούσσου στη δεύτερη περίπτωση.

ΘΕΜΑ 5ο   Άρση επικινδυνότητας προβλήτα «ΑΒΙΣ».
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα αυτό λέγοντας:
Ο εν λόγω προβλήτας εξυπηρετεί κατά τη χειμερινή περίοδο επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη της περιοχής. Ο προβλήτας όμως αυτός κατά το θέρος κατακλύζεται από κολυμβητές, πολλοί εκ των οποίων είναι μικρής ηλικίας.
Όπως παρατηρήσαμε, αλλά και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας επισημαίνουν, ο προβλήτας αυτός έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές που αποτελούν κίνδυνο στη διέλευση των κολυμβητών και αιτία μικροτραυματισμών ενώ τμήμα αυτού έχει παρασυρθεί στο θαλάσσιο χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται .
Επειδή ο προβλήτας βρίσκεται στα όρια της περιοχής του Καμαρίου προς την παραλία της Έξω Γωνιάς, και μαζί με κατοίκους του Καμαρίου εξυπηρετεί και τους κατοίκους του χωριού μας, με το αριθ. 2/3-9-2014 έγγραφό μας ζητήσαμε τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Δημοτικής Κοινότητας, το Συμβούλιο της οποίας εξέδωσε την αριθ. 39/2014 απόφαση της 22-9-2014. Με την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα για την επισκευή του προβλήτα προς αποφυγή ατυχημάτων.
Περαιτέρω, με το ως άνω έγγραφό μας προτείναμε  όπως ζητηθεί από τη «ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ» η σύνταξη μελέτης των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την επέκταση του προβλήτα προς εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών και ανάπτυξη της περιοχής ώστε να επιλεγεί και προγραμματιστεί ο τρόπος και το μέγεθος της επέκτασης αυτού καθώς και η κατασκευή στην περιοχή αυτή κεκλιμένου (γλίστρας) για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών. Για το θέμα αυτό υπήρξε επιφύλαξη του Συμβουλίου για τη μελέτη του θέματος ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν θα επηρεάζεται η ακτογραμμή.
Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ράμπας για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού από άτομα μειωμένων κινητικών δυνατοτήτων.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι στις παραλίες του νησιού μας δεν υπάρχει ανάλογη ευκολία για τους έχοντες μειωμένες κινητικές δυνατότητες και ότι μια τέτοια ενέργεια θα αξιοποιηθεί και στην περαιτέρω τουριστική προβολή.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα τη διαβίβαση της αλληλογραφίας στη  «ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ», τονίζοντας την επίταση του ενδιαφέροντός μας  για την επισκευή του προβλήτα, την περισυλλογή του τμήματος του προβλήτα που έχει παρασυρθεί και τη δημιουργία ευκολίας για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού από άτομα μειωμένων κινητικών δυνατοτήτων. Εξουσιοδοτείται προς τούτο ο Πρόεδρος για τις απαιτούμενες ενέργειες.

ΘΕΜΑ 6ο   Επιδιόρθωση ζημίας του δρόμου από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους προς το Πτωχοκομείο.
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα αυτό λέγοντας:
Ο δρόμος προς το Πτωχοκομείο διέρχεται πάνω από αρκετές υπόσκαφες κατασκευές με αποτέλεσμα, από τη διέλευση των οχημάτων σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, να δημιουργούνται  καθιζήσεις και προβλήματα στους περιοίκους. Οι μέχρι σήμερα επιδιορθώσεις γίνονται από το τεχνικό πρόγραμμα του χωριού μας, απορροφώντας  σημαντικό ποσό των διαθέσιμων στην Κοινότητά μας χρηματικών ποσών.
Προτείνεται η άμεση επιδιόρθωση του δρόμου προκειμένου να μην αφεθεί το Πτωχοκομείο χωρίς οδική πρόσβαση τουλάχιστο των ασθενοφόρων αλλά παράλληλα να επισπευθεί η αναζήτηση άλλης οδικής πρόσβασης καθώς και η αναζήτηση της χρηματοδότησης της κατασκευής του νέου δρόμου με βάση την αρχή ότι το Πτωχοκομείο Θήρας, όχι μόνο κατά το καταστατικό του αλλά και στην πράξη καλύπτει τις ανάλογες ανάγκες όλου του νησιού μας.
Μετά την πρόχειρη επιχωμάτωση που έγινε την 25-10-2014 φαίνεται εύκολα ότι υπάρχει ζημία στο οδόστρωμα και όποιο όχημα διέλθει διέρχεται με την αποκλειστική ευθύνη του οδηγού του.
Σήμερα το πρωί το συνεργείο του Δήμου με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι προτίθεται να αποκλείσει την κυκλοφορία μέχρι την επιδιόρθωση του δρόμου.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριαζής μας δήλωσε ότι θα καταβληθεί εκ μέρους του Δήμου προσπάθεια άμεσης πλην όμως όχι οριστικής αποκατάστασης της ζημίας και συμφωνήσαμε όπως οι κάτοχοι οχημάτων που σταθμεύουν στην περιοχή μέχρι αύριο το πρωί και ώρα 10.00 απομακρύνουν με δική τους ευθύνη, αν το επιθυμούν, τα οχήματά τους από τους χώρους στάθμευσης εντός της περιοχής που αποκλείεται.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
- Να γίνει άμεσα πρόχειρη επισκευή από το Δήμο.
- Να γίνει τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος με πρόβλεψη επισκευής του δρόμου αυτού από το σημείο της τωρινής ζημιάς μέχρι τη στροφή Σαλίβερου. Για το λόγο αυτό πρέπει να προηγηθεί, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η κατάρτιση μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να μην καταρρεύσει ο δρόμος.  Κρίνεται δε σκόπιμο όταν θα γίνεται η μελέτη να ενημερωθούν οι Σύμβουλοι της  Κοινότητάς μας για να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους.