Τρίτη, Απριλίου 08, 2014

«Σαντορίνη ενωτική πορεία» - «η διαχείριση των απορριμμάτων και τα πραγματικά απορρίμματα» - απάντηση Γ. Χάλαρη στον Δήμαρχο Θήρας

Σύμφωνα με την απάντηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Σαντορίνη ενωτική πορεία»  κ. Χάλαρη στον Δήμαρχο Θήρας με θέμα το ζήτημα της χωροθέτησης και διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού (και ως απάντηση στην απάντηση της πρώτης επιστολής του κ. Χάλαρη) αναφέρεται ότι,

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό δυστυχώς ωθούμαστε στο να παραμερίσουμε τον σεβασμό που μέχρι τώρα επιεικώς επιβάλαμε στις κρίσεις μας, όσων αφορά το ανύπαρκτο έργο της Δημοτικής Αρχής, πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε στην ήπιων τόνων συνέχιση της προεκλογικής περιόδου. Είμαστε συνεπώς υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με διαφορετικό τρόπο στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Θήρας στις 07/04/2014 με τίτλο "Απάντηση επί του σχεδίου κ. Χάλαρη για τα απορρίμματα". 
 
Απευθυνόμενοι στον κ. Δήμαρχο τον προκαλούμε να απαντήσει ενώπιον όλων και πολύ συγκεκριμένα στα ακόλουθα.

Κύριε Δήμαρχε πριν σας επιστρέψουμε την "προχειρότητα" που μας καταλογίζετε και τα άλλα φληναφήματα που περιγράφετε, θα θέλαμε να γίνετε πολύ συγκεκριμένος στο θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίσατε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας καθώς και σε ποιες μελέτες που έχουν εκπονηθεί αναφέρεστε στο Α/Π 2507 - 28/03/2014 έγγραφο σας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σας στο συγκεκριμένο θέμα. Θερμή παράκληση να δώσετε όλες τις λεπτομέρειες που διαθέτετε χωρίς γενικότητες τις οποίες πλέον δεν δικαιολογείτε να χρησιμοποιείτε.

Εν συνεχεία έχοντας λάβει υπ' όψη, την με ένα μήνα καθυστέρηση απαντητικό έγγραφο σας στις Α/Π 2507 - 28 /03/2014, το πρόσφατο ανεδαφικό Δελτίο Τύπου σας στις 07/04/2014, έχοντας προ πολλού διαβάσει την μελέτη Ζαχαριάδη "Εντοπισμός και επιλογής θέσεων ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων των (ΟΕΔΑ) Δήμου Θήρας", έχοντας φυσικά λάβει γνώση όλων των σχετικών Οδηγιών ΕΕ, 91/271 & 98-2008, προσπαθούμε να διακρίνουμε ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις - προτάσεις στο μείζον ζήτημα των απορριμμάτων.

Η επιδερμική αντιμετώπιση τόσο σημαντικών θεμάτων με αναφορές σε γενικότητες και αοριστολογίες σε συνδυασμό με την απόλυτη άποψη διεκδίκησης του αλάθητου, σας καθιστά υπεύθυνο και για τα λεγόμενα σας και για την προβλεπόμενη αστοχία ενός τόσο μεγάλου και δαπανηρού έργου. Επιθυμώντας πραγματικά να κρατήσουμε την συλλογικότητα όπως την επικαλείστε, δεν προτιθέμεθα να συναινέσουμε σε άνευ ερμηνείας υποθέσεις και ανεδαφικότητες.

Στο δια ταύτα: 
Η πρόταση που παρουσιάσαμε βασισμένη στην πρόταση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» την οποία μέμφεστε στο Δ.Τ. 07/04/2014 ως αντιγραφή, περιγράφει αναλυτικά τον εναλλακτικό τρόπο μιας ολοκληρωμένης πράσινης διαχειρίσεις των απορριμμάτων στην οποία, η όποια μεγαλόσχημη εργολαβική πρόταση φαντάζει μεσοβέζικη, οδυνηρά δαπανηρή και μικρότερου χρονοδιαγράμματος κάλυψης. Η ορθή και επικεντρωμένη εφαρμογή της καινοτόμας "πράσινης πρότασης" με συστηματική, συμμετοχική στήριξη, εισάγει τον Δήμο μας στην Ατέρμονη Ανακυκλωτική Διαχείριση Απορριμμάτων χωρίς ποτέ να απαιτηθεί κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα διευκρινίζουμε ότι υιοθετώντας το μοντέλο αυτό «Εναρμονιζόμαστε στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής αντίληψης για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτυπώνεται στην πρόταση για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη  διαχείριση των απορριμμάτων». 

