Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

η Παναγιά η Σέργενα στο Βόθωνα της Σαντορίνης, μέσα από την ματιά και το ιστολόγιο «αρμενιστής»

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για την ιστορία και το παρόν της εκκλησίας της Παναγίας της Σέργενας στον Βόθωνα με αφορμή την πρόσφατη γιορτή της (2.2) αναρτήθηκε στην σελίδα “Αρμενιστής”.
Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

Διαβαίνοντας κάποιος την λαγκαδιά του Βόθωνα της Σαντορίνης, ώστε να φθάσει στην Παναγιά την Σέργενα, ή στην Παναγιά την Τρύπα, ναός πριν του 1700, μένει άφωνος τόσο από φυσική ομορφιά της περιοχής, όσο και από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση του οικισμού της περιοχής.
Εικόνα μαγευτική, έτσι ώστε ο επισκέπτης να παρασύρεται και να ταξιδεύει σε άλλους εξωτικούς και πανέμορφους χώρους.....!

Ο ναός είναι σκαμμένος μέσα στον «τράφο» μέσα σε λαγκαδιά και με ύψος περίπου των 20 μέτρων από το έδαφος, καθώς και με ανάλογα παράθυρα που χρησίμευαν για τον εξαερισμό του χώρου, αλλά και τον απόλυτο οπτικό έλεγχο της περιοχής!
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, αναφέρεται ότι ο αναφερόμενος ναός χρησίμευε στους κατοίκους της περιοχής  ως καταφύγιο, κατά την εποχή των πειρατών.


Το πλήρες κείμενο, χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις τελευταίες παρεμβάσεις των φίλων της Παναγίας της Σέργενας με σκοπό την δημιουργία δεύτερης εισόδου στην εκκλησία, αλλά και εικόνες από την φετινή γιορτή μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.armenisths.blogspot.gr/2014/02/222014_3.html