Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου No1 - ολοκληρώνονται τα πρώτα βήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτη Χατζημιχάλη, επιταχύνεται και ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την υιοθέτηση καινοτόμων προγραμμάτων λογισμικού στους τομείς της οικονομίας, της διοίκησης και της μισθοδοσίας των υπηρεσιών της ΑΔΑ.

Με την εφαρμογή του νέου λογισμικού αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και αμεσότητα της παροχής υπηρεσιών στους νησιώτες, αναβαθμίζεται η ποιότητα εξυπηρέτησής τους, οργανώνεται αποτελεσματικότερα η συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της ΑΔΑ καθώς και ο έλεγχος τους σ’ ολόκληρο το Αιγαίο.

Ειδικότερα, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής της οικονομικής διαχείρισης παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών προς όφελος των προμηθευτών των υπηρεσιών της ΑΔΑ σε πραγματικό χρόνο σ’ ολόκληρο το Αιγαίο. Επίσης, με την ενεργοποίηση των εφαρμογών μισθοδοσίας και διοικητικής διαχείρισης ενισχύεται η συνδυαστική λειτουργία τους προς όφελος των υπαλλήλων και των πολιτών. Ενώ ήδη με την εφαρμογή του «Διαύγεια» όλες οι αποφάσεις της ΑΔΑ είναι άμεσα στη διάθεση του συνόλου των ενδιαφερομένων. Η εφαρμογή των καινοτόμων αυτών πρακτικών δημιουργούν αποσυμφόρηση χρόνου στις υπηρεσίες της ΑΔΑ, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη νησιωτική ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που απαιτείται στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της, μπαίνει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εφαρμόζοντας το ενιαίο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Με την εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου κάθε νησιώτης από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο θα μπορεί να καταθέτει άμεσα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες τα αιτήματά του προς τις υπηρεσίες της ΑΔΑ και στη συνέχεια να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας των υπηρεσιών της ΑΔΑ ώστε να ενταχθούν, σε δεύτερο στάδιο, ως δικαιούχοι στο ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διαμορφώνεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΑΔΑ, την αύξηση της αποδοτικότητας και λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των φορέων και των πολιτών του Αιγαίου. Η σύνδεση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με όλες τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους Δήμους και τις Περιφέρειες του Αιγαίου θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος.