Τρίτη, Απριλίου 08, 2014

Δήμος Θήρας : - απάντηση επί του σχεδίου κ. Χάλαρη για τα απορρίμματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με λύπη διαπιστώνουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από την νεοσύστατη δημοτική παράταξη του κύριου Χάλαρη και καθαρά για προεκλογικούς λόγους, ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα του νησιού μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα το κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε ως η «Η πρόταση του Γ. Χάλαρη για την διαχείριση των απορριμμάτων» με την υπογραφή του, πρόκειται για αυτούσια αντιγραφή κειμένου του blog «http://prosynat.blogspot.gr/ » (http://www.biozo.gr/metagnosi/files/Aporrimmata_Olokliromeni_Antimetopisi-2012_02_19.pdf )

Το γεγονός αυτό, εκτός από την άγνοια του θέματος την οποία υποδηλώνει, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κύριος Χάλαρης και η παράταξή του ούτε είναι σε θέση, ούτε τις κατάλληλες γνώσεις έχουν για να διαχειριστούν σημαντικά προβλήματα του τόπου μας.

Και μερικά πράγματα επί της ουσίας του θέματος:
Η (αντιγραμμένη) πρόταση δεν αναφέρει πόσες και ποιες θα είναι οι πολλές εγκαταστάσεις επεξεργασίας μικρής κλίμακας που απαιτούνται σύμφωνα με την πρόταση, αλλά και σε ποια σημεία του νησιού θα χωροθετηθούν σύμφωνα με την «αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».
Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία εξασφάλισε το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, θέμα το οποίο κανείς δεν είχε αγγίξει έως σήμερα.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων και διεκδικεί άλλα 2,8 με αξιώσεις. Ας αναλογιστούμε επίσης ότι στην αρχή του 2011 ο Δήμος δεν είχε καν την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, διότι δεν διέθετε διαχειριστική επάρκεια.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία έχει σχεδιάσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βασικούς πυλώνες την Διαλογή στην Πηγή και την Ανακύκλωση, όπως ακριβώς επιτάσσει η οδηγία 98/2008 της Ε.Ε. και ο Ν. 4042/2012, και όχι την σύμμεικτη επεξεργασία των απορριμμάτων όπως (βεβιασμένα λόγω αντιγραφής) αναφέρεται στην πρόταση του κ. Χάλαρη.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στο νησί μας, με αποτέλεσμα να έχουν αποσταλεί από το νησί μας έως σήμερα πάνω από 2.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Ας υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση του Δήμου Θήρας με την εταιρεία ανακύκλωσης είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2008 και για 3 ολόκληρα χρόνια (2008-2009-2010) το πρόγραμμα στο Δήμο Θήρας και στην Κοινότητα Οίας ήταν σε πλήρη αδράνεια.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία οργάνωσε από τα πρώτα προγράμματα Οικιακής Κομποστοποίησης σε νησιωτικό Δήμο, με πάνω από 200 νοικοκυριά του νησιού μας να συμμετέχουν σε  αυτό.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι εκείνη η οποία έχει βραβευτεί δύο συνεχόμενες φορές με το πρώτο βραβείο Αειφορίας του Δικτύου ΔΑΦΝΗ με κριτή το ΕΜΠ για τις δράσεις που αφορούν τα θέματα περιβάλλοντος. Άλλωστε δεν μπορεί να αμφισβητήσει ο κος Χάλαρης την σημασία τους καθώς διατέλεσε και πρόεδρος του Δικτύου. Ούτε μπορεί να αμφισβητήσει το ότι είναι πρωτιά η συνεχόμενη βράβευση και μάλιστα στην πρώτη θέση, ούτε ασφαλώς σύμπτωση.

Εμείς επιθυμούμε στα μείζονα θέματα ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο υπευθυνότητα και συναίνεση. Η επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να είναι μια μέρα συλλογικής προσπάθειας χωρίς διαχωριστικές γραμμές και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις. Η αντιπαράθεση γίνεται γόνιμη όταν δεν υπάρχει το στοιχείο της σκοπιμότητας. Ας μην δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα δυσκολεύουν την συλλογικότητα. Η επόμενη μέρα είναι προ των πυλών.