Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" - καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2011

Με επιτυχία έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται οι φετινές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι".

Ο Σύλλογος μετρά περισσότερα απο δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, έχοντας "θεσμοθετήσει" πολλές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο όπως η γιορτή ρακής, μια τουλάχιστο μεγάλη συναυλία κάθε καλοκαίρι, την εκδήλωση για την παρουσίαση του καλοκαιρινού της προγράμματος και την προβολή των χορηγών της που αποτελεί «γεγονός», καθώς και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της με κρητικούς μουσικούς, τραγουδιστές και τα επαγγελματικού επιπέδου πλέον χορευτικά της σχήματα.

Το φετινό πρόγραμμα του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης ξεκίνησε στις 29 Μαίου με την παρουσίαση των έργων των μαθητών του «δημιουργικού παιδικού εργαστηρίου» στην πλατεία των Φηρών, σε μια εκδήλωση που πήγε πολύ καλά μιας και τα περισσότερα έργα των παιδιών θαυμάστηκαν από τους μεγαλύτερους και τελικά αγοράστηκαν!
Για το δημιουργικό παιδικό εργαστήρι του Συλλόγου αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδρύθηκε το 2005 με την συνεργασία της Τερέζας Τάντρου. Σκοπός του είναι η δημιουργική ενασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών από 4 ετών και πάνω. Στο τέλος κάθε χρόνου διοργανώνεται παζάρι και τα χρήματα που συγκεντρώνονται προσφέρονται σε ιδρύματα προστασίας παιδιών.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την έκθεση αγιογραφίας των Εμμανουήλ Βούρβαχη και Χαράλαμπου Μαρκάκη που πραγματοποιείται 12-19 Ιουνίου στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά. Οι δύο γνωστοί Κρήτες καλλιτέχνες παρουσιάζουν αγιογραφίες από την Κρητική και Μακεδονική Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 12 Ιουνίου ενώ η έκθεση είναι επισκέψιμη 10.00 – 13.30 και 17.00 – 20.30 μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου θα γίνει 24 - 26 Ιουνίου με την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Κάρλο Γκολντόνι "οι ερωτευμένοι" από το τμήμα εφήβων του θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου σε διδασκαλία και σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην "χριστιανική εστία" στα Φηρά στις 21.00 με τιμή εισητηρίου 6 ευρώ.
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίουέχουν ανέβει 9 παραστάσεις, οι εξής : 2007 "παραμυθιάδα", 2008 "ο μικρός πρίγκιπας" και "η ωραία κοιμωμένη" 2009 "μουσικοχώρα" και "γάτες" 2010 "8 γυναίκες κατηγορούνται" , "θαλασσινο τρυφίλλι", και "η χώρα των πουλιών", 2011 "τζι-τζι μιτζιχωριά".
Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου είναι ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα Κρήτης στον Καρτεράδο, στις 4 Ιουλίου. Ανήμερα της γιορτής και μετά την λειτουργία θα ακολουθήσει πανηγύρι με ζωντανή μουσική απο τους Άγγελο Δρόσο, Μιχάλη μαρκόπουλο, Κώστα Αποστολίδη και Κώστα Κουλούρη.
Στις 13 και 14 Ιουλίου στην πλατεία της Οίας και των Φηρών αντίστοιχα το συγκρότημα "φωνές του νότου" θα παρουσιάσει την μουσική παράσταση "μια κιβωτός τραγούδια".
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο Γιώργος και ο Χάρης Παντερμάκης σε μια συναυλία "έντεχνης Κρητικής μουσικής" θα ερμηνευσουν τραγούδια των Νίκου Ξυλούρη, Ψαραντώνη, Χαίνηδων, Γιάννη Νικολάου καθώς και δικές τους επιτυχίες. Η συναυλία θα γίνει στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 6 ευρώ.
Στις 28 Ιουλίου θα γίνει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 15 ευρώ.
Στις 3 και 4 Ιουλίου στην Ανάφη και την Θηρασιά θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απο το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών και το συγκρότημα των Μανόλη Βουρβαχάκη και Μιχάλη Καβαλάρη.
Στις 8 Αυγούστου θα γίνει συναυλία μετον Παντελή Θαλασσινό στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 15 ευρώ.
Ενω την Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου η γιορτή που κάθε χρόνο ρίχνει την αυλαία των θερινών δραστηριοτήτων η "γιορτή ρακής" με στόχο το γλέντι και το ξεφάντωμα. Στην γιορτή θα παίξει λύρα ο Νίκος Ζωιδάκης και θα γίνει στο εστιατόριο "Αρμενιστής" στον καρτεράδο με τιμή εισόδου 25 ευρώ.

Εντεταγμένο στο υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας -που μακάρι να ήτανε μόνον οικονομική- στο φετινό του μήνυμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Ορφανός αναφέρει οτι "ο Πολιτιστικός Σύλλογος "το Αρκάδι" έχοντας μια συνεχή και δημιουργική πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, παρουσιάζει και φέτος μια σειρά εκδηλώσεων με την επιθυμία να είναι συνεπής και επαρκής στο σκοπό της ίδρυσής του.
Είναι γεγονός οτι η εποχή μας σημαδεύεται απο γεγονότα δύσκολα και δυσοίωνα όσον αφορά στην πορεία της χώρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας και αναγκαστικής λιτότητας θεωρήσαμε χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Σκοπός μας, να υπενθυμίσουμε οτι ο λαός μας μπορεί ακόμη και μέσα απο δυσάρεστες καταστάσεις να διατηρεί το πολυτιμότερο αγαθό : την πολιτιστική του ταυτότητα.
Ξεπερνώντας λοιπόν τις συμπληγάδες πέτρες ενός οικονομικού αποκλεισμού που άλλοι μας επέβαλαν, επιχειρούμε να σας προσφέρουμε μια ανάσα χαράς και ανακούφισης.
Ελπίζουμε οτι αυτά που θα δείτε και θα ακούσετε θα σας απομακρύνουν για λίγο απο το άγχος της καθημερινότητας και θα σας κάνουν μέτοχους σε μια γιορτή πολιτισμού και περηφάνειας για οτι έχουμε κατακτήσει και για οτι ακόμη μπορούμε να προσφέρουμε σας λαός.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μετέχουν οι : Πρόεδρος Μανόλης Ορφανός, Αντιπρόεδρος Α Γιώργος Αχλαδιανάκης, Αντιπρόεδρος Β Μανόλης Γιούκας , Γενικός Γραμματέας Λευτέρης Χαρισάκης, Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Μαρκόπουλος, Ταμίας Μαρία Αγγελάκη, Αναπληρωτής Ταμίας Δημήτρης Ναξάκης.

Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη για την μικρή καθυστέρηση στην παρουσίαση των εκδηλώσεων από την σελίδα μας, και να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του διάσημου γευσιγνώστη και λάτρη των γεύσεων Ηλία Μαμαλάκη στο εστιατόριο “Σάλτσα” στα Φηρά, με σκοπό την παρουσίαση του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων του Συλλόγου και των χορηγών του.
Το εστιατόριο “Σάλτσα” εκείνη την ημέρα μας προσέφερε να δοκιμάσουμε τα νόστιμα πιάτα του ενω τις εντυπώσεις κέρδισαν τα μπαστουνάκια του από μελιτζάνα.