Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

ηλεκτρονική εκστρατεία για την παρουσίαση των αυθεντικών τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου

 Εκστρατεία με στόχο την παρουσίαση στο κοινό και τους επισκέπτες της Σαντορίνης των αυθεντικών τοιχογραφιών που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες με την κυκλοφορία στο διαδίκτυο αφισών με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτών καθώς και των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων φορέων, για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και λόγο της σημαντικότητας του θέματος που έχει σκοπό την ακόμη καλύτερη και κυρίως ποιοτικότερη υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς,
η εκστρατεία αναμένεται να συνεχιστεί με την συλλογή σε διεθνές επίπεδο υπογραφών.

(24.5.2012) 
Συμπληρώνοντας με περισσότερες πληροφορίες το θέμα αξίζει να αναφέρουμε ότι,

Όλες σχεδόν οι μοναδικής και διεθνούς σημαντικότητας -σύμφωνα και με τα όσα από χρόνια έχουν αναφέρει προφορικά καθώς και γραπτώς μέλη της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας- τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην προϊστορική πολιτεία του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, είναι συντηρημένες και υπάρχει η δυνατότητα να εκτεθούν άμεσα στο κοινό, πλήν όμως βρίσκονται σε αποθήκες Μουσείων της χώρας και κυρίως, από όσα γνωρίζουμε, σε αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά καθώς και σε αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Οι σημαντικότερες από τις τοιχογραφίες που έχουν συντηρηθεί και .. περιμένουν να εκτεθούν είναι «οι λατρεύτριες», «οι ψαράδες», «οι κροκοσυλλέκτριες», «ο στόλος», η τοιχογραφία «των πουλιών», «των παπύρων», των «γυναικών στην οικία», «των πυγμάχων», «οι αντιλόπες»,»τα μοσχαράκια», «η Άνοιξη», «οι Αφρικανοί», «το πτηνό», «οι σεβίζοντες πίθηκοι» κ.α.

Τις φωτογραφίες πολλών εκ των τοιχογραφιών μπορείτε να τις δείτε εδώ ενώ στο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση διαβάζουμε ότι,

"Όποιος ξέρει λίγα πράγματα σχετικά με τον Προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης γνωρίζει ότι σε αυτόν έχουν βρεθεί τοιχογραφίες μοναδικής ομορφιάς... Αν εξαιρέσουμε, όμως, δύο - τρεις από αυτές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, και άλλες τόσες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά της Σαντορίνης, οι υπόλοιπες είναι κρυμμένες γιατί το κράτος δεν μπορεί να προσλάβει φύλακες ώστε να ανοίξει ο όροφος του μουσείου των Φηρών ο οποίος είναι προορισμένος για αυτόν τον σκοπό... "


Συμπληρωματικό, 28.5.2012

Αναρτούμε και πάλι το άρθρο, συμπληρώνοντας τις πληροφορίες μας σχετικά με το που, τους χώρους, στους οποίους βρίσκονται σήμερα οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην πόλη του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι αποθηκευμένες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τοιχογραφίες είναι: “οι ψαράδες” (2 τοιχογραφίες), “οι λατρεύτριες”, “οι κροκοσυλλέκτριες”, “η κροκοσυλλέκτρια”, “ο στόλος”, “το ποτάμι”, “οι ρόδακες”, “τα ικρία” (3-4 διαφορετικές), “η ιέρεια με τις προσφορές” και “τα βάζα” (2 τοιχογραφίες).

Οι αποθηκευμένες τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά είναι:
“οι πάπυροι”, “οι γυναίκες”, “το πτηνό”, “οι κυανοπίθηκοι”, “τα μοσχαράκια”, “ο σεβίζοντας πίθηκος” και “ο Αφρικανός”.

“Οι Πυγμάχοι”, “οι Αντιλόπες” και “η Άνοιξη” εκτίθενται από την Άνοιξη του 2004 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.