Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

"πολίτες κόντρα στον καιρό" για την συνεδρίαση (5.12) του Π.Σ.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5/12/2011 στη Σύρο, οι εκπρόσωποι του συνδιασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό" Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

Καταρχήν κατέθεσαν εκ νέου την πρόταση για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης του θέματος της Ακτοπλοϊας, με τις τρείς διαστάσεις 1) Σύσταση δημόσιου-κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊας, 2) Ενδοεπικοινωνία, 3) Στήριξη του ναυπηγείου του Νεωρίου στον κατασκευαστικό-επισκευαστικό τομέα.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Επίσης σχετικά με την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη των πρόσφατων συναντήσεων που είχαν οι Περιφερειάρχες της χώρας με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες, επισήμαναν ότι για όλα τα θέματα όπως το ΕΣΠΑ ή τα ζητήματα της αλιείας, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο και τα πορίσματα της να αποτελούσαν στόχους-διεκδικήσεις της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής για το Ν. Αιγαίο.

Στο θέμα της επικύρωσης του πρακτικού της 12ης συνεδρίασης του π.σ., ζήτησαν την ακύρωση του πρακτικού ως προς την ψήφιση Ψηφίσματος Συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Περιφέρειας, αφού η συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ, λόγω της μονομερούς κήρυξης λήξης του συμβουλίου από τον πρόεδρο, εν μέσω αντεγκλήσεων του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης και ενώ οι εκπρόσωποι της παράταξης μας είχαν ζητήσει το λόγο, που δεν τους δόθηκε ποτέ.

Στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2012, τον καταψήφισαν, με το σκεπτικό ότι, ο προυπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντανακλά στη δική μας περιοχή το συνολικό δράμα που ζει όλη η χώρα, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επέβαλλαν το μνημόνιο, η τρόϊκα και η κυβερνητική πολιτική. Επισήμαναν ακόμη ότι, σήμερα καλούμαστε να υπερψηφίσουμε έναν προυπολογισμό αφενός μεν κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου, αφετέρου δε διεκπεραιωτικό, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση, κυρίως όμως έναν προυπολογισμό που λόγω αδιαφορίας της Περιφερειακής Αρχής καταρτίστηκε ερήμην της Κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Επίσης σήμερα λειτουργούμε ως κακέκτυπο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και της κεντρικής εξουσίας, με ελάχιστους πόρους και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ειδικά δε σε πολλά νησιά ανύπαρκτες κυριολεκτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι,έχουμε μείωση σε όλους τους τομείς, μείωση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μείωση στις υπηρεσίες υγείας, μείωση 75% περίπου στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, μείωση στιςυπηρεσίεςΓεωργίας,Κτηνοτροφίας ,Αλιείας και Εγγείων Βελτιώσεων. Ειδικά σε μία περιφέρεια που τα ¾ είναι θάλασσα ο προυπολογισμός για την αλιεία είναι στην ουσία 0. Τόνισαν τέλος ότι, η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαχειρίζεται το 3,3 % του ΑΕΠ έναντι του 11,50 % που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε

Στη συζήτηση για το θέμα του προϋπολογισμού ο Παύλος Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στο τέλος- "χαράτσι" που επωμίζονται χρόνια τωρα οι κατοικοι της Θήρας της Ιου και της Ανάφης όταν κάνουν συμβόλαια (αγοραπωλησίες ,δωρεές,γονικές παροχές) ενώ οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου ορθώς ουδέποτε υποχρεώθηκαν να πληρώσουν. Πρόκειται για ενα παράνομο τέλος που είχε επιβληθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αφορά την γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που ανήκει στην Αποκεντρωμένη περιφέρεια. Είπε επίσης ότι στην αρχή της θητείας της αιρετής περιφέρειας ενημέρωσε σχετικά των Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσαίο και εκείνος ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα έδωσε εντολή να μην εισπράττεται το τέλος αυτό.  Ομως ο Περιφερειάρχης όταν πληροφορήθηκε το γεγονός επανέφερε την παράνομη τακτική.
Σε απάντηση του ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε το γεγονός και είπε ότι όσο την γραμματειακή υποστήριξη την έχει η Περιφέρεια το τέλος θα εισπράτεται κανονικά (ασχέτως αν είναι παράνομο) και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει κάποιος κάτοικος της περιοχής εναντίον του

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, που πρέπει να προκύπτει μετά από διαβούλευση με τους Δήμους των νησιών, καθώς και με τους βασικούς κοινωνικούς φορείς. Τουλάχιστον το έργο αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, που κατά το νόμο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο.

Στα θέματα που αφορούσαν την 3η τροποποίηση του ΠΔΕ με έργα των Κυκλάδων ( Καταφύγιο αλιευτικών σκαφών στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου, Ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, Κατασκευή τοιχείου, διαπλάτυνση εισόδου του λιμανιού του Αθηνιού της Σαντορίνης), την εκμίσθωση λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή Λουκάτου Δ.Δ. Καλλιθέας Ρόδου, την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για έργα που αφορούν τα μικρά νησιά, για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στο Κουφονήσι, για την εκπόνηση μελέτης του δρόμου Απεράθου-Μουτσούνας, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χάλκης για προμήθεια αφαλάτωσης, την υποβολή πρότασης έγκρισης στο ΕΣΠΑ των παραπάνω μονάδων αφαλάτωσης, των λιμενικών έργων της Ψάθης Κιμώλου, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Κουφονησίου και Κάσου, την έγκριση Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου για την επισκευή-συντήρηση του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου, τη συντήρηση εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, την αναβάθμιση της οδού Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι, τις Υπηρεσίες ωρίμανσης και παρακολούθησης των έργων Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ Δωδεκανήσου, καθώς και έργα και ενέργειες του πρωτογενούς τομέα στα Δωδεκάνησα, ψήφισαν υπέρ.

Ψήφισαν επίσης κατά, στο θέμα της πρόσληψης με σύμβαση έργου δύο μηνών ενός κτηνιάτρου στη Δ/νση Κτηνιατρικής στα Δωδεκάνησα, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με την πλήρωση θέσεων απαραίτητ ων ειδικοτήτων, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσλήψεις μόνο για δύο μήνες, τη στιγμή που απαιτείται κάλυψη θέσεων μόνιμης και σταθερής απασχόλησης.