Σάββατο, Απριλίου 06, 2013

συμπληρώθηκαν 6 χρόνια απο το ναυάγιο του Sea Diamond

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5 και 6 Απριλίου στην Σαντορίνη με αφορμή την συμπλήρωση 6 ετών απο το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond σε θαλάσσια περιοχή κάτω απο τους «γκρεμούς» της καλντέρας.
Στόχος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας απο πλευράς φορέων και πολιτών είναι η απομάκρυνση του πλοίου απο τον βυθό της καλντέρας για την αποφυγή οποιασδήποτε μελλοντικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το θέμα απο τον δήμαρχο του νησιού κ. Ζώρζο, τον βουλευτή του Συριζα στις Κυκλάδες κ. Συρμαλένιο, και τον καθηγητή του γυμνασίου Θήρας και μέλος της επιτροπής πολιτών κ. Μπελώνια, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα απομάκρυνσης του ναυαγίου απο την περιοχή στην οποία βρίσκεται, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στο μέλλον σοβαρή οικολογική επιβάρυνση στο περιβάλλον του νησιού.
Επιπλέον έγιναν αναφορές στα μέχρι τώρα δεδομένα της δίκης για το ναυάγιο που ξεκίνησε πριν απο 3 εβδομάδες και συνεχίζεται, ενω επίσης αναφέρθηκε η σοβαρή πιθανότητα να αποζημιωθεί ο Δήμος Θήρας (κι ύστερα απο σχετική προσφυγή του στα δικαστήρια) για την φθορά την οποία υπέστει το νησί απο το γεγονός.

Το Σάββατο 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αθηνιό, κατα την διάρκεια της οποίας και με σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων, έγινε προσέγγιση στο σημείου του ναυαγίου, κοντά στο πλωτό φράγμα που εχει τοποθετηθεί με σκοπό τον έλεγχο της ρύπανσης.

Χαρακτηριστικό πάντως και αξιοσημείωτο και των δύο γεγονότων ήταν η περιορισμένη ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση με τις προηγούμενες ανάλογες εκδηλώσεις, με τους μαθητές όμως των σχολείων να είναι πιστοί στο «ραντεβού» τους για μια ακόμη φορά.