Κυριακή, Απριλίου 20, 2014

Πασχαλινές Συνταγές από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα!

Ιδέες και συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα : http://www.exoumekaileme.com/p/blog-page_2.html

Σε ότι αφορά την όμορφη και δημοφιλή Σαντορίνη μια από τις δημοφιλέστερες συνταγές είναι τα .. παραδοσιακά σγαρδούμια!  Η συνταγή..; Εδώ !

Στην Σαντορίνη και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό και στις μέρες μας, οι νοικοκυρές στα σπίτια τους για τις οικογένειές τους, αλλά και πολλά εστιατόρια για την πελατεία τους, φτιάχνουν τα «σγαρδούμια». Για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούν τη συκωταριά από το κατσίκι  που θα ψήσουν την επόμενη μέρα, κόβοντάς την σε κομματάκια.
Περνάνε τα κομματάκια σε κλαδάκι δεντρολίβανου και τα τυλίγουν με τα εντεράκια, φτιάχνοντας μικρές γαρδουμπίτσες.  Μετά σιγοβράζουν μαζί με το κεφάλακι , τον πατσά και τα ποδαράκια του αμνοεριφίου. Έτσι, δημιουργείται ένα πρωτότυπο πιάτο με γαρδουμπάκια σε σούπα!

Υλικά
•1/2 κιλό κρεμμύδια φρέσκα, •1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, •3 αυγά, ένα λεμόνι, •Ξυλαράκια πό δενδρολίβανο (όσα σας βγαίνουν υπολογίζοντας τουλάχιστον 1 για τους καλεσμένους σας), •1/2 φλιτζάνι λάδι, •1 ποτήρι άσπρο κρασί, αλάτι, πιπέρι, •Το κεφαλάκι, τον πατσά και τα ποδαράκια του κατσικού που θα ψηθεί την επόμενη μέρα, •τη συκωταριά και εντεράκια

Εκτέλεση
1)Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και  τον πατσά. Πλένουμε  τα εντεράκια τα ποδαράκια και το κεφαλάκι. Περνάμε τη συκωταριά σε κλαράκια δεντρολίβανο (χωρίς τα φύλλα), σαν σουβλάκια, τα σγαρδούμια. Τα τυλίγουμε με τα εντεράκια όπως το κοκορέτσι. 
2)Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.  Τα σοτάρουμε  σε μεγάλη κατσαρόλα, με ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί.
3)Προσθέτουμε τα σγαρδούμια και τα υπόλοιπα κρεατικά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
4)Η ελαφριά εκδοχή της μαγειρίτσας αυτής είναι με λεμονάκι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5)Εναλλακτικά μπορούμε να την κάνουμε με αυγολέμονο,  αφήνοντας μόνο το υγρό και χτυπώντας σε ένα βαθύ πιάτο τα αυγά και το λεμόνι με λίγο ζεστό ζωμό. Στη συνέχεια αυγοκόβουμε τη σούπα, καθαρίζουμε το κεφαλάκι και σερβίρουμε, βάζοντας σε κάθε πιάτο κι ένα σγαρδούμι.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να διαβάσετε στην διεύθυνση : http://www.exoumekaileme.com/p/blog-page_2.html