Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013

εγκρίθηκε το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό – κύριοι άξονες – οι πρώτες ενστάσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό (ΦΕΚ 3155 Β'/ 2013), μετά την υποβολή προς γνωμοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Η ενίσχυση της κρουαζιέρας, η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, αλλά και η αναβάθμιση του αγροτουρισμού και του οινοτουρισμού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

«Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό έγινε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
σωστά οργανωμένος χώρος για υγιή ανάπτυξη του τουρισμού, σεβασμός στο περιβάλλον,  ήπιες μορφές τουριστικών επενδύσεων, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία

Δίνουμε τη χωροταξική κατεύθυνση για να λυθούν προβλήματα που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεν μας αφήνουν να πάμε παρακάτω. Που σημαίνει:
• Συγκεκριμένες ζώνες για την τουριστική ανάπτυξη και όχι ασυνάρτητη και πολλές φορές αυθαίρετη δόμηση καταλυμάτων
• Διεύρυνση σε περιοχές που χρειάζεται να πάμε οργανωμένα ώστε να γίνουν προορισμοί απαιτήσεων
• Υποδομές που αφήνουν χώρο και περιθώριο και για άλλες χρήσεις, όπως οι αγροτικές για παράδειγμα.
Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό είναι μέρος του συνολικού μας σχεδίου για μια Χωροταξία Προόδου. Για να μη γερνά η φυσική ομορφιά του τόπου μας, για να μην αδικούνται ολόκληρες περιοχές της χώρας, για να έχουμε τις επενδύσεις εκείνες που η Ελλάδα επιλέγει και επιθυμεί».


Το Ξ.Ε.Ε. (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας) ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε τις θέσεις του επί των μείζονος σημασίας θεμάτων του νέου χωροταξικού κατόπιν διαβούλευσης με τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Συνοπτικά η τελική γνώμη του Ξ.Ε.Ε. έχει ως εξής :

''Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαπιστώνει ότι το προτεινόμενο σχέδιο εισάγει βελτιώσεις, όμως θα έπρεπε να προηγηθεί χρονικά στάδιο διαβούλευσης και εκτίμησης των αποτελεσμάτων του υφιστάμενου ΕΧΠ, καθώς και η τήρηση όλων των νομίμων προϋποθέσεων πριν την εισαγωγή του αναθεωρημένου ΕΧΠ στο Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρεί ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνεται ισορροπία σε όλες οι συνιστώσες ενός βιώσιμου τουρισμού (φυσικοί πόροι, υποδομές, οικονομικός ιστός και κοινωνία).

Επειδή κύριοι πυλώνες του χωροταξικού σχεδιασμού είναι ήδη θεσμοθετημένα αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία εστιάζονται στη μεγέθυνση του καταλυματικού δυναμικού και η προώθηση αυτών των νέων μορφών καταλυμάτων συνεπάγεται εκ των πραγμάτων σημαντική φόρτιση των φυσικών πόρων και των υποδομών, προτείνεται να θεσμοθετηθεί με αντικειμενικά κριτήρια η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, ώστε μέσω των περιφερειακών χωροταξικών να υπάρξει η κατάλληλη εξειδίκευση, που θα υποδεχθεί με τη δέουσα νομική και περιβαλλοντική ασφάλεια αυτής της κατηγορίας τις επενδύσεις. Κρίσιμο ζήτημα για το ΞΕΕ και ως εκ τούτου παράγοντας αρνητικής θέσης για το νέο σχέδιο αποτελεί η πρόβλεψη δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς, καθώς ο τουρισμός απευθύνεται σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες πληθυσμού. Επίσης, το ΞΕΕ είναι αντίθετο με την αύξηση των ορίων αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, διότι περιορίζει την ανάπτυξη μικρών καταλυμάτων οικογενειακής μορφής που προσιδιάζουν σε περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα και αναδεικνύουν την τοπική τους ταυτότητα.''

Το κείμενο με τις παρατηρήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας επί του σχεδίου αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, μπορείτε να τις δείτε εδώ :


Ενστάσεις όμως στο συγκεκριμένο σχέδιο έχουν εκφράσει τοπικές επιτροπές καθώς και μέλη της επιτροπής αυτοδιοίκησης του Σύριζα σύμφωνα με τις οποίες,

Την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό που καταργεί ακόμα και τους περιορισμούς του Χωροταξικού Σουφλιά (ΦΕΚ 1138Β/11-12-209).

Συγκεκριμμένα:
Καταργείται στα αναπτυσσόμενα νησιά κάθε περιορισμός στο ποσοστό της ετήσιας αύξησης κλινών και επιτρέπονται παντού νέα πολυτελή ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων όπως και η χωροθέτηση υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων. Στα νησιά αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων και η Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Λέρος, Πάτμος (για το συγκρότημά μας).

Πριμοδοτεί τον τουρισμό κρουαζιέρας, όμως με γιγαντιακές λιμενικές υποδομές. Στις περιοχές αυτές η συμπεριλαμβάνονται Κως και η Πάτμος.

Επιτρέπει την δημιουργία εγκαταστάσεων γκόλφ που συνδυάζονται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσονται σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται η Κως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οριζόντιες αυτές ρυθμίσεις γίνονται πριν την από την αναθεώρηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μπαίνουν λοιπόν τα ερωτήματα. Ποιόν εξυπηρετούν αυτά τα σχέδια?

Πάντως όχι Τοπικές Κοινωνίες. Που δεν έχουν λόγο για τον τόπο τους και ακόμα χειρότερα έρχονται σε αντίθεση με την θέλησή και τους σχεδιασμούς των τοπικών φορέων που κάνουν περιφερειακά συνέδρια, χαράσσουν πολιτική, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για ποιότητα και όχι γιγαντισμό για προστασία του περιβάλλοντος, για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.

Όλα αυτά έρχεται η μνημονιακή πολιτική που ξεπουλά τα πάντα (για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων) και τα ανατρέπει.

Να γιατί παίρνει ιδιαίτερη σημασία η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Η αναγκαιότητα της σύνδεσης των τοπικών προγραμμάτων με την κεντρική πολιτική των κυβερνήσεων.

Να γιατί είναι ανάγκη να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Να ανατρέψουμε την συγκυβέρνηση του μνημονίου και να αναδείξουμε Κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δόσει τον πρώτο λόγο στις τοπικές κοινωνίες και θα οργανώσει με εξειδικευμένα σχέδια την περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας που θα καρπώνονται τον πλούτο του τόπου τους, τον αγώνα τους και θα δουλεύουν σαν σκλάβοι για να πλουτίζουν οι λίγοι.