Πέμπτη, Μαΐου 30, 2013

το 3ο Διεθνές Συμπόσιο «Άμπελος 2013 - εξελίξεις στον αμπελοοινικό τομέα» 30-31.5


Σύμφωνα με το κείμενο που βρίσκεται στην σελίδα των διοργανωτών του Συνεδρίου,

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο «Άμπελος 2013 - Εξελίξεις στον αμπελο-οινικό τομέα»
θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, όπου είχαν γίνει με επιτυχία και τα προηγούμενα διεθνή συμπόσια το 2003 και 2006.


Από τότε οι εξελίξεις στον παραγωγικό αμπελώνα, την οινοποιητική τεχνική και τεχνολογία και τη διεθνή αγορά οίνου έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αμπελο-οινικό τομέα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εξελίξεις στην αναπτυξιακή αμπελουργία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος και οι καινοτόμες αλλαγές στην οινοποίηση, οι νέες στρατηγικές προώθησης των οινικών προϊόντων στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θεσμικές αλλαγές και οι νέες τάσεις στην εφαρμογή της ορθής αμπελουργικής και οινοποιητικής πρακτικής αποτελούν τα αντικείμενα του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Άμπελος 2013.

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2013 περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στην Αμπελουργία, την Οινολογία, το Θεσμικό πλαίσιο και τον Πολιτισμό.

Στην ενότητα «Αμπελουργία» θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις και οι τάσεις στην οικοφυσιολογία, την αναπτυξιακή αμπελουργία, τη γενετική, τις ποικιλίες και τους κλώνους της αμπέλου, την κλωνική επιλογή, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, την Αμπελουργία Ακριβείας, τη δομή και οργάνωση σύγχρονων αμπελώνων, τις νέες τάσεις στην αμπελοκομική τεχνική κ.ά.
Η ενότητα «Οινολογία» περιλαμβάνει τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στην οινοποίηση τις καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις, τις νέες στρατηγικές στην προώθηση και εμπορία των οινικών προϊόντων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη συμβολή του οίνου στην υγεία των καταναλωτών.
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τις παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές του αμπελο-οινικού τομέα, την ανταγωνιστικότητα του μεσογειακού αμπελώνα, το κανονιστικό πλαίσιο και τις κοινωνικο-οικονομικές και περιφερειακές επιπτώσεις της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (ΚΟΑ) στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Στην ενότητα «Άμπελος, Περιβάλλον-Πολιτισμός» θα παρουσιαστεί η συμβολή του αμπελο-οινικού τομέα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης, την αισθητική και την προστασία του Αγροτικού Τοπίου και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του τριτογενή τομέα.

Η Σαντορίνη αποτελεί από κάθε πλευρά, ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση επιστημονικών συμποσίων, ιδιαίτερα της αμπέλου και του οίνου. Το ιδιαίτερου κάλους φυσικό και αγροτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τη συμβολή των διαχρονικών αμπελώνων με την παραδοσιακή μορφή των πρεμνών, αποτέλεσμα της ορθής αμπελουργικής πρακτικής αιώνων, η υψηλή οινοποιητική γνώση και τεχνική με ιστορία 3.500 χρόνων που αξιοποιεί με θαυμαστό τρόπο τις προικισμένες τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στα δύσκολα ηφαιστειογενή εδάφη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η Καλντέρα καθιστούν τη Σαντορίνη ξεχωριστή.

Οι οργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου Άμπελος 2013, καλούν τους επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελο-οινικού τομέα, τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και κάθε φίλο της αμπέλου και του οίνου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις και να απολαύσουν ένα εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο, στην αρχή του καλοκαιριού του 2013, στη Σαντορίνη.

           
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου Άμπελος 2013 έχει ως εξής :            

30/5/2013
08:00-08:30: Registration
08:30-10:00: Opening Session | Keynote Lectures
10:00-10:30: Coffee Break | Posters
10:30-13:30: SESSION 1 & 2
13:30-16:00: Visit of Akrotiri Archaeological Site | Snack
16:00-18:30: SESSION 2 Cont'd., SESSION 3
16:00-18:30: 18:30-19:00: Coffee Break | Posters
19:00-19:45: Award Ceremony
19:45-20:45: Visit of the Wine Exhibition

31/05/2013
09:00-11:00: SESSION 4
09:00-11:00: SESSION 5
11:00-11:30: Coffee Break | Posters
11:30-12:30: Keynote Lectures
12:30-13:45: SESSION 6
13:45-16:00: Visit of SantoWines | Lunch
16:00-17:30: SESSION 7
17:30-19:00: Posters/Visit of the Wine Exhibition
21:00-23:30: Symposium Dinner (optional)

ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του Συνεδρίου θα είναι η κυρία Σταυρούλα Κουράκου, διδάκτορας της χημικής επιστήμης, με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία, διηύθυνε επί εικοσαετία (1964-1984) το Ινστιτούτο Οίνου, ίδρυμα τεχνολογικής έρευνας του τότε Υπουργείου Γεωργίας.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στον O.I.V., διεθνή διακυβερνητικό Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου με 45 κράτη μέλη και έδρα το Παρίσι, από το 1960 μέχρι το 1979, οπότε εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρός του. Έχει επισκεφθεί με αποστολή όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες του κόσμου, αποκομίζοντας εμπειρίες και προσφέροντας υπηρεσίες στη διεθνή κοινότητα, για τις οποίες παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας, μέλος της Ιταλικής Ακαδημίας Αμπέλου και Οίνου, χρημάτισε επανειλημμένα πρόεδρος Επιτροπών της Ε.Ο.Κ. σε θέματα αμπελοοινικής νομοθεσίας και αλκοολούχων ποτών. Ως πρόεδρος της ad hoc Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, εισηγήθηκε και επέτυχε την ψήφιση του κανονισμού (ΕΟΚ) για τα αλκοολούχα ποτά, στο πλαίσιο του οποίου κατοχυρώθηκε η αναγνώριση και προστασία της επωνυμίας «ούζο» ως αποκλειστικά ελληνικής.

Ως προϊσταμένη του Ινστιτούτου Οίνου εισηγήθηκε το 1964 τη νομοθετική καθιέρωση και προστασία οίνων ελληνικών περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κατηγορία των οίνων με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής: των οίνων «Ονομασίας Προέλευσης». Έτσι άρχισε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που κάλυψε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια να αναδειχθούν ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και να επεκταθεί η αμπελοκαλλιέργεια σε περιοχές που φημίζονταν για την ποιότητα των κρασιών τους ήδη από παλαιότερους αιώνες, είχαν όμως εγκαταλειφθεί είτε λόγω των ιστορικών περιπετειών της χώρας είτε λόγω της καταστροφής των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα.

Τη δεκαετία του 1970, με δική της εισήγηση, αναγνωρίστηκαν νομοθετικά οι πρώτες γεωγραφικές επωνυμίες καταγωγής και έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά οι πρώτοι ελληνικοί οίνοι «Ονομασίας Προελεύσεως», τους οποίους υποστήριξε, και εξακολουθεί να υποστηρίζει, με πολλές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο, με ανακοινώσεις σε Συνέδρια και διεθνή fora, αλλά και με αυτοτελείς εκδόσεις.

Υπήρξε ένας οραματιστής δημόσιος υπάλληλος, τεχνοκράτης, που είχε τη δύναμη να κάνει το όραμα πράξη.