Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

αποφάσεις συνεδρίασης (14.10) του τοπικού συμβουλίου της Έξω Γωνιάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφεται και αποστέλλεται με πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Σαλίβερου, 

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας την 14 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00, κατόπιν της αριθ.15/2-10-2014 πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν τρεις παρόντες, συνεδρίασε δημόσια το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους και όχι στο οίκημα του νηπιαγωγείου, όπως είχε προγραμματισθεί,  λόγω μεγάλης συμμετοχής συγχωριανών μας. 

Κατ αρχήν ο Πρόεδρος καλωσόρισε τον Αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη Νικόλαο και τη Δημοτική Σύμβουλο κα Αργυρού Μαρία και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα και λήφθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις:

ΘΕΜΑ 1ο   Αίτημα κας ΔΗΜΑ Μαρίας.
Ο Πρόεδρος, αφού κήρυξε την έναρξη συνεδριάσεως του Τοπικού Συμβουλίου, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε:
Με το αριθ. 18072/9-12-2013 έγγραφό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου  είχε διαβιβασθεί στην Τοπική Κοινότητά μας η από 29-11-2013 αίτηση της ΔΗΜΑ Μαρίας. Η αιτούσα  είχε ζητήσει την άμεση συντήρηση του κοινοτικού ακινήτου που συνορεύει με το δικό της στη θέση «κάναβες» του χωριού μας και σε αρνητική περίπτωση να μελετηθεί το ενδεχόμενο αγοράς από το Δήμο του ακινήτου της ή της πώλησης του ακινήτου του Δήμου, επικαλούμενη επικινδυνότητα του κτιρίου.
Ακολούθως, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με το αριθ. 13635/17-9-2014 έγγραφό της ζήτησε τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου, διαβιβάζοντας προς τούτο και την από 11-9-2014 αίτηση της ΔΗΜΑ Μαρίας.
Με τη νεότερη αίτησή της επανήλθε, ρωτώντας για το ενδεχόμενο αγοράς από το Δήμο του ακινήτου της ή της πώλησης του ακινήτου του Δήμου, επικαλούμενη και πάλι επικινδυνότητα του κτιρίου. Στη συνέχεια απέστειλε άτυπα τοπογραφικό διάγραμμα του υπόψη ακινήτου.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του χωριού μας του 2015 προβλέπεται «επισκευή πρόσοψης υπόσκαφου», προυπολογισμού  15.000 ευρώ.
Ακολούθως ερώτησε του Συμβούλους αν έχουν γνώμη για το είδος και την έκταση και το κόστος των εργασιών που απαιτούνται για την άρση της επικαλούμενης επικινδυνότητας.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
-  δεν έχει αντίρρηση για την εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης της ενδεχόμενης επικινδυνότητας αν συμφωνεί και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τη διάθεση για το σκοπό αυτό από το τεχνικό πρόγραμμα του χωριού μέχρι του ποσού των 3.000 E.
- αποστείλει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απόσπασμα του πρακτικού καθώς και φωτοτυπία τοπογραφικού διαγράμματος που απέστειλε άτυπα η ενδιαφερόμενη με την παράκληση να διατυπώσει προς τούτο τη γνώμη της.
- ζητήσει από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου να εξαντληθούν οι δυνατότητες εκποίησης του Κοινοτικού ακινήτου με αντίστοιχη ενίσχυση του τεχνικού προγράμματος του χωριού. 

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου και των παρισταμένων επί των εξής πρωτοβουλιών του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα έγγραφα τα οποία απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες:
α. Αριθ. 11/25-9-2014 προς το Υποκατάστημα Θήρας των Ελληνικών Ταχυδρομείων «Τοποθέτηση γραμματοθυρίδων».
β. Αριθ. 12/25-9-2014 προς τη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. «Καθαρισμός παραλίας “ΑΒΙΣ”».
γ. Αριθ. 13/26-9-2014 προς τον εργολάβο καθαριότητας «Καθαρισμός δημόσιων χώρων  Έξω Γωνιάς Θήρας».
δ. Αριθ. 14/29-9-2014 προς τον Αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη. «Ενδεχόμενη πρωτοβουλία για τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις του ΚΤΕΛ σε όλα τα χωριά».
Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά την ανάγνωση των ως άνω εγγράφων, υιοθετεί ομόφωνα τις ως άνω πρωτοβουλίες, σημειώνοντας ειδικά για το θέμα του ταχυδρομείου ότι το μόνο ζήτημα που ανακύπτει για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι η στάση του ταχυδρόμου και στο δεύτερο σημείο, ενέργεια που δεν δημιουργεί πρόβλημα αφού ούτως ή άλλως διέρχεται από το σημείο αυτό.

