Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014

ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σχετικά με την διαδικασία αιτήσεων για αποζημιώσεις από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Παρακαλούνται οι παραγωγοί – μέλη μας όπως ελέγξουν προσεκτικά τις καλλιέργειες τους σε Αμπέλι και Τοματάκι Σαντορίνης προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν υποστεί ζημιά από την χαλαζόπτωση της 27ης Απριλίου και την Ανεμοθύελλα της 28ης Απριλίου, που έπληξε αρκετές περιοχές του νησιού μας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιά να απευθυνθούν άμεσα στα γραφεία της ΕΝΩΣΗΣ στα ΦΗΡΑ προκειμένου να υποβάλλουν την Δήλωση ζημιάς στο ΕΛΓΑ, όλες τις επόμενες εργάσιμες ώρες και ημέρες».

Νωρίτερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (4.2014), είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ε.Σ.Θ.Π. και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται από φέτος η συνολική ετήσια επιδότηση για το Τοματάκι Σαντορίνης από 25.000 € σε 45.000 €.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, οι τεκμηριωμένες Μελέτες – Προτάσεις της ΕΝΩΣΗΣ και οι καίριες παρεμβάσεις της κατά την διάρκεια της λήψης των σχετικών αποφάσεων για την αναδιανομή του προϋπολογισμού του Προγράμματος για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου (ΚΑΝ 229/13), είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση, από εφέτος, της συνολικής ετήσιας επιδότησης για το Τοματάκι Σαντορίνης από 25.000 € σε 45.000 €.

Για το θέμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Θ.Π. κ. Καφούρος είχε δηλώσει πως :
«Το γεγονός της αύξησης κατά 80% της επιδότησης που διατίθεται κάθε χρόνο στους Τοματοπαραγωγούς μας , σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώρισή του Τοματάκι Σαντορίνης από την Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), δικαιώνουν για μια ακόμη φορά τις προσπάθειες και τους αγώνες της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, να ενισχύσει το εισόδημα του Σαντορινιού αγρότη και να τον κρατήσει νοικοκύρη στο αμπέλι και στο χωράφι του».