Η αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, είναι πρόταση-υπόδειγμα τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το υπόδειγμα αυτό διαχείρισης είναι δημιουργία του κ. Χάλαρη, απλά η παράταξη του κ. Χάλαρη υιοθετεί αυτό το μοντέλο-πρότυπο διαχείρισης.
Στον αντίποδα τώρα ο Δήμος Θήρας παρέλαβε μια μελέτη σκοπιμότητας και κατόπιν αυτής ανέθεσε με σύμβαση την σύνταξη μελέτης για την κατασκευή Αερόβιας επεξεργασίας. Η αερόβια επεξεργασία είναι μια μέθοδος επεξεργασίας που έχει υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Με το ίδιο σκεπτικό η  μέθοδος (τρόπος διαχείρισης),  αερόβιας επεξεργασίας απορριμμάτων είναι δημιούργημα της Σημερινής Δημοτικής αρχής?

Η αερόβια   και κάθε  μέθοδος  επεξεργασίας σε όσα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων αναγράφεται είναι αντιγραφή , αυτά που αλλάζουν είναι κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος της μονάδας, ανάλογα με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπό διαχείριση απορριμμάτων.

Σχετικά με το Δ.Τ. 07/04/2014 που φέρεται ότι (6η παράγραφος) "Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία έχει σχεδιάσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βασικούς πυλώνες την Διαλογή στην Πηγή και την Ανακύκλωση, όπως ακριβώς επιτάσσει η οδηγία 98/2008 της Ε.Ε. και ο Ν. 4042/2012, και όχι την σύμμεικτη επεξεργασία των απορριμμάτων όπως (βεβιασμένα λόγω αντιγραφής) αναφέρεται στην πρόταση του κ. Χάλαρη". Θα σας συνιστούσαμε να διαβάσετε την μελέτη χωροθέτησης που έχετε παραλάβει γιατί στην σελ 16 της μελέτης γίνεται αναφορά και για επεξεργασία σύμμεικτου βιοαποδομήσιμου κλάσματος. Αυτό αποδεικνύει ότι εμείς όχι μόνο δεν βιαστήκαμε αλλά έχουμε μελετήσει σε βάθος όλες τις υπάρχουσες μελέτες, μάλλον εσείς βιαστήκατε να βγάλετε πρόχειρα συμπεράσματα για λόγους εντυπωσιασμού και παραπληροφόρησης  όπως συνηθίζετε σε όλα τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Επιπρόσθετα στο σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων (μελέτη Μουρελάτου) 2008, το οποίο δεν υλοποιήθηκε από την σημερινή Δημοτική Αρχή, παρουσιάζεται ως βέλτιστη ΜΟΝΙΜΗ  λύση για το νησί της Σαντορίνης η  κατασκευή μονάδας  επεξεργασίας    αναερόβιας  χώνευσης σε συνδυασμό  με μηχανική διαλογή. Δηλαδή μια μέθοδος επεξεργασίας διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται  ως βέλτιστη, από την σημερινή Δημοτική αρχή. Στη  μελέτη Μουρελάτου επίσης αναγράφονται τα πλεονεκτήματα της αναερόβιας χώνευσης έναντι της αερόβιας (κομποστοποίηση).

 Όσο για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας μικρής κλίμακας αυτές δεν αποκλείονται από καμία ευρωπαϊκή οδηγία ούτε αποκλείονται στις περιπτώσεις που πληθυσμιακά παραλληλίζονται με τα επίπεδα των νησιών μας. Οι θέσεις και ο αριθμός των μικρης κλίμακας εγκαταστάσεων στην περίπτωση της "πράσινης πρότασης" τεκμαίρεται κατά το πρώτο σκέλος (θέσεις), από τον υποχρεωτικό και επιβεβλημένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που υπεκφεύγοντας αποκρύπτετε και αρνείσθε ως Δημοτική Αρχή να συζητήσετε, ο οποίος προηγείται της όποιας χωροθέτησης και κατά το δεύτερο σκέλος (αριθμός), από την μειούμενη ετήσια ποσότητα πρωτογενών απορριμμάτων, συνυπολογίζοντας την εποχική διαφορά παραγωγής τους. Σύμφωνα με την μελέτη σταθμίζονται όλοι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην καταλληλότητα των θέσεων, την ελαχιστοποίηση τους - μικρής όχλησης έκταση, εκμηδενισμό επιπτώσεων χρήσης γης και την σημαντική απόδοση από τα παράγωγα.

