Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

τα ευρήματα των καταχρηστικών συντάξεων από το υπ. Εργασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων υπηρεσιών,

Τα ευρήματα των καταχρηστικών συντάξεων στο σύνολο τους, αλλά και ανά φορέα κοινωνικής ασφάλισης από τις απογραφές που διεξήχθησαν και έχουν ολοκληρωθεί, παρουσίασε για πρώτη φορά σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣ) ανέλαβε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο διασταυρώσεων μητρώων, για να εξυπηρετήσει το Υπουργείο Εργασίας στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στους Ασφαλιστικοί Φορείς, από εκείνους τους συνταξιούχους χηρείας που αποδεδειγμένα εισέπρατταν συντάξεις που δεν δικαιούνταν. Η σύλληψη της ιδέας ήταν πολύ απλή : τα μητρώα των Ασφαλιστικών Φορέων έπρεπε να ενημερωθούν για τους ενδεχόμενα τελεσθέντες γάμους, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε στη διακοπή της καταβολής της σύνταξης χηρείας στους πρώην πλέον χήρους-χήρες ή/και άγαμες θυγατέρες.
Έτσι η πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας η ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣ ήταν συγκεκριμένη και άμεσα υλοποιήσιμη : Αντί να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες (και μάλιστα μεγάλης ηλικίας – χήροι/χήρες γαρ) με τη συγκέντρωση των πιστοποιητικών και την κατάθεσή τους (σκεφτείτε τις ουρές ηλικιωμένων στη λήψη και μετά στη κατάθεση)και εκατοντάδες υπάλληλοι των Φορέων να εργαστούν για να καταχωρήσουν πληροφορίες από τα πιστοποιητικά, η ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣ θα ανελάμβανε για λογαριασμό τους την ενημέρωση των μητρώων των Ασφαλιστικών Φορέων χρησιμοποιώντας αρχεία που διέθετε ή θα συγκέντρωνε. Τα αρχεία αυτά είναι το διαθέσιμο αρχείο των εκλογικών καταλόγων και τα αρχεία των Δημοτολογίων των Δήμων, που η ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣθα συγκέντρωνε για το σκοπό αυτό από τους Δήμους. Θα διασταύρωνε τα μητρώα των Ασφαλιστικών Φορέων με τα αρχεία αυτά σε δύο στάδια και στο τέλος της επεξεργασίας θα μπορούσε να αναδείξει εκείνους τους συνταξιούχους που είχαν τελέσει γάμο μεταγενέστερο της ημερομηνίας χορήγησης της σύνταξης χηρείας.

Η ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣ εκτελεί, με δική της πρωτοβουλία, ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση έργο, χωρίς να δημιουργήσει ζητήματα ούτε στους πολίτες ούτε στα στελέχη των Φορέων. Η συμβολή της αυτή αφενός ελευθερώνει από το βάρος της παρουσίας σε γκισέ Δήμων και Φορέων σε 520.000 περίπου Έλληνες πολίτες και αφετέρου δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες υπαλλήλους των Φορέων να ασχοληθούν με άλλα αντικείμενα της εργασίας τους.
Και στο τέλος θα αναδείξει εκείνους τους συνταξιούχους που αποδεδειγμένα έχουν τελέσει γάμο, που είναι η αιτία διακοπής της σύνταξής τους. Τα περαιτέρω είναι έργο των Φορέων.

Το πρώτο στάδιο διασταύρωσης είναι το εξής :Τα μητρώα των Ασφαλιστικών Φορέων, θα διασταυρώνονταν με τους ενημερωμένους Εκλογικούς Καταλόγους, ώστε να βρεθεί ο Αριθμός Δημοτολογίου και Δήμος της κάθε εγγραφής τους.
Έτσι παρελήφθησαν τελικά :

Φορέας Πλήθος Συνταξιούχων
ΙΚΑ     265.692
ΟΑΕΕ  114.288
ΠΣΕΕΣ (Δημόσιο)       119.823
ΕΤΑΑ  21.732
Σύνολο  521.535
Με την εφαρμογή των πρώτων κριτηρίων διασταύρωσης διαπιστώθηκε ότι τα μητρώα περιείχαν και συνταξιούχους που αποδεδειγμένα έχουν αποβιώσει (με βάση των επικαιροποιημένων αρχείων μεταβολών των εκλογικών καταλόγων που διαθέτει η ΔΜΗΕΣ). Έτσι οι εγγραφές των αποβιωσάντων, κατά τη ΔΜΗΕΣ/ΥΠΕΣ, συνταξιούχων επεστράφησαν στους Φορείς για τα περαιτέρω, με υποβοηθητικές ενδείξεις για το Δήμο διαγραφής λόγω θανάτου. Το πλήθος αυτό είναι : 263συνταξιούχοι για το ΙΚΑ, 433 συνταξιούχοι για τον ΟΑΕΕ, 324 συνταξιούχοι για το ΠΣΕΕΣ.
Ακολούθησε η εφαρμογή στα μητρώα περισσοτέρων των 20 διαφορετικών αλγόριθμων διασταύρωσης με τους εκλογικούς καταλόγους και η επιτυχία τους αγγίζει σε ποσοστό 88,3% για το ΙΚΑ,  90,6% για τον ΟΑΕΕ και 88% για το ΠΣΕΕΣ.
Θα ακολουθήσουν οπτικοί έλεγχοι για εκείνες τις περιπτώσεις (το 11% του πλήθους) που δεν διασταυρωθήκαν με μηχανογραφικό τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πλήθος των συνταξιούχων που θα επιστραφεί στους Φορείς για να τους ζητηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία.

Το δεύτερο στάδιο διασταύρωσης είναι το εξής :Τα ενημερωμένα με το Δημοτολόγιο μητρώα του α’ σταδίου θα διασταυρωθούν με τα Δημοτολόγια των Δήμων  και θα βρεθούν εύκολα οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν παντρευτεί μετά την ημερομηνία χορήγησης της σύνταξης λόγω χηρείας.
Η διασταύρωση του β’ σταδίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου 2013,  δεν θα πρέπει να έχει αποκλίσεις καθότι ο αλγόριθμος διασταύρωσης είναι απλός : γίνεται με τον αριθμό δημοτολογίου σε συγκεκριμένο Δήμο. Αμέσως μετά ελέγχονται ο βαθμός και η ημερομηνία γάμου και προσδιορίζονται οι εγγραφές που ανήκουν σε παραβάτες, όταν ο βαθμός και η ημερομηνία γάμου δεν συνάδουν με εκείνα του μητρώου.