Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Περιφέρεια - ενημέρωση

Συνέντευξη στo ενημερωτικό site www.aftodioikisi.gr  παραχώσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,

Το Νότιο Αιγαίο με τους παραδοσιακούς και καθιερωμένους τουριστικούς του προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος κλπ, όχι μόνο άντεξε σε μια δύσκολη χρονιά, αλλά έκανε «πρωταθλητισμό» με επιδόσεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και για την επόμενη σεζόν.
Το μεγάλο μας στοίχημα, από την 1η Ιουλίου που η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης του ΕΣΠΑ, είναι να «ωριμάζουμε» έργα και δράσεις που υλοποιούμε, απορροφώντας πολύτιμα κονδύλια. Είμαστε από τις δύο ή τρεις Περιφέρειες της χώρας που οι ρυθμοί απορρόφησης κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουμε αξιοποιήσει το 50% των πόρων.

(ερώτηση) Πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθήσαμε μία άνευ προηγουμένου ένταση, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Καφαντάρη περί δικτατορικής σας νοοτροπίας και του κ. Χρυσόγελου για αντιδημοκρατικές διαδικασίες στις ενέργειες σας. Τι απαντάτε στις συγκεκριμένες κατηγορίες; Πως θα χαρακτηρίζατε παράλληλα το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκούν οι «αντίπαλοί» σας;

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, την 1η Ιανουαρίου του 2011, είχα εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις που είχαν εκτεθεί στις εκλογές. Εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Επειδή όμως οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, όλοι αξιόλογοι άνθρωποι, είναι και ενεργά πολιτικά στελέχη των κομμάτων που εκπροσωπούν, όπως η κα Καφαντάρη και ο κ. Χρυσόγελος, συχνά επιδιώκουν και επιχειρούν να μετατρέψουν το Περιφερειακό Συμβούλιο σε Βουλή των Ελλήνων.
Αυτό που οφείλουν να κατανοήσουν είναι ότι σε ένα αιρετό περιφερειακό όργανο, που έχει την υποχρέωση να «χτίσει» έναν νέο θεσμό σε μια ευαίσθητη νησιωτική περιοχή, δεν επιτρέπεται να περνάμε την εντύπωση στους πολίτες ότι η αίθουσα του οργάνου μετατρέπεται σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Ότι γίνεται, δηλαδή, το «βήμα» για να περνάει τις θέσεις του το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Όλοι έχουμε άποψη για ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όμως προέχει η ζωή και το πρόβλημα του Δωδεκανήσιου και του Κυκλαδίτη.


Με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κυρίους Σάββα Χατζησάββα και Νίκο Τριπολίτη, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ενημερώθηκε για το φαινόμενο, ξενοδόχοι της περιοχής να μην καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που απασχολούν.
Ο Περιφερειάρχης, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις ανησυχίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας του τόπου και του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση προς τους ξενοδόχους της Ρόδου και άλλων νησιών της Περιφέρειας, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους.


Στις εργασίες του 9ου Φόρουμ «Διάλογος Πολιτισμών» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον επικεφαλής του Φόρουμ, κ. Βλαδιμίρ Γιακούνιν, για το γεγονός ότι επιμένει να είναι το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος το «βήμα» ενός ουσιαστικού διαλόγου για μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε οτι, «Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες του 9ου Φόρουμ θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως: Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε μορφής αδικία. Αυτά τα αιτούμενα είναι επίκαιρα και πιεστικά όσο ποτέ, αυτήν τη χρονική συγκυρία της παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας. Είναι ζητούμενα που ξεπερνούν πολιτικές ή φυλετικές διαφορές και γεωγραφικά σύνορα. Θα ήταν μάταιος κόπος να συζητάμε για Ειρήνη, Ευημερία και Προοπτική, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις για μια Κοινωνία Δικαιοσύνης, για μια Πολιτική Αξιών, για μια Οικονομία που δεν θα αποθεώνει τους αριθμούς, για Θεσμούς στέρεους που δεν θα αμφισβητούνται, για μια Δημοκρατία που να θωρακίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για Πολίτες ενεργούς, έτοιμους να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, ευχαρίστησε και συνεχάρη ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Φόρουμ, που καυτηρίασε τη στάση των ισχυρών της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό» είπε ο κ. Γκούζενμπαουερ, προσθέτοντας: «Οι ισχυροί δάνειζαν μέχρι πέρυσι την Ελλάδα για να προμηθεύεται υλικά και μέσα (πχ οπλικά συστήματα) από τις χώρες αυτές, και όταν διαπίστωσαν πως δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, θέτουν σήμερα δυσβάσταχτους όρους στη χώρα».