Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

Λαϊκή Συσπείρωση N.Αιγαίου για την συνεδρίαση (5.12) του ΠΣ

Κατά την 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, οι παρεμβάσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου είχαν ως εξής,

Σχετικά με την ενημέρωση του περιφερειάρχη προς το περιφερειακό συμβούλιο για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο ενημερωτικής τριήμερης επίσκεψής αντιπροσωπείας περιφερειαρχών και δημάρχων της χώρας, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου τόνισαν ότι οι ισχυρισμοί του περιφερειάρχη πως οι επισκέψεις περιφερειακών οργάνων συμβάλλουν στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σήμερα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του λαού μας αντιλαμβάνεται ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει, δεν οφείλονται στις «στρεβλώσεις» της πολιτικής της ευρω - ένωσης και στο δήθεν «αθηνοκεντρικό» κράτος, αλλά ακριβώς στην εφαρμογή της πολιτικής που συναποφασίζουν τα όργανα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος των λαών της Ευρώπης, πολιτική που εφαρμόζουν τόσο η κεντρική όσο και η τοπική διοίκηση. Οι ισχυρισμοί αυτοί του περιφερειάρχη αποδείχνουν την πλήρη στοίχιση της πλειοψηφίας με την πολιτική αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήθεν πρόθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών στο Αιγαίο, όπως εκφράστηκε από την αρμόδια επίτροπο κ. Δαμανάκη, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική εξόντωσης των ψαράδων από την μια και της προκλητικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών της ιχθυοκαλλιέργειας από την άλλη, σε βάρος τόσο των πραγματικών διατροφικών αναγκών του λαού, όσο και του περιβάλλοντος.

Για το θέμα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2012, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΛΑΟΣ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τους ενοποιημένους προϋπολογισμούς Δήμων και Περιφερειών, για το σύνολο δηλαδή των εσόδων και εξόδων τους, προβλέπεται ένα έλλειμμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα μετακυλιστεί στο λαό μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, τους φόρους και τα πρόστιμα. Αυτή η συνειδητή επιλογή οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην υπολειτουργία τομέων ή στην παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε η μείωση του κονδυλίου για μισθούς των εργαζομένων, μείωση ακόμη και σε σχέση με το 2011 των μεγάλων περικοπών σε μισθούς, την ίδια ώρα που κατά ομολογία της πλειοψηφίας η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι καταφανής. Ήδη, όπως γνωρίζουν και οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης, με βάση το νόμο 4024/2011 προβλέπεται το «κούρεμα» των υπηρεσιών κατά 30 % και η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων. Έρχονται δηλαδή αυτοί που μείωσαν με τον «Καλλικράτη» τις οργανικές θέσεις των πρώην νομαρχιών περίπου στο ένα τρίτο, και εξαγγέλλουν νέα μείωση προσωπικού ( ! ) με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων που σκόπιμα άφησαν κενές μερικούς μήνες πριν ( !!!)

Επίσης έχουμε δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων, μείωση που έρχεται να προστεθεί στην μείωση του 2011, ενώ καταγράφεται και η μείωση στις ήδη καθηλωμένες δαπάνες για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία της διοίκησης που όπου απαιτείται επιτόπου παρουσία, αναστέλλεται, προφανώς για να στηριχτεί η άποψη ότι απαιτείται η ανάθεση των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες …..
Ταυτόχρονα ενώ έχουμε σαφή εντολή για καλυμμένες απολύσεις ( εφεδρείες) και για μείωση απολύτως απαραίτητου προσωπικού, μείωση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, έχουμε και την διαιώνιση της « αξιοποίησης» των Ανωνύμων Εταιριών τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής διοίκησης προκειμένου να διοχετεύσουν κονδύλια και να ανοίξουν τον δρόμο για την πανάκριβη (για τον λαό) ιδιωτικοποίηση ….
Για την δίκαιη απόδοση των ευθυνών των σε τοπικών παραγόντων, θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ έχουμε ένα προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και σε επίπεδο περιφέρειας, από την άλλη όπως κατ΄ επανάληψη έχει καταγγείλει η Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε την ανάθεση με υπέρογκα ποσά «έργων» τύπου «διαδικτυακή πύλης» των 750.000 € και «ψηφιακών υπηρεσιών» των 1.770.000 € ( !!!) αντίστοιχης ωφελιμότητας (!) προκειμένου, όπως έχουν δηλώσει οι παράγοντες της πλειοψηφίας «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τα νησιά»…

Για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι φανερό ότι οι εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Άλλωστε, μέσα στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, όλα τα σχετικά παραμύθια του συνόλου των δυνάμεων του «ευρω – μονόδρομου» , είτε σήμερα συγκυβερνούν είτε καμώνονται στην «αντιπολίτευση» έχουν καταρρεύσει με πάταγο !

Με αφετηρία την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, απ' το να μην πληρωθούν τα χαράτσια μέχρι την κατοχύρωση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων, μπορεί να ξεκινήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κάθε κλάδο, τόπο δουλειάς και κατοικίας, με ξεκάθαρο προσανατολισμό για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, και εργατική λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το κρατικό χρέος.

Με αυτό το σκεπτικό οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν το προϋπολογισμό και κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους στα νησιά να συμπορευτούν στο δρόμο που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ , για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και να προχωρήσει ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας.
Για το θέμα της μη εκλογής, για πολλοστή φορά, δήθεν λόγω έλλειψης απαρτίας- στην ουσία λόγω μη απόδοσης των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ των παρατάξεων της συγκυβέρνησης, του λεγόμενου «συνηγόρου του πολίτη και της επιχείρησης», οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, τόνισαν πως αποδείχνεται ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου θεσμού ως εργαλείο επιβολής της λεγόμενης συναίνεσης, δηλαδή της υποταγής των κοινωνικών αναγκών στην «επιχειρηματικότητα», δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου. Καμία σχέση δεν έχει ο συγκεκριμένος θεσμός με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων!
Τέλος οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για το θέμα της έγκρισης πρόσληψης με σύμβαση δύο μηνών ( !!!) κτηνιάτρου, κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας που βαφτίζει «έκτακτες» πάγιες και διαρκείς ανάγκες ( πρόκειται για κτηνίατρο που καλείται να καλύψει τα νησιά ( επτά τον αριθμό ) του πρώην επαρχείου Καλύμνου) προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ για ελαστικές θέσεις εργασίας. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου τόνισαν την αναγκαιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες με μόνιμο προσωπικό. Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Περδικάρης , καταδείχνοντας το έωλο επιχείρημα περί εκτάκτων αναγκών και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, υπενθύμισε πως σε αντίστοιχη περίπτωση, στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδ/σου , τελικά προσέλαβαν γεωπόνο καθώς δεν έβρισκαν κτηνίατρο…