Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013

"Η αποχώρηση και πώληση πλοίων φαίνεται επιβεβλημένη.."

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας www.capital.gr και κείμενο του Ηλία Μπέλλου,
σε μάλλον δυσοίωνο εξελίσσεται το μέλλον της ακτοπλοίας στην χώρα μας.
Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι,

Η πτώση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων όπως και οι στρεβλώσεις από την διαχρονική παρέμβαση του κράτους έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη προσαρμογής του ακτοπλοϊκού στόλου στα νέα δεδομένα. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Σακέλλης υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν γραμμές όπου τα πλοία εκτελούν το 50% των δρομολογίων που έχουν την δυνατότητα να εκτελούν ενώ σε άλλες η πληρότητα των πλοίων είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της εκτέλεσης δρομολογίων χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες συγκοινωνιακές ανάγκες.

«Η αποχώρηση και η πώληση πλοίων φαίνεται επιβεβλημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας ενώπιον εγχώριου και διεθνούς ακροατηρίου επιχειρηματιών και παραγόντων του κλάδου και της κυβέρνησης στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό Poseidonia Sea Tourism Forum που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Με τις συνολικές ζημίες από το 2009 έως σήμερα να ξεπερνούν τα 900εκατομμύρια ευρώ και τις υποχρεώσεις το 1 δις. ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν χρηματοδοτήσεις, οι ελληνικές ακτοπλοϊκές βρίσκονται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών. Οι πωλήσει πλοίων στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σακέλλης έχουν άλλωστε ξεκινήσει. Όμως οι ακτοοπλόοι προειδοποιούν: «Εάν στα επόμενα χρόνια αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας ας μην απορήσουμε». Τα πλοία τα οποία εξυπηρετούν σήμερα τα νησιά μας αντιπροσωπεύουν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και οι οποίες καλύφθηκαν με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κρατικός προϋπολογισμός. Οι εξελίξεις αυτές ήταν επιβεβλημένες, απόλυτα δικαιολογημένες και μονόδρομος για την ανάπτυξη των νησιών μας αλλά και την διατήρηση της Ελληνικότητας των υπηρεσιών.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.capital.gr/News.asp?id=1807333