Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2012

το μουσικό μέρος της γιορτής…

 Μια πολύ όμορφη παράσταση παρουσίασε μετά τον εσπερινό της γιορτής του «Αγίου Αριστείδη» στα Φηρά της Σαντορίνης η ομάδα των χορευτικών του «Συλλόγου Δαρδανελλιωτών» της Νίκαιας της Αθήνας.
Η μουσική παράσταση με την καθοδήγηση της δασκάλας των χορευτικών κ. Μιμήνας Πατεράκη, αποτελούσε αναφορά στα ήθη και έθιμα που διατηρούσαν στις πόλεις τους, στα παράλια της σημερινής Τουρκίας, καθώς και στις συνθήκες της ζωής στην Ελλάδα του 1920 – 1930, των Ελλήνων προσφύγων του διωγμού του 1922.
Η παράσταση είχε διάρκεια μιάμισης ώρας και βασιζόταν σε διηγήσεις προσφύγων, σύμφωνα με τα κείμενα που διαβάζονταν από την κ. Μαρία Ρουμελιώτου καθώς και σε τραγούδια της εποχής, που χόρευαν τα μέλη του χορευτικού σχήματος.
Τα κοστούμια της παράστασης αποτελούν χειροποίητα πιστά αντίγραφα (από βεστιάρια της Μ. Ασίας) των καθημερινών ρούχων της αστικής τάξης της περιοχής και εποχής.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τοπικούς και νησιώτικους χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Φαρισαίοι».