Παρασκευή, Φεβρουαρίου 07, 2014

ανακοίνωση του υποψήφιου Δήμαρχου Θήρας Γιώργου Χάλαρη για την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά για το Sea Diamond

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με την επιτυχή έκβαση των αγωγών στο Πρωτοδικείο Πειραιά κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της υπόθεσης Sea Diamond για την Σαντορίνη μας. Οι αποφάσεις αυτές δικαιώνουν τον αγώνα όλων των Σαντορινιών που από οποία θέση κι αν κατέχουν πρόταξαν - αγωνίστηκαν και συντήρησαν το θέμα στην επικαιρότητα.

Στην πορεία μέχρι εδώ κάποιοι θέλησαν να το κρύψουν σαν σκουπίδι κάτω από το χαλί, κάποιοι άλλοι το αγνόησαν πιστεύοντας ότι είναι ακατόρθωτο και κάποιοι ακόμα το ξέχασαν στην πάροδο του χρόνου. Οι αποφάσεις αυτές βεβαιώνουν πλέον του πάντες, ότι τίποτα δεν κουκουλώνεται ούτε ξεχνιέται τόσο εύκολα, όταν η θέληση των πολιτών ακόμα και των λίγων μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

 Δυο αποφάσεις σταθμός, που η πολιτεία απαιτείται τώρα να υλοποιήσει άμεσα σεβόμενη την δικαστική ετυμηγορία, σηκώνουν το ναυάγιο από τον βυθό της Καλντέρας ως θέμα δίνοντας την ικανότητα σε κάθε υπεύθυνο, ακόμα και μπροστά στην όποια ολιγωρία της πλοιοκτήτριας, να προετοιμάσει και να υλοποιήσει την ανέλκυση του γιγαντιαίου ρύπου από την κλειστή θαλάσσια "καρδιά" της Σαντορίνης.

 Δικαίως όλοι μας και ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαμε στη Συντονιστική Επιτροπή για την ανέλκυση του Sea Diamond, όπως και οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης, μπορούμε να μιλάμε για νίκη απέναντι σε ένα μεγάλο, δυσεπίλυτο ζήτημα που σκιάζει και απειλεί ακόμα και σήμερα το νησί, είτε με επικείμενη μόλυνση, είτε με την μολυσματική εικόνα που 7 χρόνια τώρα συνοδεύει τα αρνητικά σχόλια για την Σαντορίνη.

Πρόκειται για μια εικόνα που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έπρεπε να χειριστεί και να ανατρέψει με Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα ασκούσε ασφυκτική πίεση εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα ως πρωτοστάτης και όχι ως αποδεκτής πιέσεων.

Η δική μας άποψη από την σημερινή μας θέση και ως "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία", εκφράζεται με δυο μόνο λέξεις που απερίφραστα περιγράφουν την περήφανη στάση όλων των συμπολιτών μας στο θέμα και μια υπόμνηση:
"Ο αγώνας δικαιώθηκε" αλλά δεν τελείωσε στην πρακτική του εφαρμογή. Τώρα χρειαζόμαστε την Δημοτική συνδρομή με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond που θα μπει στην ουσία της πρακτικής εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. 

Γεώργιος Α. Χάλαρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Θήρας