Πέμπτη, Απριλίου 10, 2014

τελετή απονομής των πρώτων βραβείων του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη θεσμοθέτησή του, το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς απονεμήθηκε σε τέσσερις τόπους. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη μετείχε στη τελετή, ως εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού θεσμού, μαζί με την Επίτροπο κ. Ανδρούλα και την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Doris Pack.

Συγκινημένη, αλλά και με την απόλυτη ικανοποίηση ότι ο θεσμός για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πάρει το δρόμο για την εφαρμογή του, η κα Παλιαδέλη απένειμε το σήμα στο μουσείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Westerbork της Ολλανδίας, όπου βασανίστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ολλανδία, Εβραίοι και Ρομά.


"Στους βραβευμένους τόπους, τους πρώτους του νέου θεσμού,  αναγνωρίζουμε  φωτεινά και σκοτεινά κομμάτια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη Ευρώπη, για να διατηρήσουμε στη μνήμη μας ανθρώπινες αξίες και απάνθρωπες ανατροπές τους που ενέπνευσαν ή σημάδεψαν το παρελθόν μας. Το ευρύ φάσμα του Σήματος  της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί εξαιρετική αφορμή για τις τοπικές κοινωνίες να αναζητήσουν, την ευρωπαϊκή διάσταση στα μνημεία και το περιβάλλον τους και αναδεικνύοντάς τα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στη διεκδίκησή του."