ΘΕΜΑ 3ο   Κτίσμα κας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλας.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, ενημέρωσε τους Τοπικούς Συμβούλους ότι αφού έλαβε γνώση του αριθ. 1559/11-2-2013 εγγράφου του Δήμου, απευθύνθηκε  στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας, από όπου πληροφορήθηκε ότι:
α. δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα του κτιρίου
β. κατόπιν αιτήσεώς της η κα ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλα την 26-2-2013 παρέλαβε από την Υπηρεσία Δόμησης αντίγραφο της έκθεσης επικινδύνου με αριθ. 4/2012 που αφορά στο κτίριό της.
γ. στην εν λόγω αίτηση δήλωσε την πρόθεσή της να προβεί στην άρση της υφιστάμενης επικινδυνότητας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του εκτέλεση εργασιών και ρώτησε τους Τοπικούς Συμβούλους αν έχουν διαπιστώσει εκείνοι ότι έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητας και έλαβε αρνητικές απαντήσεις.

ΘΕΜΑ 4ο    Προκαταρκτικές ενέργειες.
Καθρέπτες οδικής κυκλοφορίας.
Μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί η καταστροφή του στρογγυλού καθρέπτη οδικής κυκλοφορίας (υπάρχει μόνο η βάση) στην έξοδο από τον εσωτερικό δρόμο του χωριού στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τον επαρχιακό δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τον Πύργο στο ύψος της παλαιάς κάναβας του ΨΥΛΟΥ.
Σταθεροποίηση κάδων απορριμμάτων.
Εξετάζεται ποιοί κάδοι απορριμμάτων χρειάζονται προστατευτικό τοιχίο για να μην παρασύρονται το χειμώνα.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα όπως, εντός είκοσι ημερών από σήμερα, οι κάτοικοι του χωριού γνωστοποιήσουν στον Πρόεδρο  και άλλες ενδεχόμενα ανάλογες περιπτώσεις προκειμένου να ενεργήσουμε συνολικά.

ΘΕΜΑ 5ο   Σήμανση οδών.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε:
Με το αριθ. 4/9-9-2014 έγγραφο η Τοπική Κοινότητα είχε αναφέρει στο Δήμο θέματα σήμανσης και σηματοδότησης του οδικού δικτύου.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Καμπουράκης απήντησε άμεσα με το από 19-9-2014 έγγραφο, γνωστοποιώντας ότι:
α. Η σηματοδότηση στον παραλιακό δρόμο από Μονόλιθο προς ΑΒΙΣ, πριν τη δεξιά στροφή του ΑΒΙΣ (επικίνδυνη στροφή), θα γίνει από συνεργείο του Δήμου μόλις υπάρχει δυνατότητα. Υπενθυμίζεται ότι τουρίστες οδηγοί, ερχόμενοι από Μονόλιθο, δεν ελαττώνουν ταχύτητα με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον αδιέξοδο χώρο μετά τη στροφή με κίνδυνο σύγκρουσης με κατερχόμενα προς την παραλία οχήματα. 
β. Για τη θέσπιση ορίου αρκετά μειωμένης ταχύτητας των οχημάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του χωριού μας από τον επαρχιακό δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τα όρια του Πύργου αρμόδια Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, απαιτείται όμως απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας. Σημειώνεται ότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού μας, επισημαίνουν την ανάγκη περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων στις δύο στροφές του δρόμου αυτού κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ελεήμονα καθώς επίσης και 200 μ. περίπου πάνω από τον ‘Αγιο Χαράλαμπο.
γ. Υπάρχουν στην αποθήκη του Δήμου εφεδρικές πινακίδες σήμανσης με τα τοπικά όρια της Κοινότητάς μας προς εγκατάσταση επί του επαρχιακού δρόμου Μεσσαριάς – Καμαρίου (αρχή – τέλος)  και αναμένεται η τοποθέτησή τους αφού σήμερα δεν υφίστανται τέτοιες πινακίδες.
Ο Πρόεδρος ακολούθως κάλεσε τους Τοπικούς Συμβούλους να τοποθετηθούν επί του αντικειμένου του ανωτέρω εδαφίου β.

Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίστηκε ομόφωνα να προταθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας να σημανθεί το όριο ταχύτητας των ανερχόμενων και κατερχόμενων οχημάτων στο δρόμο που ενώνει τον επαρχιακό δρόμο Φηρών – Καμαρίου με τον Πύργο και συγκεκριμένα στις δύο στροφές του δρόμου αυτού κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ελεήμονα καθώς επίσης και 200 μ. περίπου πάνω από τον ‘Αγιο Χαράλαμπο με όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα.  Εξουσιοδοτείται προς τούτο ο Πρόεδρος για τις απαιτούμενες ενέργειες.

