Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014

Ν. Συρμαλένιος : αναγκαιότητα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής των νησιωτικών περιοχών

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας είναι η αγροτική, η κτηνοτροφική, η μελισσοκομική και γενικότερα, η πρωτογενής παραγωγή, ωστόσο ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των περιοχών αυτών. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο Ν.Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνολικά θα είναι της τάξης των 19 δισ. ευρώ, στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα υπάρξει μείωση κονδυλίων και στον 1ο και 2ο πυλώνα. Στον 1ο πυλώνα το ποσοστό της μείωσης θα είναι της τάξης του –3% για το 2014 που θα φτάσει και στο -20% έως το 2020. Ενώ για τον 2ο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, το ποσοστό θα είναι -5,9%. Επίσης, ένα άλλο θέμα που υπάρχει, είναι ότι τελικά αυτά τα 19 δισ. ευρώ που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει μέχρι το 2020 τίθενται σε αμφισβήτηση, στο βαθμό μη συμμόρφωσης της χώρας με το περίφημο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που αποτελεί «τον άκαμπτο κορσέ» της Ε.Ε. σήμερα που επιβάλει στις χώρες κράτη-μέλη συγκεκριμένους κανόνες.
Μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει η Ελλάδα να επεξεργαστεί πρόγραμμα ειδικό για τις νησιωτικές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή, οι νέοι άνθρωποι από τα μικρομεσαία νησιά, τον μισό χρόνο βρίσκονται εκτός νησιών, αναζητούν δουλειά στις μεγάλες πόλεις. Εμείς θέλουμε την επιστροφή αυτού του κόσμου στα νησιά, για να υπάρξουν ως νέοι αγρότες. Το 2% που υπάρχει για τους νέους αγρότες ή και το 3% για τις ενισχύσεις, για τις μειονεκτικές περιοχές είναι θετικά, αλλά δεν αρκούν για να υπάρξει μια σταθερή εγκατάσταση των νέων ανθρώπων για να ανοίξουν τις αγροτικές παραγωγές.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδω :