Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2012

Νίκος Συρμαλένιος για το ενδεχόμενο διακοπής των εκπτώσεων απο πλευράς ναυτιλιακών εταιριών σε μονίμους κατοίκους των νησιών...

Ερώτηση με θέμα την διακοπή της έκπτωσης 50% από ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες σε μόνιμους κατοίκους μικρών νησιών των Κυκλάδων, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος προς τον αρμόδιο υπουργό, ναυτιλίας και Αιγαίου.
Οι δε εταιρείες, από την πλευρά τους, επικαλούνται τη μη ανάληψη της σχετικής δαπάνης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Συρμαλένιος, αναφέρει οτι,

Με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση οι κάτοικοι μικρών νησιών όπως η Κέα, διαπίστωσαν ότι από την 1η Οκτωβρίου ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες προχώρησαν σε διακοπή της καθορισθείσας έκπτωσης 50% για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100, οι οποίοι ταξιδεύουν με πλοία των γραμμών των Κυκλάδων στην οικονομική θέση. 
Ως παράδειγμα αυτής της μονομερούς απόφασης των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναφέρουμε ενημερωτικό έγγραφο της Εταιρείας ΚΑΡΥΣΤΙΑ, που εκτελεί τη γραμμή Λαύριο – Κέα και η οποία εστάλη στο Λιμενικό Σώμα την 27/09/2012. 

Βάσει της επιστολής αυτής, η εταιρεία δηλώνει ρητά αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ, λόγω μη ανάληψης της εν λόγω δαπάνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, η εταιρεία δηλώνει ότι η εν λόγω κατάσταση θα διαρκέσει επ’ αόριστον, έως ότου υπάρξει ρύθμιση για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.

Μια τέτοια εξέλιξη, εάν δεν τύχει άμεσης απάντησης από την Πολιτεία, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περί προστασίας της Νησιωτικότητας. Παράλληλα, δεν συνάδει με την προστασία του κοινωνικού αγαθού της θαλάσσιας μετακίνησης των νησιωτών πολιτών μας.