ΘΕΜΑ 6ο   Προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του από 27/4/2012  π.δ. (φύλλο 144 του τ. ΑΝ. ΑΠ. ΚΑΙ ΠΟΛ. ΘΕΜ. της 30-4-2012). 
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμογή του από 27/4/2012  π.δ.  Μετά την έκδοση του εν λόγω π.δ., όσοι ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν σε αμπέλι ή χωράφι μία απλή οικία αποκλειστικά και μόνο για στέγαση ή έστω μία αποθήκη αντιμετωπίζουν  την αναιτιολόγητη απαγόρευση που επέβαλε για τους κατοίκους του νησιού μας και όλως ιδιαιτέρως για αυτούς των χωριών που δεν έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, όπως είναι το χωριό μας. 
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να καταρτισθεί σχέδιο εγγράφου προς το Δήμο με το οποίο να διατυπώσουμε τη διαμαρτυρία μας και να ζητήσουμε την άρση της αδικίας. Το σχέδιο του εγγράφου αυτού θα καταρτισθεί από  τους Τοπικούς Συμβούλους και δεν απαιτείται να συνεδριάσει εκ νέου για το σκοπό αυτό το Τοπικό Συμβούλιο.

ΘΕΜΑ 7ο   Συγκρότηση εθελοντικής ομάδας.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε:
Στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με το 14131/26-9-2014 έγγραφο του αρμοδίου Αντιδημάρχου ζητήθηκε η ανασυγκρότηση δεκαμελούς εθελοντικής ομάδας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Προτείνεται η συγκρότηση της εν λόγω ομάδας σύμφωνα με την ονομαστική κατάσταση που επισυνάπτεται στο από 12-10-2014 σχέδιο εγγράφου μας (αναγιγνώσκεται).
Επί της πρότασης αυτής συναινεί ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο.

ΘΕΜΑ 8ο   Περισυλλογή σκουπιδιών από τους δημόσιους χώρους.
Συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα αυτό κατόπιν πρότασης του Τοπικού Συμβούλου κ. Γεώργιου Ρούσσου.
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι για πρακτικούς λόγους ο συντονισμός στον τομέα αυτόν έχει ανατεθεί στο Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ρούσσο, ο οποίος και έχει το λόγο.
Ο κ. Παναγιώτης Ρούσσος είπε ότι από 1-9-2014 δεν έχει συναντήσει τον εργάτη καθαριότητας των εσωτερικών δρόμων του χωριού μας.
Ο κ. Γεώργιος Ρούσσος ζήτησε, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, να απαλλαγούν οι κάτοικοι του χωριού μας από τα δημοτικά τέλη αφού δεν γίνεται ικανοποιητικός καθαρισμός των δρόμων μας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος υπενθύμισε το σχετικό έγγραφό του που έχει στείλει στον εργολάβο καθαριότητας και ότι επί αυτού δεν λάβαμε απάντηση μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος δήλωσε ότι την 12-10-2014 συνάντησε τον υπόλογο για την καθαριότητα εκ μέρους του εργολάβου να συλλέγει σκουπίδια στον επαρχιακό δρόμο έξω από τον την εκκλησία του άγιου Ελεήμονα.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να διαβιβασθεί αντίγραφο της αλληλογραφίας στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο με την παράκληση όπως:
α. ενεργήσει ανάλογα κατόπιν του αριθ. 13/26-9-2014 εγγράφου μας προς τον εργολάβο καθαριότητας.
β. μας ενημερώσει αν είναι δυνατή η πρόσληψη από το Δήμο ή από τον εργολάβο ενός ανέργου από το χωριό μας για να εκτελεί το έργο που έχει ανατεθεί στον εργολάβο καθαριότητας. και ,
γ. σε αρνητική περίπτωση να μας γνωρίσει ποιες είναι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις του εργολάβου αυτού ως προς το χωριό μας και ο τρόπος βεβαίωσης της εκπλήρωσής τους καθόσον οι μέχρι σήμερα προφορικές συνεννοήσεις και η αλληλογραφία δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα.

ΘΕΜΑ 9ο   Δράσεις για τους αδέσποτους σκύλους.
Συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης και το θέμα αυτό κατόπιν πρότασης του Τοπικού Συμβούλου κ. Γεώργιου Ρούσσου.
Ο Πρόεδρος επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν δράσεις για τα αδέσποτα σκυλιά τόσο για την προστασία των πολιτών όσο και για την προστασία των κατοικίδιων και λοιπών εκτρεφόμενων ζώων. Επειδή ωστόσο το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται όπως πληροφορούμαστε και σε άλλα χωριά, κρίνεται σκόπιμο να ζητηθεί από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο η λήψη μέτρων για όλα τα χωριά και η ανάληψη δράσεων.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να διαβιβασθεί απόσπασμα του πρακτικού στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Ο Πρόεδρος, Σαλίβερος Παρασκευάς.