Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα
προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης εντάχθηκε το ντοματάκι Σαντορίνης, που
έχει μεγάλη καλλιεργητική ιστορία στο νησί και αποτελεί ένα από τα
δημοφιλέστερα προιόντα του.
Το ιδιαίτερο και μοναδικό τοματάκι της Σαντορίνης παράγεται
κατ αποκλειστικότητα, όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε πρόσφατα, στο νησί, ενώ τα
μοναδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του έχουν από χρόνια μελετηθεί από την
Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτικών Προϊόντων της Σαντορίνης, με την επιμέλεια και
υποστήριξη της οποίας δημιουργήθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στις αρμόδιες
υπηρεσίες της ΕΕ για έγκριση πιστοποίησης προϊόντος ΠΟΠ.
Το τοματάκι της Σαντορίνης προστέθηκε στην λίστα με τα
περισσότερα από 1200 πιστοποιημένα ΠΟΠ προιόντα από την Ε.Ε.
The Greek island of Santorini isn’t just famous throughout
the world for its beauty, but also for its cherry tomatoes (Tomataki
Santorinis), which grow exclusively in the eastern Aegean island’s volcanic
soil. The meager rainfall, wind and high temperatures encourage the growth of
the tiny tomatoes which have a very concentrated flavor compared to other
varieties. In fact they are so small that most visitors find it hard to believe
that are indeed tomatoes rather than cherries. The variety is very popular and
is used in many dishes and desserts.
The European Commission
has awarded the term “Tomataki Santorinis,” a Protected Designation of Origin
(PDO) and Protected Geographical Indication (PGI).
It is said that an abbot
from the Capuchin monastery on the island
of Syros in the Cyclades, brought the
first cherry tomatoes to Greece
in 1818. However the Santorini variety began to be regularly cultivated in
about 1875.
“Tomataki Santorinis” will be added to the list of more than 1,200
already protected products.