Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2014

ημερίδα με θέμα την «ανάπτυξη της αμπελουργίας και οινοποιίας» στην Άνδρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη της Αμπελουργίας - Οινοποιίας στην Άνδρο» που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση “Άνδρος της Ζωής μας” σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο “Το Γαύριο”.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και πάρα πολλοί νέοι, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον στο τέλος για την ανάπτυξη και καλλιέργεια δικού τους αμπελώνα, καθώς και για τη δημιουργία ενός οινοποιείου που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της παραγωγής του νησιού.

Στην ημερίδα μίλησαν καθηγητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στα σημερινά δεδομένα στο χώρο της οινοποίησης και διάθεσης εντός κι εκτός ελλάδας του κρασιού.


Ακολούθησε ο κ. Διονύσιος Γραμματικός, προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου της Δ.νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σε μια σύντομη αλλά και περιεκτική παρουσίαση συμπύκνωσε το σύνολο της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και καθόρισε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε αμπελουργός – οινοποιός, που σκοπό έχει να δημιουργήσει με υπευθυνότητα μία αξιόλογη και εντός των ευρωπαϊκών και εθνικών πλαισίων αμπελουργική και οινοποιητική μονάδα.

Στη συνέχεια, μίλησε η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, από τη Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έθεσε στη συζήτηση τα θέματα της προώθησης των ελληνικών οινοποιητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου, σημείωσε δε ιδιαίτερα, την ανάγκη για υγιή “συναγωνισμό” και συνεργασία μεταξύ των ελλήνων παραγωγών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οινοποιητικών προϊόντων, προκειμένου η χώρα να κατακτήσει μεγάλες αγορές όπως οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Ρωσία, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Ο κ. Γιώργος Κοτσερίδης, επίκουρος καθηγητής εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ακολούθησε στο βήμα, μίλησε για τη διαδικασία οινοποίησης, για τη διαφορά μεταξύ λευκών και κόκκινων κρασιών και στο τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου μικρομεσαίου οινοποιείου, που θα κάλυπτε αρχικά της ανάγκες της Άνδρου, κάνοντας μνεία και στο κόστος.

Στην εκδήλωση παρενέβη ο Γεωπόνος κ. Δημήτρης Μηλαίος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και κυρίως των νέων.

Από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων που ακολούθησαν προέκυψε ότι θα ήταν εφικτή η δημιουργία ομάδας παραγωγών, με τη συμμετοχή ενδεχόμενα και άλλων νησιών και στην προκειμένη περίπτωση προτάθηκε η συνεργασία μαζί με παραγωγούς από τη γειτονική Τήνο και η αξιοποίηση από κοινού του υπάρχοντος οινοποιείου.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ομώνυμη εταιρία δε βρίσκεται τυχαία στην κορυφή, καθώς το ενδιαφέρον της είναι συνεχές και διαρκές για την ανάπτυξη σύγχρονων αμπελώνων και για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.