Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2011

οι παραστάσεις και οι δράσεις του "κέντρου βιωματικής μουσικής" της Μαρίζας Κωχ

H Μαρίζα Κωχ και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής έρχονται να γεμίσουν τα κυριακάτικα απογεύματα των παιδιών με τη μουσική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια». Το μουσικό παραμύθι, που μέσα από το τραγούδι ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στις δύο επιτυχημένες παραστάσεις του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενείται στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, στάση Βικτώρια) από τις 6 Νοεμβρίου και για είκοσι παραστάσεις, κάθε Κυριακή στις 4.00μ.μ..

Πρόκειται για μια αλλιώτικη μουσική παράσταση που κάνει το γύρω της Ελλάδας μέσα από το τραγούδι. Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα.

Το πάπλωμα αυτό φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως μια νύχτα του χειμώνα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα, όταν ο δράκος του πηγαδιού του Μουσείου το άρπαξε και προσπάθησε να το σύρει μαζί του στο πηγάδι. Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη εμπιστεύτηκε το πάπλωμα με τα χίλια χρυσά κουδούνια στην Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά που θα βρεθούν κοντά της για να φανερώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό και έτσι να σωθεί για πάντα.

Πληροφορίες: 210 8215469, Γενική είσοδος: 10€

Απόσπασμα επιστολής για την παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια»

«Το Μουσείο Μπενάκη εμπιστεύεται στα παιδιά την πιο σπάνια συλλογή παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών. Βρίσκονται στα κουδούνια που είναι στερεωμένα επάνω στο βελούδινο πάπλωμα, που θα βρείτε διπλωμένο μέσα στο πακέτο που σας στέλνουμε. Τις μελωδίες των τραγουδιών έκρυψαν μέσα στα κουδούνια οι μουσικοί του περασμένου αιώνα για να μην ξεχαστούν. Αυτό το βελούδινο πάπλωμα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα και μαζί με αυτό και τα τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών του. Ήταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα, όταν ο δράκος που ζει κρυμμένος στο πηγάδι της αυλής του Μουσείο μας βγήκε όπως το είχε συνήθειο. Την προσοχή του τράβηξε το πάπλωμα... »


Σχετικά με το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου - Μαρίζα Κωχ»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκε από την Μαρίζα Κωχ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με σκοπό να τα εισάγει στον κόσμο της μουσικής μέσω της βιωματικής διδασκαλίας.
Το Κέντρο δραστηριοποιείται σε δύο Εργαστήρια, ένα στην οδό Προπυλαίων 31 Ακρόπολη που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και ένα στο Ωδείο Αθηνών για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι της οδού Προπυλαίων 31 Ακρόπολη απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και έξι ετών. Εδώ, τα παιδιά ασκούνται στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, τη λογοπεδική, τη σωστή άρθρωση του λόγου, τη διαφραγματική αναπνοή, τα μουσικά διαστήματα με «σολφέζ στον αέρα» (μέθοδος Kodaly), τη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Η άμεση επαφή τους με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα παιχνιδοτράγουδα και το παραδοσιακό τραγούδι βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη σημασία του ρυθμού στη μουσική, το λόγο και την κίνηση.

Τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής συνεχίζουν τη φοίτηση τους στο Ωδείο Αθηνών και δημιουργούν την Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού της Μαρίζας Κωχ. Ο κεντρικός στόχος της παιδικής χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού είναι να αναπτύξουν τα παιδιά πλούσια συναισθήματα και να αποκτήσουν αισθητική μνήμη. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η αισθητική και παιδαγωγική αντίληψη με επίκεντρο την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού ατομικά, αλλά και ως μέλους της ομάδας. Το παιδί νιώθει απελευθερωμένο και ικανό να βιώσει τη μουσική με όλες του τις αισθήσεις.

Η διδακτική ύλη που χρησιμοποιείται δημιουργήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ ειδικά για τις ανάγκες του Κέντρου και έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για ένα υλικό δημιουργημένο μετά από πολύχρονη εργασία με τα παιδιά και προσαρμοσμένο τις ανάγκες τους. Παρουσιάζεται από τη Μαρίζα Κωχ σε ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας και σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού αυτού υλικού που έχει εκδοθεί σε σειρά cds, καθώς και το βιβλίο για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας μέσω της μουσικής με τίτλο «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω» αποτελούν σημαντικά εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών. Το υλικό αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων Πανεπιστημίων που έχουν έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστήμιου Cornell της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει τιμήσει την Μαρίζα Κωχ ως «γυναίκα δημιουργό» για την μουσική της προσφορά.

Το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής δραστηριοποιείται στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο με την παρουσίαση μουσικοθεατρικών παραστάσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επιμορφωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στα Εργαστήρια του η Μαρίζα Κωχ πλαισιώνεται από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και ηθοποιούς, που συνεργάζονται μαζί της επί σειρά ετών.