Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2012

ο Δήμος Θήρας για το δημοσίευμα του περιοδικού Nature Geoscience σχετικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν χθες, 10/9/2012, το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιστημονική εργασία στο περιοδικό Nature Geoscience με θέμα «Η εξέλιξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με γρήγορη άνοδο μαγματικού υλικού από βαθύτερα σημεία», έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

“Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στο περιοδικό Nature Geoscience από την ερευνητική ομάδα του Παν/μίου της Οξφόρδης, του Παν/μίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αφορούν στο ήδη γνωστό φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012, έκτοτε όμως παρουσιάζει συνεχή καθοδική εξέλιξη.
Το φαινόμενο αυτό παρακολουθήθηκε από την έναρξή του, τον Ιανουάριο του 2011, από τα δίκτυα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), που, ως γνωστόν, υποστηρίζεται από το Δήμο Θήρας, ο οποίος ενημερώνεται υπεύθυνα και τακτικά για όλα τα θέματα που αφορούν το ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης.

Στη συνέχεια, και άλλες ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές ομάδες προέβησαν σε έρευνες και μετρήσεις στην περιοχή, των οποίων τα σχετικά αποτελέσματα αφενός γνωστοποιήθηκαν στην κοινωνία της Σαντορίνης από το ΙΜΠΗΣ το φθινόπωρο του 2011 και εκτενέστερα τον Ιανουάριο του 2012, αφετέρου παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, όπως π.χ. το συνέδριο MemoVolc2012, το οποίο διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2012 στη Σαντορίνη με την υποστήριξη του Δήμου και του ΙΜΠΗΣ.
Από τα αποτελέσματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης δημοσίευσης στο περιοδικό Nature Geoscience, προκύπτει με σαφήνεια ότι το φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης έλαβε χώρα κυρίως μεταξύ του Ιανουαρίου του 2011 και του Απριλίου του 2012. Έκτοτε, η έντονη μικροσεισμικότητα που συνόδευσε τη μαγματική διείσδυση εμφάνισε πλήρη ύφεση, τους τελευταίους δε μήνες, παρατηρείται σχεδόν παντελής απουσία ακόμα και μικρού μεγέθους σεισμών, ενώ όπως προκύπτει και από τα διαθέσιμα γεωχημικά και θερμομετρικά στοιχεία του ΙΜΠΗΣ παρατηρείται αντίστοιχη ύφεση έως ομαλοποίηση των τιμών των υπό παρακολούθηση παραμέτρων.
Οι υπεύθυνοι ειδικοί επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, αλλά και μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που ρωτήθηκαν άμεσα από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβανομένου και του Προέδρου και μελών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, ήταν κατηγορηματικοί και εντελώς καθησυχαστικοί για τη σημερινή κατάσταση του ηφαιστείου, επισημαίνοντας συγχρόνως την ανάγκη της αδιάλειπτης και συνεχούς παρακολούθησης της δραστηριότητάς του.

Κατά συνέπεια, είναι εντελώς αδικαιολόγητη η δημιουργία ανησυχίας σχετικά με τη συμπεριφορά του ηφαιστείου της Σαντορίνης, και ιδίως οι υπερβολές που προβλήθηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ σχετικά με ένα ηφαίστειο που σήμερα δήθεν “φουσκώνει” λόγω συνεχούς μαγματικής διείσδυσης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν σημαίνουν ότι η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διακόψουν τις σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας και τις ερευνητικές δραστηριότητες, μιας και η Σαντορίνη αποτελεί το σημαντικότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο στο χώρο του Αιγαίου.
Τέλος, οι σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα και να παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση, κι όχι  να αποτελούν αφορμή για παρερμηνεία και δημιουργία κλίματος ανησυχίας για την περίπτωση της Σαντορίνης, και μάλιστα εντελώς αδικαιολόγητου.