Με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον των κατοίκων των νησιών μας, καταθέτουμε την εναλλακτική "πράσινη πρόταση", όπου λόγω άγνοιας ή λόγω παρανόησης, χαρακτηρίστηκε από τον Δήμο ως "πρόχειρη". Η συγκεκριμένη πρόταση με τις ειδικές προσθήκες που αφορούν στην περιοχή μας υπόσχεται ότι με την υλοποίηση της θα φέρει πραγματικά την Αειφορία, την περιβαλλοντική ισορροπία σε αυτό τον τόπο και θα εξοικονομήσει χρήματα από οποιαδήποτε ασύμφορη και τεράστιου μεγέθους εγκατάσταση.

 Η περηφάνια που περισσεύει!
Με μεγάλη χαρά διαβάσαμε ότι έχουν εξασφαλιστεί 3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και διεκδικούνται αλλά 2,8 με "αξιώσεις" για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά κανείς ακόμα δεν γνωρίζει που και με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν. Οι όποιες λεπτομέρειες που όλοι μας περιμένουμε περιγράφονται με ασάφεια και γενικότητες.

 Όσο για τους βασικούς πυλώνες, την διαλογή στην Πηγή και την Ανακύκλωση, καλό θα ήταν να διευκρινισθεί από τον Δήμο το πως θα επιτευχθεί η διαλογή στην πηγή, (οργανόγραμμα - προγραμματισμός), την οποία σημειωτέων η "πράσινη πρόταση" διασφαλίζει από την πρώτη μέρα εφαρμογής της, αν υπάρχει και ποιο είναι το σχέδιο της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης υλικών, ώστε να αποφευχθεί με σιγουριά η συνήθεις διαδικασία συλλογής σύμμεικτης μορφής απορριμμάτων, όπως χαρακτηριστικά παρερμηνεύεται στο δελτίο Τύπου 7/4 του Δήμου.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς να αναρωτηθούμε για το που έχουν πάει οι 2000 τόνοι ανακυκλώσιμων, προκαλούμε τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο να μας ξεναγήσει και να μας δείξει την περιβόητη ανακύκλωση που διατείνεται ότι κάνει, από την αρχή ως το τέλος αλλά και να μας πει πόσες χιλιάδες από τις πλαστικές σακουλές έχουν ταξιδέψει με την φορά των ανέμων είτε στους αγρούς είτε στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας. Δυστυχώς η εικόνα αυτή έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει καταγραφεί στα μείων της κατά τα άλλα διαφημιστικής μας προβολής.

Άξιο λόγου θα ήταν να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της Οικιακής Κομποστοποίησης με τους 200 κάδους που μοιράστηκαν αλλά από το 2012 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα στοιχείο του φερόμενου ως πιλοτικού προγράμματος εκτός από την ονομαστική διανομή των κάδων.

Η περιβαλλοντική συνιστώσα σχετικά με τις βραβεύσεις της Σαντορίνης, τέλος, αναδεικνύει ομολογουμένως την ευαισθησία η οποία κατοικοεδρεύει στα νησιά μας σχετικά με την Αειφορία, αλλά το ερώτημα που προκύπτει, είναι ποια ήταν η άμεση σχέση των βραβεύσεων και των σκουπιδιών που επικαλείται ο συντάκτης του ΔΤ του Δήμου, που άλλωστε την γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Χάλαρης ως πρώην πρόεδρος του δικτύου ΔΑΦΝΗ.

Καταλήγοντας όμως στο μοναδικό συμπέρασμα και με την λιγότερη διάθεση έντασης, σας αναφέρουμε ότι είναι εύκολο να κρίνετε μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχειρίσεις απορριμμάτων χωρίς να κάνετε καμία συγκεκριμένη αναφορά σε κάτι δικό σας. Αυτό ίσως οδηγεί στη συνεπαγωγή του ότι δεν έχετε τίποτα να παρουσιάσετε παρά μόνο αναφορές σε κάποιες παλιότερες μελέτες.  

Με εκτίμηση, Γεώργιος Α. Χάλαρης, Υποψήφιος Δήμαρχος Σαντορίνης
"Σαντορίνη Ενωτική Πορεία"