Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014

με ενδιαφέρον περιεχόμενο και για την Ελλάδα η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης

Με ενδιαφέρον περιεχόμενο και για τα λιμάνια της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) στην οποία κυριάρχησε το θέμα του νέου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Δημιουργία Πλαισίου στην Πρόσβαση στην Αγορά Λιμενικών Υπηρεσιών και τη Χρηματοοικονομική Διαφάνεια των Λιμένων», ο οποίος πρόκειται να ψηφισθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. κατατέθηκαν οι προτάσεις της (ESPO) στο εν λόγο θέμα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης πριν την κατάθεση της πρότασης στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Από πλευράς Ελλάδας στις εργασίες συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) κ. Ανωμερίτης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της κ. Καστελλάνος και εκ μέρους του ΟΛΠ Α.Ε. ο Γενικός Διευθυντής του κ. Χατζάκος.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συγκροτήθηκε σε Σώμα το νεοσυσταθέν Cruise and Ferry Port Network και εκλέχθηκε ομόφωνα ως Πρόεδρος ο Γεν. Δ/ντής του ΟΛΠ Α.Ε. και επίτιμος Πρόεδρος της MedCruise κ. Σταύρος Χατζάκος.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν και οι ενώσεις Λιμένων Κρουαζιέρας MedCruise, Cruise Baltic, Cruise Europe, Cruise Norway με στόχο την αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα διεθνή fora. Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της Γενικής Συνέλευσης δόθηκε το ετήσιο βραβείο για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων, βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στο λιμάνι του Κόπερ.

Υποψήφια για το βραβείο αυτό ήταν τα λιμάνια της Λισσαβόνας, Μασσαλίας, Ρότερνταμ και Χουέλβα.

Το Λιμάνι του Πειραιά έχει αναγνωρισθεί από την ESPO ως Οικολογικό λιμάνι (ECOPORT) με πιστοποίηση Lloyd΄s, τίτλο τον οποίο για το 2014 απένειμε στον ΟΛΠ Α.Ε. η Γενική Γραμματέας της ESPO κ. Isabelle Ryckbost κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο λιμάνι του Πειραιά.