Τρίτη, Απριλίου 08, 2014

ενημέρωση για την διοργάνωση σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης με θέμα "οργανοληπτικά ελαττώματα οίνων" (26/27.4)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στο πλαίσιο των δράσεων του «2014 Έτος Πολιτισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» αναμένεται να πραγματοποιηθεί η υλοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα "Οργανοληπτικά Ελαττώματα Οίνων" που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη 26 και 27 Απριλίου ανάλογα με τις συμμετοχές που θα συγκεντρωθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.panepo.gr/index.htm  ενώ, δήλωση συμμετοχής μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο email: panepomail@yahoo.gr  με θέμα : “Δήλωση Συμμετοχής Σεμινάριο - Ονοματεπώνυμο”.
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.), στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δια βίου κατάρτισης των επαγγελματιών του αμπελοοινικού αλλά και των συναφών με την εστίαση κλάδων, έχει αναπτύξει εδώ και μερικά έτη ένα επαγγελματικό σεμινάριο εκπαίδευσης στον “Οργανοληπτικό Έλεγχο Ελαττωμάτων Οίνου”.

Μετά από αιτήματα επαγγελματιών και φορέων του νησιού για επανάληψη του σεμιναρίου που είχε διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2013 στη Σαντορίνη, αποφασίσθηκε η πιθανή διεξαγωγή του στις 26-27 Απριλίου, καθώς θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον οινικό και γαστρονομικό κλάδο και αποτελούν σημαντικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας της Σαντορίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές του ελληνικού οίνου.
Ο οργανοληπτικός έλεγχος αποτελεί αναμφίβολα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των οινολόγων και των οινοπαραγωγών σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Ως αναπόσπαστο τμήμα του ποιοτικού ελέγχου, επιτρέπει να αξιολογήσουμε τόσο τα επιμέρους όσο και το σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρέμβουμε με στόχο την βελτίωση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για τους οινοχόους, τους εμπλεκόμενους στην εστίαση και την εμπορία, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν αξιόπιστα τη λίστα των οίνων, αξιολογώντας τη σχέση ποιότητας/τιμής, το συνδυασμό των οίνων με τα πιάτα που προσφέρουν και παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

Το σεμινάριο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που περιλαμβάνει τη δοκιμή σε πραγματικά δείγματα οίνων, 23 ελαττωμάτων σε 4 ομάδες, ανάλογα με την προέλευση τους (αμπέλι/σταφύλι, ζύμωση, ωρίμανση, παλαίωση).